Tadzjikistan: ‘Spring van de brug af! De president komt eraan!’

Onlangs werden drie jongemannen mishandeld en gevangengezet door de politie in Doesjanbe omdat ze niet opzij gingen voor de president van Tadzjikistan en zijn gevolg. Het incident bracht een storm van verontwaardiging teweeg in de sociale media, waarbij duidelijk werd dat Tadzjiekse netizens een hekel hebben aan de verkeersopstoppingen en andere ongemakken die door presidentiële colonnes worden veroorzaakt.

Op 27 september werden drie jonge werknemers van een plaatselijke liefdadigheidsinstelling aangehouden [ru] door de politie in het centrum van Doesjanbe, de hoofdstad van Tadzjikistan. Het incident kreeg veel aandacht nadat een van de gearresteerden, Kamil Aresjov, op Facebook zijn versie van het verhaal zette. Volgens Aresjov werden hij en twee van zijn collega's in elkaar geslagen door een paar dronken politieagenten, omdat ze kennelijk hun auto niet snel genoeg aan de kant hadden gezet voor president Emomalii Rachmon en zijn gevolg. De drie jongemannen werden schuldig bevonden aan ‘vandalisme’ en veroordeeld tot vijf dagen achter de tralies.

Het verhaal nam een bizarre wending toen de staatstelevisie op 3 oktober Aresjovs ‘bekentenis’ uitzond, waarin hij toegaf [ru] de verkeersregels te hebben overtreden en politiebevelen te hebben genegeerd. Bij hun vrijlating weigerden de drie mannen te praten met de pers. Kort na zijn invrijheidstelling verwijderde Aresjov het Facebookbericht over het incident.

Een grappige foto die op Facebook rondgaat. Op de foto staat een politieagent die zegt: "Jij daar! Spring van de brug af! De presidentiële stoet komt eraan!"

Een grappige foto die op Facebook rondgaat. Op de foto staat een politieagent die zegt: "Jij daar! Spring van de brug af! De presidentiële stoet komt eraan!"

Het verhaal over het voorval ging snel rond op internet en een aantal netizens eisten dat de aanklachten tegen de jongemannen werden ingetrokken. Aziz Cholmatov, bijvoorbeeld, beweert [ru] op het blog van ASIA-Plus dat de politie schuldig is en eist:

[мы] очень надеемся, что поступок тех сотрудников правоохранительных органов не останется безнаказанным и руководство МВД проведет тщательное расследование по данному факту и привлечет к ответственности причастных и виновных лиц.

We hopen heel erg dat de ordehandhavers gestraft zullen worden voor hun daden, en dat de leiding [van het Ministerie van Binnenlandse Zaken] het incident grondig zal onderzoeken en dat iedereen die erbij betrokken was rekenschap zal moeten afleggen.

Nog veel meer netizens maakten gebruik van de commotie om te zeggen hoezeer ze presidentiële colonnes en alle ongemakken die eruit voortkomen haten. Op Blogiston.tj schrijft [ru] Beparvo:

Мы все живем в Таджикистане и мы все реально знаем как достают эти кортежи. Один президент куда то едет а изза него пол города закрывают. Его машина должна например проехать в 10 часов и всего за две минуты проедет а дороги уже в 9 часов начинают закрывать. Ментов наверно со всего Таджикистана пригоняют, они через каждый метр дороги стоят и свистят как придурки. Еще у водителей денег снимают. А бедные люди не могут на работу попасть или в школу или в больницу. Уже реально все это достало выше крыши.

We wonen allemaal in Tadzjikistan en we weten [hoeveel problemen] die colonnes veroorzaken. Als een president ergens naartoe gaat, wordt de halve stad afgesloten. Als zijn stoet ergens om 10 uur moet zijn en het kost twee minuten om een bepaalde weg over te steken, dan wordt het verkeer vanaf 9 uur lamgelegd. Politieagenten worden uit heel Tadzjikistan aangevoerd; die agenten staan dan langs de weg [waarlangs de stoet passeert], een meter uit elkaar, en blazen als idioten op hun fluitjes. Ze persen ook automobilisten af. Ondertussen kan jan met de pet niet naar school of naar het ziekenhuis [vanwege verkeersopstoppingen]. Ik ben er helemaal klaar mee.

Volgens de blogger is het nog veel erger als de Tadzjiekse hoofdstad een belangrijk internationaal evenement huisvest:

А еще когда другие президенты приезжают к нам вообще черте что творится. Вообще все дороги от аэропорта закрывают, даже пешеходам не дают ходить там где хотят. Зачем нам вообще все эти гости президенты если простые люди нормально не могут в своем городе ходить и на машине ездить.

En het is echt de hel als presidenten van andere landen [naar Doesjanbe] komen. Alle wegen naar de luchthaven worden dan afgesloten en je mag niet eens meer gaan waar je wilt. Wat hebben al die presidenten in ons land te zoeken als gewone mensen niet eens vrijelijk in hun eigen stad kunnen rondlopen of -rijden?

In een commentaar op het nieuwsbericht over het incident vindt [ru] ‘Grazjdanin’ [Burger] dat de manier waarop presidentiële colonnes worden afgehandeld door de autoriteiten in Tadzjikistan riekt naar middeleeuwse praktijken:

Просто средневековье какой та. Освободите дорогу Царю. Царь едет Царь. Как в историческом кино Царь едет а вокруг все кланяться а кто оказался не в то время не том месте КАЗНИТЬ…

Het lijken de Middeleeuwen wel. Opzij voor de Tsaar! De Tsaar komt eraan! Alsof we meespelen in een historische film: de Tsaar komt langs en iedereen buigt, terwijl iedereen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek staat wordt TERECHTGESTELD… 

Nog een foto die circuleert op Facebook. Daarop staan Tadzjiekse politieagenten die zogenaamd tegen een oude man zeggen: "Het kan ons niet schelen dat je last hebt van je benen. Oprotten! Ga daar staan, want [de presidentiële stoet] komt eraan.

Nog een foto die circuleert op Facebook. Daarop staan Tadzjiekse politieagenten die zogenaamd tegen een oude man zeggen: "Het kan ons niet schelen dat je last hebt van je benen. Oprotten! Ga daar staan, want [de presidentiële stoet] komt eraan.


Het incident in Doesjanbe was voor sommige Twittergebruikers aanleiding lollige adviezen te verstrekken aan mensen die een presidentiële colonne gewaar worden.

Nieuwe wet in Tadzjikistan: als je een presidentiële stoet ziet, ga dan liggen met je gezicht naar beneden en je handen achter je hoofd, stop met ademen en doe alsof je dood bent.

…als je [de colonne] ziet door een raam in je huis, ga dan weg bij het raam, loop naar de wc en ga daarop zitten met het licht uit

…als je in een auto rijdt [als je de stoet ziet], zet hem dan stil, doe de motor uit, verlaat de auto en ren snel de bergen in

Een nieuwere versie van de wet: als je [Emomalii Rachmons] colonne ziet, doe dan je handen omhoog en geef jezelf aan bij het dichtstbijzijnde politiebureau #Tadzjikistan

Begin onderweg [naar het politiebureau] alvast jezelf te slaan en schrijf een schuldbekentenis waarin je toegeeft een staatsgreep te willen plegen

Na de uitzending met Aresjovs ‘bekentenis’ werd een wijziging van de ‘wet’ voorgesteld:

Een nieuwere versie van de wet in Tadzjikistan: als je een presidentiële stoet ziet, ga dan naar de televisiestudio en beken een misdaad

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.