Gambia verrast de hele wereld met vreedzame presidentsverkiezingen en een overwinning van de oppositie

Gambian President Yahya Jammeh who has been in power since 1994 is widely accused of human rights violations. Public Domain photo by the White House uploaded online by Wikipedia user Alifazal.

Na meer dan 22 jaar aan de macht heeft Yahya Jammeh zijn nederlaag erkend. Openbare foto van het Witte Huis, online gezet door Wikipedia gebruiker Alifazal.

Het kleine West-Afrikaanse land Gambia heeft de wereld overdonderd met een historische presidentsverkizeing waarbij de langstzittende president van de regio werd verslagen. President Yahya Jammeh was meer dan 22 jaar aan de macht in Gambia, maar hij heeft zijn nederlaag erkend en beloofd dat hij mee zal werken aan een soepele machtsoverdracht. In een televisietoespraak feliciteerde Jammeh de nieuw verkozen president Adama Barrow met zijn ‘overduidelijke overwinning’ en hij wenste hem succces. Jammeh, naar eigen zeggen een toegewijd moslim, zei dat hij nooit zou twijfelen aan de wil van Allah (God).In het verleden heeft hij gezegd dat hij Gambia een miljard jaar zou besturen ‘als Allah het wil’ en dat God, en niet de grondwet, bepaalt hoe lang hij president blijft.

De uitkomst van de verkiezingen en de erkenning ervan door Jammeh waren een aangename verrassing voor de Gambianen en de rest van de wereld. Na het bekendmaken van de winnaar hebben Gambianen in binnen- en buitenland gereageerd op de overwinning van de oppositie. De video waarin Jammeh zijn nederlaag erkent, inclusief een fragment waarin hij de winnaar belt om hem te feliciteren, werd vaak gedeeld.

Muhammad Sanu Jallow schreef een emotionele tweet die de gevoelens van veel mensen verwoordt:

Ik kon mijn tranen niet bedwingen. Ik ben bijna dertig en ik heb mijn hele leven maar één president gekend. Dit is een mooie tijd om in te leven. #GambiaDecides

Ansu, een Gambiaanse twitteraar, bestreed het idee dat de macht van dictators niet gebroken zou kunnen worden door verkiezingen. Hij twitterde:

Who says election cannot remove a dictator? Ask for a blueprint! just defeated Africa's most brutal dictator — Ansu (@nfansu) December 2, 2016

Wie zegt dat een dicator niet afgezet kan worden door verkiezingen? Vraag maar aan #Gambia hoe dat moet! #AdamaBarrow heeft zojuist de wreedste dicatator van Afrika verslagen #JammehOut

Een andere twitteraar voegde daar nog aan toe:

Ik moet steeds aan onze gesneuvelde helden denken en aan hen die in Amerika dienen #Gambia  Bedankt voor jullie opofferingen #Africa

Tha Scribbler Bah postte een foto van een Gambiaans stembiljet met de beschrijving ‘het wapen dat alle politici zouden moeten vrezen, het is maar klein, maar effectiever om een politicus mee te raken dan een kogel. Vergeet dat nooit!’

Dit gaat verder dan alleen feest in de straten van Banjul, schreef een andere twitteraar:

Afrika's KLEINSTE land #Gambia, heeft voor de GROOTSTE democratische stap van dit jaar gezorgd#GambiaHasDecided#GambiaDecides

President Jammeh verloor van Adama Barrow, die het als onafhankelijk kandidaat tegen hem opnam met de steun van een coalitie van maar liefst zeven politieke partijen. Hij zal waarschijnlijk voor een periode van drie jaar een overgangsregering leiden. In die tijd kunnen er allerlei hervormingen doorgevoerd worden op het gebied van de democratie. Barrow is een vastgoedontwikkelaar en was tot voor kort een onbekende in de Gambiaanse politiek. Hij won de verkiezingen met 45,5% van de stemmen tegen 36,7% voor Jammeh. Een derde kandidaat, genaamd Mammeh Kandeh, wist ongeveer 17,8% van de stemmen te winnen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.