Ecuadoraanse vrouwen houden een mars ter verdediging van de Amazone

De beslissing [es] van de Ecuadoraanse president om het Yasuní ITT milieuplan op te schorsen [en] leidt er nog steeds toe dat ngo's en activisten, die begaan zijn met het behoud van de Amazone, in actie komen [en] en initiatieven [es] opzetten. In dit geval hebben de vrouwelijke leiders van verschillende Pastaza gemeenschappen een project opgezet en gelanceerd dat “mobilisering voor het leven” heet.

Een persbericht van de organisatoren van de actie, die opnieuw werd gepubliceerd op de blog van de Amazone-jongerenbeweging [es] (Organización Juvenil Comuna Amazónica), verklaart onder andere het volgende: 

Hoy somos las mujeres quienes tomamos la posta en esta lucha como dadoras de vida. Somos las abuelas, madres, hijas y hermanas quienes hemos decidido salir en defensa de la vida por la femineidad que nos conecta con la fuente primordial de la existencia humana. Nosotras, desde las bases, buscamos revivir el vínculo fundamental que nos une a este vasto organismo vivo y cuyo ultraje solo ha creado situaciones de miseria para quienes vivimos en la selva.

Vandaag zijn wij vrouwen, als gevers van het leven, het die de leiding nemen in de strijd. Het zijn de grootmoeders, moeders, dochters en zussen die zijn opgestaan om het leven te beschermen door de vrouwelijkheid die ons verbindt met de primaire bron van het menselijk bestaan. Wij, vanuit de basis, proberen de fundamentele link die ons verenigt met dit enorme levende organisme nieuw leven in te blazen, wiens verontwaardiging namelijk alleen maar ellendige situaties heeft gecreëerd voor de inwoners van het regenwoud. 

Voorafgaand aan de actie werd op 10 en 11 oktober een bijeenkomst gehouden, geheten “Vrouwen waken voor het leven”. Deze bijeenkomst vond plaats in de Fátima parochie in de stad Puyo en had als doel om zowel het idee van de mobilisatie naar de stad Quito bekend te maken als om andere zaken te bespreken. Na deze bijeenkomst werd het volgende verklaard [es]: 

1. Nosotras las mujeres de las nacionalidades amazónicas nos declaramos en movilización hacia la ciudad de Quito en oposición a la explotación petrolera y demás formas extractivistas, por ser atentatorio contra toda forma de vida en nuestra región y en defensa de la vida, de nuestros territorios y de nuestros derechos.

2. Exigimos al Gobierno Nacional la no ampliación de la frontera petrolera, en el marco de la XI ronda petrolera (Ronda petrolera Centro Sur), la expansión del bloque 10, la concesión inconstitucional de los bloques 28, 78 y 86, a la empresa estatal Petroamazonas ni la explotación del parque nacional Yasuni (bloques 43 y 31).

1. Wij, de vrouwen van de Amazone-naties, verklaren dat we in opmars komen naar Quito om de exploitatie van benzine en andere vormen van grondstoffenwinning tegen te gaan, omdat ze alle vormen van leven in onze regio ondermijnen en ter verdediging van het leven, van ons grondgebied en onze rechten. 

2. Wij eisen van de nationale overheid geen uitbreiding van de oliegrens, in de context van de 11e olieronde (Centraal-Zuidelijke Olieronde), de uitbreiding van blok 10, de ongrondwettelijke concessie van blokken 28, 78 en 86 aan het staatsbedrijf Petroamazonas noch de exploitatie van het nationale park Yasuní (blokken 43 en 31). 

Het Huangana Collectief [es], “een kanaal om te zorgen dat de Amazone vrouwen uit Ecuador zichzelf kunnen mobiliseren om hun voorouderlijke grondgebied te verdedigen en om zich te verzetten tegen olie-exploitatie”, heeft het onderstaande filmpje gemaakt: 

Op zaterdag 12 oktober ging de mobilisatie van start [es], er werd begonnen in Luyo en de deelnemers arriveerden dezelfde avond [es] in Tungurahua. Op maandag waren er ongeveer 110 vrouwen die meeliepen in de mars in Ambato [es], en daarna in Latacunga [es]. 

Uiteindelijk op woensdagochtend 16 oktober arriveerde de mars in de hoofdstad Quito. Daar werd de route gevolgd die begon [es] in de buurt Guajaló, in het zuiden van de stad, en eindigde in Arbolito Park, in het noorden van de stad. 

Op Twitter was de account van @Yasunidos het meest actief in het verslaan van en informeren over de mars: 

[Foto: “Loop met ons mee (16 Okt) Guajaló Brug: 8:00 Arbolito Park: 12:00”]
#MujeresPorLaAmazonia (Vrouwen voor de Amazone), voor uw huis, voor uw leven, voor het Yasuní, om hen met open armen te ontvangen!

Felipe Bucaram maakte een vergelijking met de recente plaatsing van het Ecuadoriaanse voetbalteam voor het wereldkampioenschap: 

Vrouwen voor de Amazone arriveren morgen in Quito om hun land te verdedigen! Dit maakt me VEEL trotser dan de classificatie. 

Verschillende Twitter-gebruikers plaatsten foto's van de route van de mars op woensdag:

@Yasunidos in enkele minuten zal de persconferentie beginnen, de mobilisatie van de vrouwen van de Amazone ter verdediging van het leven 

[Foto: “Alleen wij, de VROUWEN van het AMAZONE REGENWOUD, weten hoe het leven in het regenwoud is – GEEN OLIE-EXPLOITATIE MEER!”]
de sfeer op de brug van Guajaló

Kijk naar deze gezichten, van dappere vrouwen, Sarayacu, die mij vertegenwoordigen 

We delen onze foto met jou. Vrouwen van de Amazone beginnen hun mars.

“We hebben chicha, we hebben mais, oliebedrijven ons landLAND uit”, schreeuwen de vrouwen van de Amazone.

Vrouwen van de Amazone komen dichterbij het Arbolito Park. 

“We kunnen onze vrouwen niet teleurstellen… Ze zijn de hoofdrolspelers in deze mars.”

De vrouwen die wonen in de steden die werden aangedaan sloten zich ook aan bij de mars: 

Op deze manier lopen we al vechtende, geboren wordende en groeiende in de strijd! 

Ondanks dat een van de doelen van de mars is om met de Ecuadoraanse president Rafael Correa en vertegenwoordigers van de overheid te spreken om het manifest te overhandigen, is het tot op heden onbekend of deze ontmoetingen plaats zullen vinden. Sommige media berichten dat de mars in delen van de stad het verkeer geblokkeerd [es] heeft. 

Meer foto's van de mars zijn te vinden in dit album op Facebook, en een minuut-tot-minuut-verslag is te vinden onder de ‘hashtag’ #MujeresPorLaAmazonia [es] op twitter.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.