Vermoorde Mexicaanse Journalist Cándido Ríos: ‘Onze wapens bevatten geen kogels. Onze wapens bevatten de waarheid’

Cándido Ríos Vázquez. Imagen ampliamente compartida en Twitter.

Cándido Ríos Vázquez. Vaak gedeelde foto op Twitter.

De Mexicaanse journalist Cándido Ríos, plaatselijk en onder collega's beter bekend als “Pavuche,” werd op 22 augustus 2017 vermoord in een vuurgevecht in Hueyapan de Ocampo, Veracruz [en], aan de Mexicaanse oostkust, zo melden de lokale media [sp].

De onafhankelijke, digitale nieuwszender Animal Político bracht meer details over zijn dood [sp] naar buiten:

Ríos, conocido entre sus colegas como “Pavuche”, falleció mientras era trasladado al hospital debido a las heridas de bala de alto calibre que recibió, según dijeron a AFP fuentes conocedoras del caso.

Ríos, bij collega's beter bekend als “Pavuche”, overleed onderweg naar het ziekenhuis nadat hij gewond was geraakt door een groot kaliber vuurwapen, zo werd aan AFP verteld door mensen die wisten wat er was gebeurd.

Ríos zijn naam kan worden toegevoegd aan de lijst van journalisten die dit jaar in Mexico zijn vermoord, waaronder Salvador Adame [en], Miroslava Breach [en] and Javier Valdez [en]. Volgens Article 19, de internationale niet-gouvernementele organisatie die zich met name richt op vrijheid van meningsuiting, is Ríos de negende journalist [sp] die in 2017 is vermoord.

Ríos was oprichter van de weekkrant La Voz de Hueyapan (De Stem van Hueyapan) en hij werkte meer dan 10 jaar voor de plaatselijke krant Diario Acayucan [sp]. Hij werkte onder andere aan reportages over corruptie en politie. Animal Político zegt hierover [sp]:

El periodista era conocido por su larga trayectoria cubriendo nota roja, y por haber tenido conflictos con algunos exalcaldes de la región debido a su labor periodística.

De journalist werd bekend vanwege zijn werk als misdaadverslaggever en vanwege de conflicten die hij daardoor had met enkele oud-burgemeesters van de regio.

Twitteraar Diana Gabriela deelde een fragment van een video [sp] die Rios zelf heeft opgenomen, negen dagen voordat hij werd vermoord, waarin hij stevige beschuldigingen uit naar een aantal politieke figuren van Hueyapan de Ocampo. Hij beweert in de video dat “we geen vuurwapens gebruiken. Ze vermoorden ons omdat ze weten dat onze wapens geen kogels bevatten. Onze wapens bevatten de waarheid”.

Shockerend is het feit dat Ríos bescherming kreeg van de plaatselijke autoriteiten nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen vanwege zijn journalistieke werk. De krant La Jornada daarover [sp]:

Jorge Morales, de la Comisión Estatal de Atención y Protección a Periodistas, informó que Cándido Ríos tenía presentadas varias denuncias contra algunas autoridades municipales de la región, por agresiones a su persona.

Jorge Morales van de staatscommissie ten dienste en ter bescherming van journalisten meldde dat Cándido Ríos meerdere klachten had ingediend tegen een aantal politieke figuren uit de regio, vanwege geweld gericht aan zijn adres.

Nieuwssite Huffington Post in een toelichting [sp]:

Su afán por denunciar injusticias le ganó amplia popularidad entre los lectores, pero también enemigos como el exalcalde de Hueyapan, su pueblo natal, quien lo amenazó de muerte en numerosas ocasiones, según recuerda su colega y director del Diario de Acayucan, Cecilio Pérez.

Zijn onvermoeibare pogingen om onrecht aan de kaak te stellen hebben hem populair gemaakt bij zijn lezers, maar hij heeft er ook vijanden mee gemaakt, zoals de voormalig burgemeester van Hueyapan, de geboortestad van Ríos, die hem meerdere keren met de dood bedreigd heeft, zo vertelde zijn oud-collega Cecilio Perez, directeur van de krant “Diario de Acayucan”.

Ondertussen deelt nieuwsportaal portal MX Politico zijn foto op Twitter:

De traditionele media in het land hielden het bij korte berichten over de moord op Ríos. Een aantal hebben verschillende scenario's naar buiten gebracht aangaande de motieven voor de moord. De nationale online krant Milenio benadrukte een commentaar [sp] van een Mexicaanse overheidsbeambte die aangaf dat Ríos niet het doelwit was van de aanslag waarbij hij om het leven kwam:

El periodista Cándido Ríos Vázquez no era el objetivo del ataque en el que murieron él y otras dos personas frente a una gasolinera en el municipio de Hueyapan de Ocampo, dijo Roberto Campa Cifrían, subsecretario de Derechos Humanos de la Secretaría de Gobernación.

Journalist Cándido Ríos Vázquez was niet het doelwit van de aanslag, waarbij hij en twee anderen omkwamen, bij een tankstation in Hueyapan de Ocampo, Veracruz, zo zegt Roberto Campa Cifrian, plaatsvervangend secretaris van de Mensenrechten van Binnenlandse Zaken.

Jaqueline Dorantes deelde het volgende bericht met haar volgers:

Mexico is een extreem gevaarlijke werkplek geworden voor journalisten. Ze worden regelmatig bedreigd of aangevallen omdat ze hun werk doen.  Volg onze speciale berichtgeving [en] over de misdaden tegen journalisten in Mexico, en de straffeloosheid die om deze zaken heen hangt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.