Discussie over doodstraf in Taiwan na moord op 8-jarig schoolmeisje

A sign in Taiwan's airport warns that drug trafficking is punishable by death in Taiwan. Photo by Flickr user Eddie Gustavsson. CC BY-NC 2.0

Een bord op het vliegveld van Taiwan waarschuwt dat drugssmokkel bestraft wordt met de doodstraf. Foto van Flickr gebruiker Eddie Gustavsson. CC BY-NC 2.0

De moord op een 8-jarig meisje heeft een verhitte discussie aangewakkerd over de doodstraf in Taiwan.

Het schoolmeisje, dat door de plaatselijke media “Little Girl Liu” genoemd wordt, werd gedood door een indringer van haar basisschool. De verdachte, die later geïdentificeerd werd door de Taiwanese politie als de 29-jarige Kung Chung-an, koos haar willekeurig uit als slachtoffer toen zij in haar eentje naar het toilet ging. Hij vertelde de politie dat hij haar uitkoos omdat zij een makkelijk slachtoffer leek en de stemmen in zijn hoofd, die volgens hem al een hele tijd tegen hem praatten, zeiden dat hij het moest doen.

De discussie over de doodstraf laaide vorig jaar ook op, toen een 21-jarige spanningzoeker vier onschuldige mensen vermoordde in de metro en voor zijn misdaad ter dood veroordeeld werd.

De meerderheid van de Taiwanezen is voor de doodstraf, wat hun stem tijdens de verkiezingen sterk beïnvloedt. Volgens een recente online poll wil 81% van de mensen die gestemd heeft niet dat de doodstraf afgeschaft wordt. Ondanks het ondertekenen van het internationaal verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten en het internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten, blijft de overheid toestaan dat de doodstraf kan worden opgelegd bij misdrijven als moord, hoogverraad en ontvoering van kinderen (in de praktijk betreffen de meeste misdrijven waarbij de doodstraf wordt opgelegd echter moord). De huidige methode van executeren in Taiwan gebeurt door middel van een kogel.

Deze recente moord vormt een uitdaging voor de beweging die zich inzet om de doodstraf af te schaffen en die gesteund wordt door vele plaatselijke mensenrechtenorganisaties. Als een gevolg van het hervatte publieke debat hebben de mensenrechtenactivisten zich gewend tot het internet, waar ze mensen erop wijzen dat de doodstraf er waarschijnlijk niet voor zorgt dat dit soort misdrijven niet meer voorkomt.

Zoals de Taiwan Alliance to End the Death Penalty onlangs verklaarde in de media:

「當我們凝視暴力,我們必須停止以施暴者的邏輯來回應暴力。冷靜下來,把多餘的標籤撕下,才能阻止任何人成為不在乎一死而施暴的人。 」…在這樣令人心痛的時候,台灣人民別無選擇,只能一起面對,共同找出度過這些社會危機的方式。

Op het moment dat we geconfronteerd worden met geweld, moeten we ermee stoppen geweld te gebruiken als reactie op de aanvaller. We moeten rustig de labels verwijderen om te voorkomen dat individuen onverschillig worden over dood en geweld…op dit pijnlijke moment hebben de Taiwanezen geen andere keus dan samen te komen, het probleem onder ogen te zien en manieren te vinden om het te boven te komen.

Aan de andere kant riep “Object to Abolition of Death Penalty”, een beweging die vóór de doodstraf is, via Facebook op om samen te komen voor het regeringsgebouw van het land om aan te dringen op strengere wetgeving tegen overtreders en de doodstraf door te zetten. Sommigen vinden dat iedereen die veroordeeld is voor het vermoorden van kinderen of het vermoorden van meerdere mensen de doodstraf zou moeten krijgen.

Velen kiezen ervoor om neutraal te blijven in het hevige online debat tussen de voor- en tegenstanders van de doodstraf. Een online gebruiker met de achternaam Huang reageerde:

對廢不廢死這個問題還沒有深思過,但是看了贊成廢死和反對廢死的說法,感覺廢死聯盟的想的比較深,邏輯性比較強;反廢死的想法比較淺,比較情緒性。不過怎麼作比較好,我想是沒有定論的

Ik heb nog niet zo nagedacht over het al dan niet afschaffen van de doodstraf, maar als ik de standpunten van beide partijen lees, vind ik dat de Alliance to End the Death Penalty een diepgaandere en logischere uitleg heeft dan de voorstanders van de doodstraf, die een oppervlakkigere en emotionelere manier van denken hebben. Maar wat het beste is weet ik nog niet.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.