Jemen, meer dan de krantenkoppen

Jemen is een land dat in het zuidelijke deel van het Arabisch Schiereiland ligt. Het is rijk aan cultuur, erfgoed en geschiedenis en de mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij.

Maar dat wordt niet verteld in de media.

Jemen wordt in de media vaak verkeerd voorgesteld, doordat de negatieve kanten van het land benadrukt worden. Een land met 24 miljoen inwoners met allerlei verschillende achtergronden wordt beperkt tot “Al Qaida, oorlogen, armoede, Qat, stamtradities en het land van Osama Bin Laden”, zo schrijft blogger Atiaf Alwazir (@womanfromyemen) in haar artikel “The Flawed Media Narrative on Yemen” [en – alle links]:

De hedendaagse journalistiek betreffende Jemen richt zich niet op de feiten, of op het aanzetten tot individueel denken. Het gaat om wie het het beste sensatieverhaal over het land kan schrijven, ook al is dit al meerdere malen verteld, omdat dat is wat verkoopt.

Sommige Jemenieten proberen dit echter te veranderen. Met behulp van film, fotografie, blogs en social media willen zij de wereld laten zien dat Jemen beschikt over geweldige kunst, unieke architectuur en adembenemende landschappen en natuurschoon.

A panoramic view capturing Yemen's unique architecture by photographer: Mohammed Alnahdi

Een panoramisch beeld van de unieke architectuur van Jemen, door fotograaf Mohammed Alnahdi.

Leer Jemen kennen

Jemen is een van de oudste culturen in de wereld, met een geschiedenis die teruggaat tot de eerste eeuw v.C. Het was algemeen bekend als Arabia Felix, dat Gelukkig Arabië of Blij Arabië betekent.

In Jemen zijn zelfs vier plaatsen van de Werelderfgoedlijst te vinden. Ten eerste, de hoofdstad, Sanaa. Een van de oudste bewoonde steden in de wereld. In de stad zijn meer dan 103 moskeeën, 14 hamams (badhuizen) en meer dan 6000 modder huizen met meerdere verdiepingen te vinden. Deze traditionele huizen hebben een unieke architectuur en spectaculair versierde gevels met ramen van gebrandschilderd glas.

Een video van UNESCO biedt een vluchtige blik van het oude Sanaa:

Ten tweede is er Shibam, ook wel bekend als het “Manhattan van de woestijn”, waar de oudste wolkenkrabbers in de wereld zich bevinden; 500 modder-baksteen huizen met elf verdiepingen.

Shibam, the Manhattan of the desert, by photographer:  Michail Vorobyev.

Shibam, het Manhattan van de woestijn, door fotograaf Michail Vorobyev.

Dan is er ook nog het eiland Socotra, het grootste lid van een eilandengroep, dat belangrijk is om de biodiversiteit en de verschillende flora en fauna. Volgens UNESCO “komen 37% van de 825 plantensoorten op Socotra, 90% van de reptielensoorten en 95% van de slakkensoorten nergens anders ter wereld voor”.

Neem een kijkje op het eiland in dit YouTube filmpje dat geüpload werd door ToYemen:

Als laatste is er de schilderachtige stad aan de kust, Zabid, met nauwe steegjes en stenen gebouwen.

Meer dan de portrettering in de media

Op het internet wordt op meerdere manieren geprobeerd tegen het beperkte beeld van Jemen in de media te vechten.

In dit korte filmpje van 20 minuten, dat gemaakt werd voor The British Council's Zoom Short Film Competition in 2010 en geüpload werd door ZoomCompetition, wordt geprobeerd misvattingen over Jemenieten in de media te ontkrachten door hun simpele leven te laten zien:

Om mensen over de geschiedenis en het erfgoed van Jemen te leren, schreef de Jemenitische dichter Sana Uqba (@Sanasiino), die in Londen woont, een indrukwekkend gedicht over Jemen (video geüpload door Yemeniah Feda'aih):

In een van de meest populaire berichten op mijn blog, genaamd “Jemen… feiten over mijn mooie thuisland” benadruk ik verborgen feiten over Jemen, zoals het feit dat Jemen de bron is van een van de meest geraffineerde en duurste honing, de “Doani honing” ter wereld is en dat Jemen een van de eerste landen was dat koffie introduceerde in Europa door hun eigen koffiemerk te exporteren vanuit Mocha.

Fahd Aqlan, een 35-jarige man uit Jemen die nu in Caïro, Egypte woont, is een Facebook pagina begonnen, genaamd So you think you've seen Yemen? om misvattingen over Jemen te ontkrachten en een ander beeld van Jemen te geven dan het beeld dat door de media gecreëerd wordt.

Summer Nasser, een activist en blogger uit Jemen, nu woonachtig in New York, is een Facebook pagina met de naam The People of Yemen gestart. Ze beschrijft de pagina als een “foto project dat het leven in Jemen, foto voor foto, aan de wereld laat zien”.

Anderen hebben hun steun voor het land uitgesproken. De in Jemen werkzame journalist Adam Baron zei in een hoorzitting over onbemande luchtvaartuigen:

Jemenieten zijn doorgaans bijna onmetelijk vriendelijk en verwelkomend.

Op Twitter zei de Spaanse journalist en winnaar van de World Press Photo Samuel Aranda (@Samuel_Aranda_):

@Samuel_Aranda_: Voor iedereen die denkt dat Jemen bestaat uit extremisten. Breng een bezoek aan Jemen!!! http://www.youtube.com/watch?v=yNMsm1Fl_X8&feature=related

Proef de keuken van Jemen

Eten in Jemen wordt vaak geserveerd met brood en wordt gekookt in steengoed. Op deze foto is een typisch ontbijt of diner gemaakt met brood, tuinbonen en lever te zien dat geserveerd wordt met thee met melk en kardemom:

A typical Yemeni breakfast or dinner

Een typisch ontbijt of diner in Jemen. Foto via “So you think you've seen Yemen?” Facebook pagina.

Bint El Sahn is een erg populair en traditioneel gerecht uit Jemen. Het betekent letterlijk “dochter van het bord”. Het bestaat uit meerdere lagen deeg, dat gebakken en geserveerd wordt met honing. Het wordt gegeten als hoofdmaaltijd, niet als dessert.

The famous Bint El Sahn. Photograph by Hend Abdullah

Het beroemde gerecht Bint El Sahn. Foto door Hend Abdullah

Yemeni Kitchen is een leuke blog om mensen bekend te maken met de keuken van Jemen. De blog wordt door de auteurs beschreven als “Jemenitisch eten met een historische twist”. Hier vind je recepten van de gerechten, maar ook een beschrijving van de geschiedenis achter deze gerechten.

Jemenitische muziek en dans

Bara'a is een traditionele dans uit het noorden van Jemen en wordt uitgevoerd met snelle bewegingen terwijl een Janbiya, de Jemenitische dolk, gedragen wordt en wordt gedanst op de klanken van de Jemenitische trommel en de mizmar, een soort van fluit. Jonge mensen voeren deze dans uit in de volgende video, geüpload door GTB313:

In het zuiden is de Hardamout dans en muziek populair. Bekijk het in deze video geüpload door Yemen Reform:

Klik op de volgende links om verschillende liedjes en ritmes uit Jemen te horen: Ayoub Tarish is een beroemde zanger en componist uit Jemen; Yemen Reform zet filmpjes op YouTube van Jemenitische zangers zoals Alharethi, Alanessi, Alkebsi en stemmen zoals Asswat Yemenia. Bovendien zijn hier ook liedjes te vinden voor Abu Bakr Salem Balfaqih, Ali Thahban en Mohammed Morsehd Naji; My Diwan heeft de grootste verzameling van Jemenitische liedjes en Ahmed Fathi is een vooraanstaand Jemenitische muzikant, zanger, componist en oudspeler.

Kunst, fotografie en landschappen
In dit filmpje, geüpload door TourYemen, zijn de kunst, cultuur en adembenemende landschappen en het geweldige natuurschoon van Jemen te zien:

In dit filmpje, geüpload door tomeriko, is nog een panoramisch beeld van Jemen te zien:

Meer adembenemende foto's van Jemen zijn te zien op de Facebook pagina's van fotografen Ameen Al-Ghabri en Abu Malik:

A beautiful shot of the old city of Sanaa through the lens of Ameen Alghabri

Een geweldige foto van het oude gedeelte van Sanaa door Ameen Alghabri.

A selection of Photos of the portal city of Aden by Ameen Alghabri

Een aantal foto's van de havenstad Aden door Ameen Alghabri.

A breath taking view of the city of Ibb seen from a cliff. Photograph by Abu Malik

Een adembenemend uitzicht over de stad Ibb, gezien vanaf een steile rots.
Foto: Abu Malik.

Een aantal van de meest beroemde schilders uit Jemen zijn Lamia Al-KibsiFouad Al-Foutaih en Mazher Nizar. Meer werk van hem kan hier en hier bekeken worden.

Oil painting by Fouad Al Foutaih, from the private collection of the author of this post, Noon Arabia

Olieschilderij van Fouad Al Foutaih, uit de privécollectie van de auteur van dit artikel, Noon Arabia.

Voor een alternatief op de Westerse media kunnen lokale, culturele en sociale berichten via de Jemenitische media, zoals The Yemen Times en La Voix du Yemen gevolgd worden.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.