Van godin tot meisje: na negen jaar als Kumari keert de levende godin van Nepal terug naar het gewone leven

Kumari, ‘de levende godin’. Foto: Green Peace Co-ed School. Gebruikt met toestemming.

Na negen jaar in de Nepalese hoofdstad Kathmandu te hebben geleefd als Kumari, de levende godin, is Matina Shakya teruggekeerd naar de school [en – alle links tenzij anders aangegeven] waar ze voor haar kroning op zat. Ze wordt nu geacht weer het leven van een normaal schoolmeisje te leiden.

De Nepalese traditie van de kindgodin Kumari Devi behoort tot de cultuur van de vallei van Kathmandu. Het geloof wil dat zelfs een glimp van haar geluk zou brengen.

In 2008, toen ze ongeveer drie jaar oud was, werd Matina via een strenge selectieprocedure die eeuwenlang wordt geleid door priesters en astrologen, uit de boeddhistische Shakya kaste uitverkoren als incarnatie van de Hindoestaanse godin Taleju. Vervolgens werd Matina aanbeden als Kumari of levende godin, totdat ze haar eerste menstruatie kreeg, het moment waarop men gelooft dat de godin het lichaam van een meisje verlaat.

Volgens een Nepalese legende was het de gewoonte van koning Jaya Prakash Malla, de laatste koning van Kathmandu (12e – 17e eeuw), om in het geheim te dobbelen met de godin. Toen de koning op een dag weer ging dobbelen, werd hij gevolgd door zijn vrouw. Zij zag de godin, die de koning had verboden om met iemand over hun ontmoetingen te praten. De godin ontstak in woede en waarschuwde de koning dat als hij haar ooit weer wilde zien of bescherming voor zijn koninkrijk zocht, hij naar haar moest zoeken onder de leden van de Shakya kaste waar ze als klein meisje zou reïncarneren. Om de godin gunstig te stemmen, ging de koning op zoek naar een meisje die de kwaliteiten van Taleju bezat. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden.

Tot de vele Kumari die in verschillende Nepalese steden zijn aangewezen om bescherming tegen het kwaad te bieden, worden de drie Kumari van de vallei van Kathmandu (de steden Kathmandu, Patan en Bhaktapur) gerekend tot de meest aanbeden en gerespecteerde.

Voormalige Kumari gaat naar school. Foto: Green Peace Co-ed School. Gebruikt met toestemming.

Om tot koninklijke Kumari te worden gewijd, moet een meisje de '32 eigenschappen van perfectie bezitten’, zo schreven Pramod Bhattarai en Bijay Shrestha:

Het is een lange lijst: ze moet in een perfecte staat van gezondheid verkeren en nooit ernstig ziek zijn geweest, in het bezit van een vlekkeloze huid, zwart haar, prachtige expressieve ogen, een welluidende stem, lange dunne armen, delicate en zachte handen en voeten, stijl haar dat naar rechts is gekruld, zonder onaangename lichaamsgeuren en zonder ooit bloed te hebben verloren. De belangrijkste vereiste is dat het meisje nog niet heeft gemenstrueerd … De selectiecommissie beoordeelt ook of de familie een vrome reputatie heeft en of het meisje kalm en onverschrokken is. Om er zeker van te zijn dat het meisje bij de koning van Nepal past, wordt haar horoscoop met de zijne vergeleken. Een Kumari heeft namelijk een belangrijke rol ten aanzien van de koning, waaronder de traditionele macht om het gezag van de koning te bevestigen.

Van meisje tot godin, ten koste waarvan?

De plotselinge transformatie van klein meisje tot aanbeden godin heeft een prijs. Ze moet geïsoleerd leven, afgezonderd van haar familie en vrienden en wordt geacht om te allen tijde haar kalmte te bewaren en geen enkele emotie te tonen. Een levende godin wordt gedragen omdat haar heilige voeten de grond niet mogen aanraken. Ze gaat in het rood gekleed, heeft haar haar in een knot en op haar voorhoofd is een ‘vuuroog’ geschilderd, het symbool van haar perceptievermogen. Hoewel ze geen opdrachten hoeft aan te nemen, moet ze wel voldoen aan haar ceremoniële verplichtingen. Haar aanwezigheid vult de atmosfeer met de devotie en eerbied van haar aanbidders.

Het is moeilijk om weer terug te keren naar het ‘normale’ maatschappelijke leven. De maatschappij blijft het meisje vrezen of vereren, ondanks haar ‘terugkeer’ naar een menselijke gedaante. Ook moet ze leven met het bijgeloof dat een man die met een Kumari trouwt binnen een half jaar zal sterven.

Rashmila Shakya, een voormalige Kumari, schreef de autobiografie ‘Van godin tot sterfelijk: het ware verhaal van een voormalige koninklijke Kumari’. Hiermee heeft ze geprobeerd om bepaalde opvattingen te veranderen en bewustwording te creëren voor de realiteit van het leven als een kindgodin. Rashmila wijst op het gebrek aan onderwijs van de Kumari en beschrijft de moeilijkheden die ze ondervinden als ze weer naar school terugkeren zonder de noodzakelijke kennis om in hun studie te slagen.

Voormalige Kumari in haar klas. Foto: Green Peace Co-ed School. Gebruikt met toestemming.

Van godin tot schoolmeisje

Matina, de huidige koninklijke Kumari, kreeg privélessen in de Kumari Ghar, het verblijf van de levende godin, tot haar terugkeer naar de Green Peace Co-Ed School als ‘gewoon’ meisje. Surendra Sthapit, hoofd van de school, legde uit:

Deu Mata (Kumari) ontving privélessen in de Kumari Ghar. Een van onze onderwijzers bezocht haar in haar verblijf en gaf haar les in alle vakken.

Fotojournalist Sunil Sharma schrijft [ne]:

मतिना अचेल गणबहालको ग्रिनपिस को–एड स्कुलमा कक्षा ७ पढ्न थालेकी छिन् । कुमारी हुंदा केवल खट (पालकी) र रथमा यात्रा गर्ने उनी आजकल आफनो बुबा प्रताप शाक्यसंग स्कुटरमा स्कुल जाने गर्छिन् । सामान्य जीवनमा फर्केपछि समाजमा घुलमिल गर्न गाह्रो हुन्छ कि भन्ने सबैको जिज्ञासालाई विद्यालय जान शुरु गरेको एक हप्ता वित्न नपाउदैं उनले गलत साबित गरिदिएकी छिन् ।

Op dit moment zit Matina in klas 7 aan de Green Peace Co-ed School in Ganabahal. Terwijl ze tijdens haar periode als Kumari slechts per draagstoel en rijtuig werd vervoerd, gaat ze nu naar school achterop de scooter van haar vader Pratap Shakaya. Iedereen verwachtte dat het na terugkeer naar het gewone leven moeilijk voor haar zou zijn om te integreren in de maatschappij. Binnen een week nadat ze op school zat, bewees ze echter het tegendeel.

Volgens Sthapit is Matina een intelligent meisje die zich goed heeft aangepast, gezien de omstandigheden.

Terwijl Matina zich aanpast aan een leven als ‘gewoon’ schoolmeisje en haar nieuwe huiselijke leven, is de driejarige Trishna Shakya aangewezen als de nieuwe Kumari van Kathmandu.

De nieuwe levende godin van Kathmandu, Kumari Trishna Shakya (3 jaar) werd vandaag naar haar Kumari-verblijf gebracht. Ze is de opvolgster van Matina Shakya (12 jaar), Kumari sinds 2008.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.