Netizen-rapport: In India is het internet 31 keer stilgelegd; hoe vaak is dat in jouw land gebeurd?

Datacenter van Microsoft Bing. Foto door Robert Scoble via Flickr (CC BY 2.0)

Het Netizen Rapport van Global Voices Advocacy biedt een internationale momentopname van uitdagingen, overwinningen en opkomende trends in internetrechten overal ter wereld.

Sinds 1 januari 2017 is het internet in India op regionaal niveau zeven keer stilgelegd [en – alle links]. In 2016 gebeurde dat 31 keer. Net als in een groeiend aantal landen over de hele wereld lijkt het stilleggen van het internet in India een steeds vaker voorkomende tactiek waar lokale en regionale autoriteiten gebruik van maken als zij tegen publieke consternatie rond de politiek en de verkiezingen, etnische en religieuze spanningen, en geweldsincidenten oplopen.

Het Software Freedom Law Center in New Delhi heeft vorige maand een online interactieve kaart vrijgegeven waarop de details over elke stillegging van het internet in India worden getoond, samen met een korte omschrijving van de publieke gebeurtenissen rond de stillegging.

In een recent blogbericht pleitte de directeur van het centrum, Mishi Chaudhary, ervoor dat de regering onder Modi haar neiging tot het stilleggen van het internet om uitingen en activiteiten van het volk te beheersen in overeenstemming moet brengen met haar toenemende afhankelijkheid van communicatienetwerken voor o.a. overheidsdiensten, de volksgezondheid, en financiën, die allemaal deel uitmaken van de overheidscampagne “Digitaal India”. “Met Digitaal India werd ons digitale emancipatie belooft,” schrijft ze, “en dus mogen stilleggingen niet de nieuwe norm worden.”

De staat Jammu en Kasjmir is veruit het zwaarst getroffen door de tactiek, met sinds 2014 elk jaar vijf stilleggingen en in 2016 minstens tien. Jammu en Kasjmir is niet de enige. In sommige delen van de wereld komt het zo vaak voor dat het netwerk wordt stilgelegd op regionaal niveau in perifere en vaak gemarginaliseerde staten en provincies waar de politieke en etnische spanningen hoog oplopen, dat het geen nieuws meer is.

In Tibet en Xinjiang, twee gebieden met overwegend etnische minderheden in West-China, zijn stilleggingen een routineuze reactie op maatschappelijke onrust en zelfs feestdagen zoals het Tibetaanse Nieuwjaar, en die kunnen weken of zelfs maanden duren. Op het Egyptische schiereiland Sinaï komen stilleggingen van een aantal uur sinds 2013 vaak voor tijdens conflicten tussen het leger en gewelddadige opstandelingen in het noorden, op de grens met Israël en de Gazastrook in Palestina.

In 2016 schatte de Brookings Institution de wereldwijde kosten van deze stilleggingen op 2,4 miljard dollar. Dat baseren zij op een berekening van het bnp vergeleken met de schaal en duur van de stilleggingen. Tegelijkertijd zijn de kosten van de nevenschade voor burgers, die onder andere niet meer met elkaar kunnen communiceren, geen toegang meer hebben tot informatie en openbare diensten en geen financiële transacties meer kunnen doen, onberekenbaar.

Iraanse rechter bevestigt doodvonnis voor 21-jarige

Een Iraanse jongeman krijgt de doodstraf voor openbare berichten die hij had geplaatst op het berichtenplatform LINE die geacht werden anti-islam en anti-koran te zijn. Sina Deghan is in 2015 op 19-jarige leeftijd gearresteerd in verband met de berichten. Zijn vonnis is eind januari van dit jaar bekrachtigd door het hoogste gerechtshof van Iran.

Nigeriaanse blogger gearresteerd wegens Instagram-bericht.

De Nigeriaanse journaliste en blogger Kemi Olunloyo is op 13 maart gearresteerd vanwege het op Instagram publiceren van een brief over een buitenechtelijke affaire tussen een pastor en een lid van zijn congregatie. Haar uitgever, Samuel Walson, werd ook gearresteerd. Hen werd beiden laster en “het publiceren van valse berichten” ten laste gelegd.

Paraguayaanse pleitbezorgers bekritiseerd voor het aangeven van online bedreigingen met verkrachting

Nadat een Paraguayaanse journalist online met verkrachting bedreigd is, wat volgens haar aanvaller een poging was om “haar seksuele oriëntatie te corrigeren”, heeft de Paraguayaanse organisatie voor digitale rechten TEDIC een artikel gepubliceerd [es] over haar intimidatie en het probleem van online seksueel geweld. Het artikel is sindsdien onderwerp van controverse geworden vanwege spanningen over de noodzaak om intimidatie te bestrijden en om de privacy te beschermen, nadat een persoon die genoemd werd in het stuk juridische stappen had genomen en eiste dat het bericht verwijderd werd. Volgens TEDIC “streeft het verzoek ernaar om een legitieme eis het zwijgen te doen opleggen, om het openbare debat te beperken via censuur en om meer vrouwen ervan te verhinderen om nog beschuldigingen te doen.”

Venezolaanse onafhankelijke media- en ngo-websites lijden onder online aanvallen

In de weken nadat CNN abrupt uit de lucht werd gehaald in Venezuela zijn meerdere onafhankelijke nieuwswebsites en websites over de burgermaatschappij getroffen door digitale aanvallen [es], waardoor zij urenlang of zelfs dagenlang offline zijn geweest. De getroffenen waren onder andere de mediasites Provea [es] en Caraota Digital [es].

Japan gaat mogelijk massasurveillance gebruiken om “voorbereidingen” voor misdaad te bestraffen

Japanse wetgevers zullen binnenkort een wetsvoorstel tegen samenzweringen bekijken waarin ook controversiële bepalingen staan die lijken op methodes voor voorspellend politiewerk. Het wetsvoorstel omvat een breed scala van mogelijke misdrijven (277 in totaal) en zou “voorbereidingen” voor toekomstige misdaden afstraffen, indien zij door twee of meer mensen getroffen worden, waarbij ten minste één van hen geld of benodigdheden voor de misdaad verzameld heeft of een potentiële locatie daarvoor heeft onderzocht. De voorzitter van de Tokyo Bar Association, Motoji Kobayashi, zei in januari in een openbare verklaring: “Het wetsvoorstel tegen samenzweringen gaat tegen de basisprincipes van de strafwet en het rechtssysteem van ons land in. Het bedreigt de functie van het beschermen van de mensenrechten.”

“Informatiesmokkelaars” beklimmen de Grote Firewall van China en verspreiden nepnieuws

Informatiesmokkelaars in China vertalen en herverpakken content uit verboden overzeese websites voor Chinese lezers. Het nieuwsplatform Initium ging op onderzoek uit en interviewde een aantal informatiesmokkelaars om hen te vragen hoe ze omzeilingstools gebruiken om nieuws op geblokkeerde websites zoals Buzzfeed en Redddit te lezen en te herschrijven in het Chinees. De sites leveren veel geld op, zo ontdekte Initium, maar hebben de neiging om het aantal clicks belangrijker te vinden dan journalisme in het algemeen belang.

Britten nemen afscheid van de EU – en ook van versleutelde apps?

Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd wil de Britse overheid backdoors voor encryptie bewerkstelligen. Dit komt na het vrijgegeven bewijs dat de aanvaller van Westminster vóór zijn aanval via WhatsApp had gecommuniceerd. Verschillende Britse politici en groepen voor burgerlijke vrijheden hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het feit dat de eisen niet proportioneel of effectief waren als reactie op de aanvallen.

Nieuw onderzoek

Per e-mail abonneren op het Netizen Rapport

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.