China prijst de IJzeren Dame

Chinese staatsmedia en sociale media zijn vol bewondering voor de voormalige Britse premier Margaret Thatcher [en]. Zij overleed op 8 april 2013 op 87-jarige leeftijd na een beroerte.

Thatcher, die aantrad in 1979, was de eerste vrouwelijke Britse leider en de eerste vrouw die een belangrijke Westerse macht leidde. Tijdens haar 11 jaar als premier verordonneerde de conservatieve politica een drastische deregulatie van de stagnerende Britse economie, verzwakte ze de macht van de vakbonden en zag ze toe op de Britse overwinning op Argentinië in de Falklandoorlog.

Er wordt echter verdeeld [en] gedacht over haar erfenis. Terwijl voorstanders haar prijzen om het herstel van Groot-Brittannië als een wereldmacht en het temmen van de inflatie, wijzen critici op de hoge werkloosheid tijdens haar ambtsperiode en verwijten ze haar dat haar hervormingen van de vrije markt de kloof tussen arm en rijk groter hebben gemaakt [en].

Haar dood leidde vrijwel overal in de wereld tot gemengde gevoelens, maar in de Chinese staatsmedia werd uitsluitend tijd en ruimte besteed aan het prijzen van Thatcher.

Beijing News noemde [zh] Thatcher de ‘compromisloze IJzeren Dame’. De Southern Metropolis Daily citeerde [zh] Thatcher: ‘Where there is discord, may we bring harmony. Where there is error, we may bring truth.’ (Laten we harmonie brengen waar sprake is van onenigheid. Waar sprake is van onjuistheid, kunnen we waarheid brengen.) De Global Times wees op [en] haar belangrijke rol bij de overdracht van Hong Kong in 1984:

China prees Thatcher omdat ze akkoord ging met de teruggave van Hong Kong aan China in 1997. Foto van Flickr-gebruiker @dcmaster (CC BY-SA 2.0).

China prees Thatcher omdat ze akkoord ging met de teruggave van Hong Kong aan China in 1997. Foto van Flickr-gebruiker @dcmaster (CC BY-SA 2.0).

Thatcher managed to understand that China is not Argentina and Hong Kong is not the Falklands. She signed the joint declaration, which set the foundation for Hong Kong's return….We have reasons to show respect to this woman that signed the Sino-British Joint Declaration.

Thatcher begreep dat China niet Argentinië is en Hong Kong niet de Falklandeilanden. Ze ondertekende de gezamenlijke verklaring die de basis vormde voor de terugkeer van Hong Kong….We hebben goede redenen om ons respect te betonen aan de vrouw die de gezamenlijke verklaring van China en Groot-Brittannië ondertekende.

Op Sina Weibo, de populairste microbloggingsite van China, werd het overlijden van Thatcher [zh] op 9 april het meestbesproken onderwerp, met meer dan 449.155 discussies. Uit het overweldigende aantal positieve opmerkingen blijkt dat de kennis van de meeste webgebruikers over Thatcher niet verder strekt dan The Iron Lady, de semi-biografisch Britse film over haar leven, en haar rol bij de terugkeer van Hong Kong bij China.

Zhang Xin, CEO van het Chinese internetbedrijf SOHO, schreef [zh] op Weibo:

刚看到英国前首相撒切尔夫人去世的消息。当年我在英国上大学的时候,最爱看的电视就是撒切尔夫人在议会(parlement)辩论。真正的铁娘子.

Zojuist het nieuws gehoord over de dood van voormalig premier Margaret Thatcher. Toen ik in Engeland studeerde, was mijn favoriete tv-programma de debatten van Thatcher in het parlement. Een echte ijzeren dame.

De beroemde dichter Chen Zhaohua prees [zh] Thatchers toewijding aan de benadering van de vrije markt die de economie van Engeland heeft getransformeerd:

具有"铁娘子"之称的她于1979年执政,启动了大规模私有化与放松管制等市场化改革,从而使英国从二战后的欧洲病夫变为仅次于德国的欧洲最有活力的主要国家。

De vrouw met de bijnaam ‘de IJzeren Dame’ kwam in 1979 aan de macht en lanceerde grootschalige marktgerichte hervormingen op het gebied van privatisering en deregulatie, waardoor het Verenigd Koninkrijk van ‘een zieke man’ in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog het meest dynamische land van Europa na Duitsland werd.

Het commentaar [zh] van schrijver Lian Peng leek neutraal te zijn:

有人说,里根、撒切尔们埋葬了战后资本主义反思,埋下了苦果。也有人夸她强硬务实,为国家利益敢 担当。评价两极很正常,立场角度不同。古人说:“一将功成万骨枯。”优秀政治家荣耀的背后,也有着无数的恶。不能因其恶抹掉其功,也不能因其功而掩盖其 恶。关键是能反思什么,学到什么。

Sommige mensen denken dat Reagan en Thatcher de reflectie van het naoorlogse kapitalisme hebben begraven en bitter zaad hebben geplant. Sommigen bewonderen haar harde en pragmatische aanpak in het nastreven van het belang van haar land. Het is heel normaal om vanuit een andere hoek en een ander standpunt een andere mening over haar te hebben. Zoals een oud spreekwoord zegt: ‘De een zijn dood is de ander zijn brood.’ Achter het succes van een uitstekend politicus ligt een mix van slechte daden. Wis het succes niet uit vanwege de slechte daden en weet dat succes die slechte daden ook niet kan bedekken. Het belangrijkste is dat we nadenken over wat we ervan kunnen leren.

Webgebruiker ‘Yingi’ reageerde:

说的太有哲理了。她一直是我敬佩的女性之一,很少的女人能够达到她这个高度。她拒绝向中国人民英雄纪念碑献花,表现了铁娘子的一面。但在香港回归中国的问题上,低下了她高傲的头。

Heel filosofisch. Ze is een van de vrouwen die ik bewonder. Maar weinig vrouwen halen haar niveau. Ze weigerde om bloemen te leggen bij het Monument voor de Helden van het Volk, wat een teken is van de onbuigzaamheid van de IJzeren Dame. Maar in het geval van de overdracht van Hong Kong aan China boog ze haar trotse hoofd.

Sommige webgebruikers vonden echter dat de populariteit van Thatcher in China alleen maar te danken is aan haar overdracht van Hong Kong aan China. Wang Wei, voorzitter van het Chinese financiële museum, schreef [zh]:

与荷兰、法国的几个老外提到撒切尔夫人去世,他们很淡然地反应。问你们中国人为什么这么大反应?我想了想,她把香港还给中国了。

Ik heb met wat buitenlanders uit Nederland en Frankrijk over het overlijden van Thatcher gepraat en het leek ze weinig te kunnen schelen. Ze vroegen waarom de Chinezen zo heftig reageren. Ik denk dat dat komt doordat ze Hong Kong heeft overgedragen aan China.

Yuan Li, hoofdredacteur van de Chinese editie van de Wall Street Journal, concludeerde [zh]:

撒切尔夫人去世了。一个时代终结了。这么多没有节制的政府,她肯定伤心透了。

Margaret Thatcher is dood. Het einde van een tijdperk. Dat zoveel regeringen niet zijn gedereguleerd, heeft haar hart zeker gebroken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.