Milieuvriendelijke onderneming van Indiase vrouw maakt papieren cadeaus waaruit plantjes groeien

Papieren Indiase miniatuurvlaggetjes. Foto van Flickr door Daniel Incandela. CC BY-NC 2.0

Tijdens nationale feestdagen en andere gelegenheden zie je vaak enorme mensenmenigten met vlaggetjes zwaaien. Na afloop van de feestelijkheden worden deze vlaggetjes meestal weggegooid en belanden ze op straat.

Maar als deze vlaggetjes nou eens niet als afval zouden eindigen? Als er zaadjes in zouden zitten die met een klein beetje zorg tot een plant uitgroeien? Dat is het creatieve idee [en] van een Indiase natuurliefhebster met een masterdiploma in forensische biologie: stop plantenzaadjes in weggeefartikelen.

Een jaar geleden gaf Mansi Shah [en] haar baan op. Ze wilde iets goeds doen voor het milieu en zette de onderneming Gift Green op. Haar eerste creaties waren modaks, [en] zoete dumplings voor het Ganesh-festival, gevuld [en] met aarde en plantenzaadjes. Daarna maakte ze rangoli [en] (kunstzinnige gronddecoraties die bij het Diwali-festival worden gebruikt) van zaadjes.

Ze kreeg steeds meer nieuwe ideeën. In een interview met de Times of India vertelde ze [en] dat haar inspiratie uit Japan kwam. Daar worden plantenzaadjes in een hoekje van het papier van een krant gestopt. In de krant staat hoe je deze kunt planten. Haar vader had een drukpers en met zijn hulp voerde ze het idee uit om zaadjes in papier te stoppen.

Al snel maakte haar bedrijf allerlei kantoorbenodigdheden van papier zoals kaarten, boekenleggers, huwelijksuitnodigingen, dagboeken en onderzetters waarin zaadjes van verschillende planten waren verwerkt.

Happy moment! ?? Plantable Indian Flags. Thank you for the appreciation. #giftgreenindia #gifts #republicday ??

A post shared by GiftGreen (@giftgreenindia) on

Fantastisch idee van Gift Green India. Deze vlaggetjes worden aan iedereen in ons gebouw uitgedeeld. Achterop staat hoe je ze kunt planten, want er zitten zaadjes in. #outofthebox, denk buiten het kader. Geweldig!!!!

Heerlijk! Plantbare Indiase vlaggetjes. Bedankt voor jullie waardering.

26 januari

In de handleiding [en] bij deze artikelen wordt uitgelegd hoe je de zaadjes die erin zitten kunt planten. Het papier van de handleiding heeft dezelfde kleur als het plantje dat uit het zaadje zal groeien, bijvoorbeeld rood voor tomaat en groen voor basilicum.

Onderzetters die je kunt planten! YES! BEREID JE MAAR VAST VOOR op onze nieuwe collectie, ALLEEN op #indenvfest. Kom op 24-26 februari naar Ahmedabad om ons te zien! Zie jullie allemaal daar! #indenvfest #gogreen #giftgreenindia #giftgreen

22 februari

Haar idee wordt door velen geprezen als een stap vooruit voor het milieu. Rajashree Kuttisankaran‎ [en] schreef op Facebook:

Just when I thought there couldn't be a perfect gift, Gift Green came along. I hate to gift a bouquet of flowers that'll die soon, or a showpiece that is forgotten in a week. On the other hand, a plant will grow and with good care, be around forever.

Net toen ik dacht dat het perfecte cadeau niet bestond, ontdekte ik Gift Green. Ik hou er niet van om iemand een boeket bloemen te geven omdat deze snel verwelken, en een hebbedingetje is na een week al vergeten. Een plant daarentegen groeit en is blijvend, als je er goed voor zorgt tenminste.

Debjyoti Bhattacharyya [hi] vindt dat meer mensen Shah's idee moeten navolgen:

আচ্ছা, বইমেলায় মেলাপ্রাঙ্গণ যারা কাগজের টুকরোয় ছেয়ে দেন, তাঁরা এটা ভাবতে পারেন না?
আচ্ছা আনন্দ, পত্রভারতী, দেবসাহিত্য কুটির, দেজ, মিত্র ও ঘোষ, আপনারা যে প্যাকেটে বই দেন, তা তো দু মিনিট বাদের সবাই ছিঁড়ে ফেলে দেয়! ওর একধারে মানসীর মত কয়েকটা প্রায় অদৃশ্য বীজ আটকে দিলে খুব সমস্যা হবে কি? ভাবুন তো, সে প্যাকেটটা রাস্তার ধারে কোন আস্তাকুঁড়েতে গাছ হয়ে যাচ্ছে।

Those who decorate the book fair with paper festoons, can't they replicate this idea? Publishers like Ananda, Potrvarati, Dev Sahitya Kutir, Dey's, Mitra and Ghosh sell books in thin paper packets which end up in the road or dustbins. If you could infuse a few seeds into those packets will that be so hard? Just think about it, the packets that end up on a street corner or in a dump grow into a plant.

Kunnen de mensen die de boekenbeurs met papieren slingers versieren dit ook niet doen? Uitgevers zoals Ananda, Potrvarati, Dev Sahitya Kutir, Dey's, Mitra en Ghosh verpakken de boeken die ze verkopen in dun papier dat op straat of in de vuilnisbak terechtkomt. Het moet niet moeilijk zijn om hier wat zaadjes in te stoppen. Stel je eens voor dat er uit dat inpakpapier dat op straat of op een vuilnisbelt belandt plantjes zouden groeien.

My new friend. ? Thank you @giftgreenindia #NewFriend #AloeVera #Plant #GiftGreenIndia

A post shared by shivangi joshi (@shivangijoshi) on

Mijn nieuwe vriend. Dank jullie wel @giftgreenindia #NewFriend #AloeVera #Plant #GiftGreenIndia

27 mei

Shah's organisatie ontwikkelt ook enkele initiatieven die motiverend werken en vaardigheden opbouwen, zoals workshops voor composteren en tuinieren. [en] Om haar missie uit te dragen wil zij ook meer gepersonaliseerde en milieuvriendelijke artikelen beschikbaar maken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.