De strijd tegen het huwelijk met minderjarigen in Jemen

Huwelijken met minderjarigen [en – alle links] komen veel voor in Jemen, vooral op het platteland. De dood van een 8-jarig kindbruidje brengt dit ernstige probleem onder de aandacht.

In een rapport van Human Rights Watch uit 2011, “How Come You Allow Little Girls to Get Married?”, gebaseerd op een representatief landelijk onderzoek uitgevoerd door de regering van Jemen en UNICEF in 2006, blijkt dat 52% van alle meisjes trouwt voor ze 18 jaar zijn. Ongeveer 14% van de meisjes in Jemen trouwt voor hun vijftiende. Een onderzoek van de Universiteit van Sanaa uit 2005 wees uit dat in afgelegen gebieden meisjes soms al in het huwelijk treden op 8-jarige leeftijd. De hoofdoorzaak van dergelijke huwelijken is armoede. Vaders halen meisjes van school en huwelijken ze uit aan oudere mannen in ruil voor een bruidsschat die ten goede komt aan de hele familie.

Nujood Ali, 10 jaar oud, haalde in 2008 de kranten als ’s werelds jongste gescheiden vrouw, nadat ze gevlucht was uit een huwelijk met een man die haar als kindbruid had gekocht toen ze 9 was. Nu is Nujood 15 en woont ze bij haar oudere broer, nadat haar vader de opbrengsten van haar boek, die eigenlijk bedoeld waren voor haar opleiding, heeft gebruikt om twee keer te trouwen en haar jongere zusje uit te huwelijken. Meer over haar afschuwelijke ervaringen is hier te lezen.

Arwa was 10 jaar toen ze getrouwd en vervolgens gescheiden was. Haar zaak was in 2009 aanleiding voor een nationaal debat over het huwelijk met minderjarigen.

(Video geüpload door Journeyman Pictures)

Vorige week kwam een 8-jarig Jemenitisch kindbruidje in het nieuws toen ze, naar verluidt, doodbloedde tijdens de eerste nacht van haar huwelijk met een veertigjarige ‘Saoedi-Arabische’ man. Een internationale storm van verontwaardiging brak uit in de media:

De algemeen directeur van Human Rights Watch, Kenneth Roth, tweette:

Tragische dood van 8-jarige “bruid” in huwelijksnacht moet #Jemen eindelijk dwingen tot verbod op vreselijke kinderhuwelijken. http://t.co/oVS0mHxlCW

— Kenneth Roth (@KenRoth) 15 september 2013

Human Rights Watch drong er bij de overgangsregering van Jemen op aan de huwbare leeftijd op 18 jaar te stellen in het ontwerp van de nieuwe grondwet, opdat de jeugd en levens van veel meisjes gespaard blijft.


(Video geüpload naar YouTube door Human Rights Watch)

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, eist in een verklaring dat Jemen huwelijken met kinderen verbiedt:

“Met ontzetting heb ik kennis genomen van de dood van een 8-jarig Jemenitisch meisje door ernstige verwondingen, waaronder inwendige bloedingen, opgelopen tijdens haar huwelijksnacht. Ik dring er bij de Jemenitische autoriteiten op aan deze zaak onmiddellijk te onderzoeken en de verantwoordelijken voor deze misdaad te vervolgen.

Columnist Nicholas Kristof uit New York deelde het verhaal ook via Twitter:

Een 8-jarig meisje in Jemen overlijdt aan inwendige verwondingen na gedwongen huwelijk met een 40-jarige man http://t.co/VFE9pZXvGk

— Nicholas Kristof (@NickKristof) 9 september 2013

De Amerikaanse actrice en UNICEF-ambassadeur Mia Farrow richtte zich via Twitter tot de regering van Jemen:

Na dood van 8-jarige ‘bruid’ tijdens huwelijksnacht, moet het voor Jemen duidelijk zijn dat kinderhuwelijken NU moeten stoppen http://t.co/RPNNnlVKEl

— mia farrow (@MiaFarrow) 15 september 2013

CNN-correspondent en anchorman Jim Clancy tweette vol ontzetting:

#Jemen Een 8-jarig “kindbruidje” is dood. Weer een. Wetgevers maken hun land te #schande. http://t.co/NG4c8rZMfJ

— Jim Clancy (@clancycnn) 10 september 2013

Angham, een Jemenitische vrouw woonachtig in Washington DC, vroeg zich af:

Moet een onschuldig kindbruidje sterven om aandacht te krijgen voor #Jemens dringende behoefte aan economische hulp om een eind te maken aan armoede #kinderhuwelijk

— Anغam ♫ (@LevantMelodies) 16 september 2013

De vooraanstaande geestelijke Al Habib al-Jafri schreef:

We moeten ons allemaal inzetten om de handel in meisjes onder het mom van een huwelijk te stoppen

— علي الجفري (@alhabibali) 12 september 2013

Op Facebook vroeg hij [ar] aan de regering van Jemen en aan alle regeringen van Arabische en islamitische landen zonder wetten tegen kinderslavernij onder het mom van een huwelijk, haast te maken met het strafbaar stellen van dergelijke praktijken. Ook dringt hij er bij collega-geestelijken op aan te stoppen met huwelijksvoltrekkingen waarbij minderjarigen betrokken zijn en hij wees hen daarbij op hun plicht mensen bewust te maken van deze misstand.

Aan de geloofwaardigheid van het tragische en controversiële verhaal van de dood van het 8-jarige meisje wordt getwijfeld. Journalist Saeed Al Batati onderzocht de zaak voor de krant Gulf News en in deze video. Hoe het ook zij, of dit specifieke verhaal nu waar is of niet, of dat de regering de zaak probeert te verdoezelen, het doet er niet toe. Huwelijken met minderjarigen vormen een groot probleem in Jemen en veel meisjes overlijden, tijdens hun huwelijk of bij een bevalling – jonge slachtoffers wier verhalen het nieuws niet halen. Dit was niet het eerste geval en het zal zeker niet de laatste zijn. De regering van Jemen moet huwelijken met minderjarigen een halt toeroepen.

Blogger Afrah Nasser tweette:

Ik snap niet waarom er aan de dood van het kindbruidje wordt getwijfeld!! Kijk eens naar het platteland van Jemen & en dan weet je het.

— Afrah Nasser (@Afrahnasser) 15 september 2013

Jemens minister van Mensenrechten Hooria Mashhour tweette ook over de controversiële zaak:

@BaFana3 @saeedalBatati de misdaad toedekken is veel erger dan de misdaad zelf en de betrokkenen zijn rekenschap verschuldigd

— Hooria Mashhour (@Hooria_Mashhour) 15 september 2013

Ongeacht de tegengestelde berichten rond de vermeende dood van het meisje uit Haradh ,een wet die huwelijken met minderjarige meisjes verbiedt is hoognodig#jemen

— Hooria Mashhour (@Hooria_Mashhour) 15 september 2013

De minister van Mensenrechten stuurde ook een brief aan het parlement met de vraag een wet aan te nemen die een minimumleeftijd stelt voor het huwelijk in Jemen. Een verbod op het huwelijk met minderjarigen en een minimumleeftijd voor het huwelijk zijn voedsel voor een slepende discussie in Jemen, en beide maatregelen worden al jaren tegengehouden door conservatieven. In 1999 schrapte het parlement van Jemen, op religieuze gronden, artikel 15 van de wet rond de persoonlijke status waarin de minimumleeftijd voor het huwelijk voor jongens en meisjes op 15 jaar bepaald was. In 2009 wilde het parlement van Jemen een wet introduceren die de minimumleeftijd naar 17 jaar zou brengen, maar conservatieve parlementariërs verwierpen dit voorstel ook en de wet werd nooit aangenomen. Het aannemen van de wet is een taai en lang proces en vormt slechts een eerste stap. De daadwerkelijke uitvoering van de wet is de echte uitdaging.

Dr. Jamela Saleh Alraiby, waarnemend minister van Volksgezondheid, schreef vorig jaar een artikel met de titel Het lijden van meisjes moet stoppen. Ze zegt daarin:

Het uitbannen van huwelijken met minderjarigen in Jemen is moeilijk vanwege de religieuze, culturele en tribale oorsprong ervan, maar daardoor strijden we met extra inzet om onze meisjes te redden en een eind te maken aan het geweld waaraan ze zijn blootgesteld, zodat ze de middelen krijgen hun eigen beslissingen te nemen en zelf kunnen deelnemen aan hun duurzame ontwikkeling.

Ze besluit met:

Mijn droom is dat meisjes de mogelijkheid krijgen hun eigen beslissingen te nemen. Mijn droom is dat ieder Jemenitisch meisje kans heeft op een opleiding en een veilig leven kan leiden, dat niet in gevaar komt door een gedwongen huwelijk op zeer jonge leeftijd.

De regering van Jemen en de Jemenitische samenleving moeten zich samen inzetten voor deze zaak. Een wet die de minimumleeftijd voor een huwelijk vastlegt en overtreders ervan straft, de scholing van meisjes, de bestrijding van armoede en van religieuze fatwa's door middel van mediacampagnes die de schadelijkheid van huwelijken met minderjarigen tonen, kan heel veel levens in Jemen redden.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.