Angola: nieuw beeldmateriaal over met machetes gefolterde diamantdelvers

Machete Torture: More Human Rights Abuses in Diamond-Rich Region of Angola. Photo: Screen Shot from You Tube

Screenshot van de video toont bewakers die gebruik maken van machetes om mannen te slaan.

Op YouTube verscheen een nieuwe video [pt] waarin tien diamantdelvers in Angola gefolterd worden door bewakers die gebruik maken van kapmessen.

Volgens de onafhankelijke nieuwssite Maka Angola [en], opgericht door mensenrechtenjournalist Rafael Marques [en], werd de video opgenomen in april 2016. De zeven minuten en 14 seconden durende film toont “boosaardig” en “sadistisch” geweld tegen ongewapende mannen die op de grond zitten.

Maka Angola berichtte dat de aanvallers geïdentificeerd zijn als bewakers die voor een particuliere onderneming werken die actief is in de regio van de diamantmijnbouw van Lunda-Norte, een provincie in het noordoosten van Angola.

De diamantmijnbouw van Angola is berucht inzake mensenrechtenschendingen [en]. Gedurende de 27 jaar durende burgeroorlog in het land die in 2002 eindigde, vochten alle partijen hevig voor het bewind van het land nadat het in 1975 de onafhankelijkheid verkregen had van Portugal. Rapporten vermelden dat UNITA, een van de partijen, de controle nam over de diamantmijnen [en] en de edelstenen begon te verkopen om hun oorlogsactiviteiten te financieren. Vandaar komt de term “conflict- of bloeddiamanten” die volgens de Verenigde Naties [en] verwijzen naar diamanten die gebruikt worden om militaire acties tegen internationaal erkende regeringen te bekostigen.

RafaelMarques_Web-1024x576

Rafael Marques.

Marques is een Angolees journalist die het merendeel van zijn leven gewijd heeft aan de verdediging van mensenrechten in het land. Hiervoor werd hij bekroond [en] met meerdere internationale prijzen, maar dit heeft hem in zijn thuisland Angola ook problemen met de autoriteiten opgeleverd.

In mei 2015 werd hij veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor zogenaamde laster van een aantal Angolese generaals die hij in zijn boek “Blood Diamonds: Torture and Corruption in Angola” [en] citeerde.

“Dit is het jaar 2016 en nog steeds worden er delvers met een machete gemarteld”, zei Marques in een recent interview met  Deutsche Welle [pt], de internationale omroep van Duitsland. Veel van deze wreedheden worden uitgevoerd door voormalige strijders die nu als privébewakers werken, maar hun daden halen niet vaak de krantenkoppen. Volgens Marques doen de autoriteiten niet voldoende om dit te stoppen.

Een Facebookgebruiker was het ermee eens. Als reactie op Maka Angola schreef [pt] hij:

Os verdadeiros torturadores não são esses seguranças, mas sim os que estão a governar Angola.

De echte folteraars zijn niet deze bewakers, maar zij die over Angola regeren.

In 2015 protesteerde een aantal jonge delvers omdat ze geen loon kregen. Een van de manifestanten was naar verluidt vermoord [pt] door een medewerker van een beveiligingsbedrijf van een diamantmijn. De functionaris werd tot op heden niet aangeklaagd.

In december 2014 bracht Global Voices [en] verslag van een video die ogenschijnlijk een gelijkaardig folterincident laat zien waarin bewakingsagenten van privébedrijven kapmessen gebruiken om diamantdelvers te verwonden. Deze video werd voor het eerst door Marques openbaar gemaakt op Maka Angola.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.