Laat je niet om de tuin leiden door zijn lach: Evgeny Roizman uit Jekaterinenburg is razend

Vermoedelijk wordt Evgeny Roizman, een van Ruslands meest bijzondere persoonlijkheden, binnenkort burgemeester van Jekaterinenburg, de vierde grote stad van Rusland.

Roizmans LiveJournal [ru-alle links] en blogs op Facebook doen denken aan de aantekeningen van een priester of een sheriff. Bekijk ze maar eens; je zult er een verzameling verslagen aantreffen van zijn ontmoetingen met willekeurige stadgenoten. Roizman zet zijn deuren voor hen open en ze komen en gaan de hele dag, wachten geduldig buiten zijn kantoor tot ze binnen mogen om hem om hulp te vragen. Ouders komen hem smeken om hun aan drugs verslaafde kinderen op te nemen in zijn afkickcentra; anderen komen naar hem toe omdat ze de eigendomsakte van hun woning door bedrog zijn kwijtgeraakt; en soms komen zelfs buren opdagen die bemiddeling willen bij geschillen over geplunderde groentetuintjes of de stank van zelfgemaakte kaas.

Evgeny Roizman, screen shot from his campaign website.

Evgeny Roizman, screenprint van de website voor zijn campagne.

Roizman was afgevaardigde in de Doema. Hij richtte 14 jaar geleden een organisatie op die strijdt tegen drugsverslaving onder de naam ‘Een stad zonder drugs’. In de verhalen over de diverse inwoners van de stad die bij hem komen, beschrijft hij zichzelf als een overweldigd maar vastberaden overheidsdienaar. “Ik weet het niet”, was zijn karakteristieke reactie toen een weduwnaar hem vroeg naar hulpprogramma's van de overheid, “maar als je niet aan de drank bent, zal ik je helpen.”

Net als Alexey Navalny, de kandidaat voor het burgemeesterschap van Moskou, staat Roizman op gespannen voet met de machtigste autoriteiten in het land. Navalny en Roizman kennen beide  een zelfde uitdaging: hun tegenkandidaat in de burgemeestersverkiezing is afgevaardigde van hun echte vijand. Navalny neemt het op tegen Sergey Sobyanin, niet tegen Vladimir Putin, en Roizman voert oppositie tegen Yakov Silin, niet tegen de gouverneur van  Sverdlovsk, Evgeny Kuivashev.

Afgelopen week zorgde de ruzie tussen Roizman en Kuivashev voor nog een conflict toen de zender Kanaal 5 een speciale aflevering (zie hierboven) uitzond van het onderzoeksprogramma ‘Moment van de waarheid’ van Andrei Karaulov. Vermoedelijk was de uitzending over de vermeende banden van Roizman met de criminele onderwereld geregeld door Kuivashev. Ongeveer de helft van het programma bestond uit een interview met Kristina Leontyeva, een voormalige gevangene in een van de ontwenningsklinieken van ‘Een stad zonder drugs’. (Ze stelt dat de klinieken gevangenissen zijn voor slavenarbeiders.) Roizman schreef later op zijn blog dat Leontyeva een ‘uitgebluste drugsgebruiker en drugsdealer was die maar bleef spuiten, zelfs toen ze zwanger was.’

In dezelfde uitzending waren ook interviews te zien met Konstantin Stroganov en Oleg Mezitov, politiefunctionarissen in het district Sverdlovsk. Zij beschuldigden Roizman ervan actieve banden te onderhouden met de maffiabendes in de omgeving. Mezitov bezorgde het programma zelfs geluidsbanden van de politie met telefoontaps van twee bekende gangsters die beweerden dat Roizman makkelijk te benaderen was en dat zij verwachtten dat ze er op illegale wijze beter van zouden worden als hij de verkiezingen zou winnen. Op de website van het hoofdbureau van politie in de regio Sverdlovsk stond een persbericht waarin de beschuldigingen die in ‘Moment van de waarheid’ waren geuit, werden bevestigd. Roizmans advocaten werden in het bericht uitgenodigd om het bezwarende bewijs te onderzoeken.

Op 30 augustus 2013 stelde de rechter de voortgang van het proces tegen Roizmans partner, Aksana Panova, onverwacht uit tot 9 september, de dag na de verkiezingen in Jekaterinenburg. Buiten het gerechtsgebouw deelde Roizman aan verslaggevers mee dat bepaalde functionarissen hem een aanbod hadden gedaan: trek je terug uit de verkiezingen, zo niet dan zal Panova worden veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf.

Ondanks dergelijke dreigementen gaat de campagne voor het burgemeesterschap van Roizman door, onder leiding van Panova. Op 31 augustus zal het paar voorop lopen in een massale ochtendloop die begint voor de woning van Kuivashev. Juist vandaag, 30 augustus, geeft het online nieuwsportaal Lenta.ru een korte videodocumentaire vrij over Roizmans gooi naar het burgemeesterschap. Daarin zijn beelden opgenomen van korte toespraken die hij voor kleine groepjes inwoners van Jekaterinenbug hield. In de video is Roizmans frustratie voelbaar – niet alleen vanwege zijn vervolging maar ook vanwege de politieke mentaliteit van zijn landgenoten. Op een gegeven moment schreeuwt hij bijna tegen zijn toehoorders:

Самое подлое и противное что мне слышать, когда говорят “Да. Вам хорошо, а мы вот это, а мы вот это.” БЛЯДЬ! Терпеть не могу зассанцев. Ето наша страна. Если мы здесь кого-то будем бояться, нам тогда сваливать надо. Мне отсюда некуда валить, поэтому я сопротивляюсь.

De gemeenste en lelijkste woorden die mensen kunnen zeggen zijn: “Ja, je doet het aardig, maar voor ons is het zus en voor ons is het zo.” F**K! Ik kan die k**zakken niet uitstaan. Dit is ons land. Als wij ons leven in angst moeten leven, moeten we gewoon vertrekken. Ik kan nergens heen dus ik verkondig mijn standpunt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.