China laat eindelijk vijf vrouwenrechtenactivisten vrij

Image from Facebook Group Free Chinese Feminists.

Afbeelding van de Facebookgroep Free Chinese Feminists.

De families van de vijf vrouwenrechtenactivisten die aangehouden werden omdat ze van plan waren te demonstreren tegen seksuele intimidatie in het openbaar vervoer, hebben het bericht gekregen dat de vrouwen gedurende de rechtszaak op borgtocht worden vrijgelaten.

Volgens [en – alle links] een van hun advocaten, Liang Xiaojun, blijven de vijf vrouwen, omdat ze verdacht worden van een misdaad, een jaar onder toezicht en worden hun rechten ingeperkt. Ze mogen bijvoorbeeld niet naar het buitenland afreizen. De politie kan ze ieder moment weer in hechtenis nemen en ze verder verhoren.

Zheng Churan, Wang Man, Li Tingting, Wei Tingting en Wu Rongrong werden in maart voorafgaand aan Internationale Vrouwendag gearresteerd.

De politie wilde de vrouwen laten vervolgen wegens “het veroorzaken van ruzie en onrust”, waar een maximale gevangenisstraf van vijf jaar op staat. In internationale feministische kringen wordt al meer dan een maand campagne gevoerd voor hun vrijlating.

De huidige situatie duidt op een conflict tussen de politie en de openbare aanklagers. Wang Zeng, hoogleraar aan de Universiteit van Michigan en actief lid van de campagne, gaf haar mening op de Facebookpagina Free Chinese Feminists:

Dit is de eerste keer dat een groep in hechtenis genomen sociale activisten tegelijk is vrijgelaten. Die beslissing duidt ten eerste op het feit dat de ongekende enorme mobilisatie van de steun van internationale feministische en andere niet-gouvernementele organisaties effect heeft. De omvangrijke petities vanuit het publiek hebben niet alleen ervoor gezorgd dat hun eigen politici gedwongen waren te luisteren, maar het heeft ook duidelijk aan de Chinese regering laten zien dat deze petitie niet door een landelijke politieke vijand is teweeggebracht, maar door een mondiale politieke groep – internationale feministen en andere particuliere organisaties die het publiek vertegenwoordigen in de strijd voor sociale rechtvaardigheid en gelijkheid. Deze mondiale politieke groep kan niet worden tegengehouden door de Chinese regering, of andere landen. En geen enkel land zou deze groep als zijn vijand moeten behandelen. Dat zou erg dom zijn.

Ten tweede is de Chinese regering geen monolithische entiteit en is de beslissing een compromis tussen verschillende politieke groepen en instanties. Men kan zich wel voorstellen hoe fel de meningen waren ten aanzien van dit hete hangijzer. Het uiteindelijke compromis laat duidelijk zien dat er ambtenaren binnen de regering waren die heel hard hun best hebben gedaan voor een positieve uitkomst.

Ze benadrukte dat:

Zo lang het activisme van niet-gouvernementele organisaties om wetten te bepleiten of door te voeren die betrekking hebben op de gelijkheid van vrouwen en mannen, of op welk ander onderwerp dan ook, als misdadig beschouwd wordt, zal er geen veilige plek zijn voor feministen en activisten die op andere gebieden voor sociale rechtvaardigheid strijden. We kunnen onze inspanningen dus niet met de vrijlating van deze vijf vrouwen beëindigen.

Aangezien de Wereldwijde Top voor Vrouwen (Global Summit for Women) eraan komt, dringt de hoogleraar er bij de Verenigde Naties op aan om stappen te ondernemen waarmee de vijf vrouwen ontslagen worden van politieke rechtsvervolging.

De strijd is nog niet voorbij, waarschuwt ook het activistische netwerk Free Chinese Feminists. Op sociale media luiden de hashtags voor de campagne als volgt: #FreeTheFive #FreeChineseFeminists #FreeBeijing20Five

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.