Serviërs eisen excuses van comédienne Chelsea Handler

Zo'n 44.000 Serviërs hebben zich aangesloten bij de Facebook-groep Boycott of Chelsea Handler until she apologizes to the Serbian people [en] waarin excuses worden geëist van de populaire Amerikaanse comédienne Chelsea Handler vanwege de beledigende opmerkingen over Servië die ze in haar show Chelsea Lately [en] van 20 juni 2011 maakte.

Op de Facebook-pagina wordt uitgelegd dat Handler, samen met haar gasten Chris Franjola, Natasha Leggero en Greg Proops, drie minuten lang “Servië en het Servische volk keihard heeft aangevallen”. De comédienne begon met het dronken optreden van Amy Winehouse in Belgrado op 18 juni [en], en richtte vervolgens haar pijlen op heel Servië, geïrriteerd omdat niemand had geprobeerd om te voorkomen dat de zangeres het podium op zou gaan.

Facebook-groep ‘Boycott of Chelsea Handler until she apologizes to the Serbian people‘

Facebook-groep ‘Boycott of Chelsea Handler until she apologizes to the Serbian people‘

Handler zei over het feit dat zeker 20.000 Servische fans 40 euro hadden betaald voor een kaartje voor het concert van Amy Winehouse:

Ongelooflijk dat Serviërs überhaupt naar een concert mogen. Ik wist niet eens dat ze die daar hadden…

Een van de gasten in de show, Greg Proops [en], haakte hierop in terwijl een van de andere gasten onbedaarlijk lachte:

In Servië noemen ze het een ramp. En dat in een land waar ze etnische zuiveringen en genocide hebben meegemaakt. Het concert was nóg erger… […] Wat was haar volgende optreden na Servië, Kazakistan [sic] of zo?

Een van de belangrijkste redenen waarom de Serviërs zo heftig reageren was de belediging van Handler aan het adres van de Servische minister van Defensie, Dragan Šutanovac [en], naar aanleiding van een opmerking die hij op zijn Facebook-pagina had geplaatst waarin hij zei dat “het concert van Amy Winehouse een schande en een grote teleurstelling was”. De reactie van Handler hierop was:

Dat kun je ook van jouw land zeggen.

Šutanovac, die ongeveer 5.000 vrienden heeft op Facebook, antwoordde [en]:

Beste vrienden, de show van “comédienne” Chelsea roept bij mij dezelfde reactie op als bij jullie! Niet grappig, arrogant, oppervlakkig, lomp… Alleen mensen die helemaal niets van ons weten, of die ons willen beledigen en onze aandacht willen trekken en ons kwaad willen maken, kunnen dat soort opmerkingen maken over een land en een volk! Aangezien dit een show is met nepapplaus van een betaald publiek en opmerkingen van mensen die zichzelf te kijk zetten omdat ze niet eens in de gaten hebben hoe weinig ze van Servië weten, wilde ik niet reageren op een manier die ze verwachten van de “barbaarse” Serviërs! De bedoeling was om ons uit te dagen en ons ertoe te verleiden om precies zo te reageren als ze ons beschrijven, maar daar doe ik niet aan mee, integendeel! Kop op, we laten ons niet kisten, want ze weten niet eens wie Tesla, Pupin, Milankovic zijn… Novak Djoković zal ze wel eens iets laten zien!

Marija Rajic [sr] merkte verdrietig op:

Het is echt triest dat ze ons met criminelen vergelijken. Ik kijk weleens naar de serie Criminal Minds en in één aflevering zeggen ze dat we etnische zuiveringen hebben uitgevoerd, en dat uit die chaos massamoordenaars zijn voortgekomen die nu in Amerika moorden plegen…

James Sullivan [en] schreef:

Chelsea Handler gaat echt niet haar excuses aanbieden. Kijk maar naar het verleden. Ze heeft al vaker gezegd dat ze een hekel heeft aan minderheden (mensen die niet blank zijn). Ze valt vaak hele groepen mensen aan op basis van hun etnische afkomst en ras, niet omdat ze iets verkeerds hebben gezegd of gedaan. Het lijkt erop dat ze ook een hekel heeft aan Oost-Europeanen (Russen en Serviërs). Ze is gewoon een onverbeterlijke racist.

Richard Alan Koons Jr [en] concludeerde:

Ik vind het wat ver gaan. Om te beginnen wordt ze beschermd door het eerste amendement, dat iedereen het recht op vrijheid van meningsuiting geeft, zelfs als het om racistische opmerkingen gaat. Ik hou van het Servische volk, en toen ik in Europa was, behandelden ze me als een vorst. Zelfs ik ervaarde het als beledigend toen ze die dingen zei. Serviërs zijn geen slechte mensen, maar eerlijk zijn is tijdverspilling.

Sergej Nesic [en] schreef:

Ik snap niet waarom die mensen zoveel geld hebben betaald om naar die verslaafde loser [Amy Winehouse] te gaan. Van dat geld hadden ze een fantastisch avondje uit in Belgrado kunnen betalen. […]

Behalve de Facebook-pagina is er ook een online petitie [en] gestart door Jelena Ajdarević, eveneens in een poging om de opmerkingen van Handler onder de aandacht te brengen. Tot nu toe hebben meer dan 20.000 mensen de petitie ondertekend.

De show van Handler heeft geleid tot een diplomatieke reactie van de Servische ambassade in de Verenigde Staten, die een protestbrief naar NBC Universal [en] heeft gestuurd. De Servische ambassadeur Vladmir Petrovic schreef in deze brief:

[…] We roepen Handler en haar producers op om hun lijst van “onderwerpen die te ver gaan” nog eens tevoorschijn te halen en haar lasterachtige opmerkingen over Servië en het Servische volk aan deze lijst toe te voegen. We roepen haar ook op om eens na te denken over onderwerpen die haar aan het hart gaan, zoals gelijkheid. Haar zelfgenoegzame toon en opmerkingen staan in schril contrast tot haar eerzame inspanningen voor echte gelijkheid – tussen personen, gemeenschappen of landen. […]

Handler heeft tot nu toe niet gereageerd op de eis van de Servische Facebook-pagina dat ze haar excuses aanbiedt, maar Proops heeft inmiddels via Twitter [en] zijn verontschuldigingen aangeboden:

Beste Serviërs, het waren grappen. Accepteer alsjeblieft mijn excuses. Het spijt me echt heel erg. Hvala.

Onder de Serviërs die excuses eisen van Handler heeft overigens niemand het over het feit dat de Servische cabaretgroep Kursadžije al jaren andere Balkanlanden beledigt waar Servië in de jaren negentig van de vorige eeuw mee in oorlog was. De enorme populariteit van deze groep is een bewijs dat veel Serviërs blijkbaar niet vies zijn van dit soort smakeloze humor, zolang het maar niet over hen gaat.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.