Wereldwijde oproep tot gerechtigheid verenigt kunstenaars in Guatemala

Indira Jarisa Pelicó Orellana, een van de slachtoffers van de “Hogar Seguro” massamoord. Ze was 17 jaar toen ze stierf. Portret van Mexicaanse kunstenaar Claudia Navarro. Met toestemming gebruikt.

De Internationale Vrouwendag op 8 maart 2017 werd een tragische dag in Guatemala [en] nadat 41 meisjes [en] de dood vonden bij een brand in een door de staat gerund kindertehuis in een van de buitenwijken van Guatemala-Stad. Ze werden op hun slaapkamers opgesloten omdat ze probeerden te ontsnappen aan een gewelddadige behandeling [sp] en een aantal meisjes heeft toen met opzet het vuur aangestoken om de bewakers te dwingen de deur open te doen, maar de bewakers weigerden dat.

Er wordt onderzoek gedaan naar de misstanden in het tehuis, waarbij wordt gesproken over marteling en andere wrede strafmaatregelen. Feit blijft dat deze jonge vrouwen minderjarig waren en onder gezag van de overheid stonden. Twee maanden na de “Hogar Segur Massacre” (“Safe Home massamoord”), zoals de Guatemalteken de tragedie noemen, lijken de autoriteiten bijzonder traag en in het geheim te opereren [sp] als het gaat om verantwoording en herstelbetalingen naar zowel de overlevenden als de families van de slachtoffers.

Dit is het uitgangspunt geworden van verschillende leden van maatschappelijke organisaties in Guatemala, die op 15 mei j.l. een globale campagne zijn gestart onder vermelding van hashtag #NosDuelen56 (“Wij voelen de pijn van 56[meisjes]”). Deelnemers delen 56 portretten, gemaakt door kunstenaars uit de hele wereld, één voor ieder meisje dat gewond is geraakt of gedood door de brand, om te eisen dat de autoriteiten optreden.

Afbeelding: High in my heart your name burns (“Hoog in mijn hart brandt jouw naam”).

Tweet: Yohana Desiré Cuy Urízar was 15 jaar toen de Hogar Seguro massamoord plaatsvond. Illustratie van Baku Estrada – Guatemala #NosDuelen56

Afbeelding: #NosDuelen56: wereldwijde actie voor de meisjes

Tweet: Meer dan 68 alternatieve digitale, radio- en tv-stations hebben zich aangesloten bij de wereldwijde actie voor de meisjes.

56 kunstenaars uit 6 landen hebben zich aangesloten bij de [wereldwijde actie] #NosDuelen56. Ze tekenden de gezichten van de meisjes van Guatemala.

Alle portretten zijn terug te vinden en te delen via Flickr [en], Instagram [en] en Facebook [sp]. Verschillende organisaties hebben zich aangesloten bij de oproep tot gerechtigheid, een oproep die wordt geleid door het Guatemalteekse persbureau Prensa Comunitaria [sp] (“Persbureau van de Gemeenschap”) en verspreid via 50 mediastations en duizenden social media accounts tegelijkertijd. Het staat iedereen vrij om de afbeeldingen te delen, printen of om ze mee te nemen naar demonstraties aangaande gerechtigheid. In Medium geeft Prensa Comunitaria een toelichting:

#NosDuelen56 es un grito por la justicia desde el arte, el periodismo, el medioactivismo y los feminismos. Es un ejercicio de memoria colectiva y de dignificación por las 56 niñas que fueron encerradas y quemadas en un hogar estatal en Guatemala el pasado 8 de marzo del presente año. De ellas, 41 murieron como resultado de este crimen femicida y 15 están con heridas de gravedad.

#NosDuelen56 is een schreeuw om gerechtigheid via kunst, journalistiek, online activisme en feminisme. Het doet een beroep op het collectief geheugen aangaande de waardigheid van de 56 meisjes die werden opgesloten en verbrand in een door de staat gerund tehuis in Guatemala op 8 maart j.l. [2017]. 41 van deze meisjes vonden de dood door deze vrouwenmoord en 15 anderen raakten zwaar gewond.

Guatemala telt een alarmerend hoog aantal vrouwenmoorden en er is veel geweld tegen vrouwen — sinds het jaar 2000 zijn 6000 vrouwen slachtoffer geweest van marteling, mutilatie of moord. Volgens de statistieken van de belangengroep Women for Justice, Education and Awareness [en] – (“Vrouwen voor Gerechtigheid, Onderwijs en Bewustwording”) – worden er dagelijks gemiddeld 1 tot 2 vrouwen omgebracht.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.