Lesbische tangodocente in Sint Petersburg vermoord; keel doorgesneden

The last photograph Khomenko posted to her Vkontakte account. September 3, 2014. Vkontakte.

De laatste foto die Khomenko op Vkontakte plaatste. 3 september 2014. Vkontakte.

Ekaterina Khomenko, een 29-jarige lesbische  tangodocente, werd in de vroege ochtend van 7 september dood aangetroffen in haar auto, haar keel vertoonde een jaap van 10 cm.  De motor liep nog toen een straatveger bij toeval op haar auto stuitte. De politie, die het er in eerste instantie op hield dat Khomenko zelfmoord gepleegd kon hebben, gaat nu uit van moord. Aanvankelijk was in de eerste berichten in de plaatselijke kranten niets te lezen over de relatie die Khomenko had met de LHBT-gemeenschap.

Ekaterina Khomenko. Lesbiru.com.

Khomenko’s vader, Valery, was een van de eerste die iets over de moord publiceerde. Hij gaf commentaar bij de laatste foto die Ekaterina op Vkontakte had geplaatst (zie hierboven) en meldde dat hij op 7 september om 9.00 uur door rechercheurs was gebeld met de mededeling dat het lichaam van zijn dochter was gevonden. Hij meldde online dat de politie wilde weten of Katya ooit iets te maken had gehad met drugs en of ze financiële problemen of zelfmoordneigingen had.

Twee dagen later was een door Timur Isaev op Vkontakte gestarte scheldkanonnade te lezen tussen de reacties bij deze foto. Hij schreef dat homoseksuele mensen “altijd eerder sterven dan gezonde mensen [sic].” Isaev plaatste nog eens 48 berichten in de daaropvolgende 48 uur, waarbij hij zijn homofobische boodschappen achterliet voor Khomenko’s rouwende vrienden.

Lesbiru.com, een online portal voor Russisch sprekende lesbische vrouwen, meldde dat Isaev lid is van de anti-homobeweging op Vkontakte, ‘homojagers’ genaamd. Hier deelt hij homofobische informatie met de 122 andere leden. Isaev is ook actief op Twitter, waar hij nog meer anti-homo-berichten plaatst. Hij betuigde er ook recent zijn instemming met de Russische annexatie van de Krim.

Volgens de guerrilla nieuwswebsite Contraband is de LHBT-gemeenschap in Sint Petersburg er zeker van dat Khomenko’s carrière als lesbische tangodocente een rol heeft gespeeld bij de moord. Khomenko’s vriendin en collega Angelina Tishina is een besloten groep gestart op Vkontakte om geld in te zamelen voor Valery Khomenko, vermoedelijk om bij te dragen in de kosten van Katya's begrafenis, die gisteren buiten Moskou heeft plaatsgevonden.

Er liggen nog heel wat juridische en sociale uitdagingen voor de Russische LHBT-gemeenschap. Hoewel homoseksualiteit in 1999 officieel van de Russische lijst met psychische aandoeningen werd geschrapt, hebben mensenrechtenactivisten met verbijstering gezien dat wetgevers op plaatselijk, regionaal en overheidsniveau in de afgelopen jaren zogenaamde ‘homopropaganda’ regelmatig verbood. Vóór de Russische militaire interventie in het oosten van Oekraïne was de harde aanpak van homo's in Rusland misschien wel het grootste internationale publiciteitsprobleem van het Kremlin. 

Update: De nieuwsportal Spbdnevnik.ru meldt dat Ekaterina Khomenko  ooit chauffeur is geweest voor een taxiservice in Sint Petersburg met de naam ‘Rainbow Taxi’. Deze is opgezet om ritprijzen te delen, een service die lijkt op die van Uber. De service biedt de LHBT-gemeenschap veilige ritten naar clubs en bars waar men homo's goed gezind is. De taxiservice meldt dat Khomenko al ruim twee jaar niet meer heeft gewerkt, maar haar vrienden vermoeden dat ze in de nacht dat ze is vermoord mogelijk heeft gereageerd op een oproep van ‘Rainbow’.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.