Palestina herdenkt in Raqqa vermoorde IS-gevangene Kayla Mueller

CNN announces that the US has confirmed that ISIS captive Kayla Mueller is dead. Photograph shared by @AdhamEtoom on Twitter

CNN maakt bekend dat de VS bevestigd heeft dat de IS-gevangene Kayla Mueller overleden is. Foto gedeeld door @AdhamEtoom op Twitter

Vandaag werd het overlijden van de Amerikaanse humanitaire hulpverleenster Kayla Mueller bevestigd, ze was 26 jaar en werd gegijzeld gehouden door de terreurgroep IS. Ze wordt vol trots herdacht in Palestina, waar ze in augustus en september van 2010 als vrijwilliger actief was in samenwerking met de pro-Palestijnse organisatie International Solidarity Movement (ISM). Ze werkte samen met Palestijnen om zich “geweldloos te verzetten tegen de confiscatie en vernieling van hun huizen en land.” De bevestiging van haar overlijden komt dagen nadat de terreurgroep zei dat ze werd gedood door een luchtaanval door Amerikaanse bondgenoten nabij Raqqa in Syrië. Mueller, afkomstig uit Arizona werd gevangen genomen in augustus 2013 in Aleppo in Syrië waar ze als vrijwilliger aan het werk was in het Spaanse ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen. IS, die Raqqa heeft uitgeropen tot hoofdstad van het islamitische kalifaat van IS, zei dat ze werd gedood tijdens een Jordaanse luchtaanval. Die aanval kwam er als wraakactie op de moord [en – alle links] op de Jordaanse piloot Mutah Al Kasasbeh die vorige week in een kooi werd verbrand. Volgens CNN “stortte ze zich al op internationale goede doelen” sinds ze een tiener was. Het verslag biedt meer uitleg:

In 2012 ging Mueller naar Syrië met de Deense en internationale humanitaire organisaties Danish Refugee Council en Support to Life. Volgens familieleden viel ze in augustus in Aleppo in Syrië in de handen van gijzelnemers nabij een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen. De familie vernam 10 maanden lang niets, totdat IS contact zocht met een eis voor losgeld.

Mueller at a protest tent in Sheikh Jarrah. Photo courtesy of ISM

Mueller in een protesttent in Sheikh Jarrah. Foto met dank aan ISM

Volgens de pro-Palestijnse organisatie International Solidarity Movement (ISM), deed Mueller vrijwilligerswerk met hen van augustus tot september 2010, ze “werkte samen met Palestijnen die zich geweldloos verzetten tegen de confiscatie en vernieling van hun huizen en land.”

In de hoofdzakelijk Palestijnse wijk Sheikh Jarrah in het bezette Oost-Jeruzalem verbleef ze met het gezin Al Kurd om te proberen voorkomen dat Israëlische bezetters hun huis zouden in beslag nemen. 

Dit is wat ze deed in Palestina:

Kayla vergezelde Palestijnse kinderen naar school in de buurt Tel Ruimeda in Al Khalil (Hebron) waar ze geconfronteerd worden met frequente aanslagen door Israëlische bezetters en het Israëlische leger. Ze verbleef bij dorpsbewoners in Izbat Al Tabib in een protesttent om de vernieling van huizen in het dorp te proberen voorkomen. Ze nam deel aan wekelijkse protesten op vrijdag in Palestijnse dorpen tegen de inbeslagname van hun land door de illegale muur en kolonisatie van Israël.

ISM heeft ook een stuk van de teksten gedeeld die Mueller schreef tijdens haar werk in Palestina:

Kayla publiceerde online teksten over haar werk in Palestina met het ISM in augustus en september 2010. “Hoe kan ik de zegen van vrije meningsuiting negeren als ik weet dat mensen waar ik enorm om geef ervoor neergeschoten kunnen worden?”, schreef ze.

U kunt de rest van haar teksten hier lezen. Online zijn er wereldwijd hommages voor Mueller. De nieuwszender ABC 15 Arizona heeft een handgeschreven brief gedeeld van Mueller uit de lente van 2014:

Nieuw: Dit is een brief die #KaylaMueller schreef in de lente van 2014. http://t.co/c5S5Sph6br pic.twitter.com/DCsN69bhzo — ABC15 Arizona (@abc15) 10 februari, 2015

In de brief schrijft ze:

Ik zal niet instorten en niet opgeven, hoe lang het ook duurt… Ik weet dat jij zou willen dat ik sterk blijf. Dat is precies wat ik aan het doen ben. Wees niet bang voor mij, blijf bidden zoals ik en als God het wil zullen we spoedig weer samen zijn.

Egyptenaar Mahmood Ali beschrijft de luchtaanvallen als “te dom”, hij voegt eraan toe dat ze geen onderscheid maakten tussen jihadstrijders en onschuldige mensen:

Dit bewijst wat we al maanden zeggen. Luchtaanvallen van de internationale coalitie zijn te dom ze doden niet enkel jihadstrijders#KaylaMueller

Hij rouwt om Mueller, maar houdt toch een zekere afstand:

#KaylaMueller ze was een fantastisch mens. jammer genoeg weten we wie haar gedood heeft maar kunnen we niks doen

Advocaat uit Washington DC Rabia Chaudry voegt eraan toe:

Mijn hart is gevuld met pijn voor de familie/geliefden van #KaylaMueller & voor de ongerechtigheid die haar overkwam. Moge ze rusten in vrede. En IS in stukken. — rabia chaudry (@rabiasquared)

Mauritaans-Amerikaanse activist Nasser Weddady concludeert:

Kayla, Peter, Steven, Jim #RIP#NeverForget — weddady (@weddady)

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.