Rusland: Vulkaanuitbarsting leidt tot samenwerking en grappen

Er zijn een aantal dagen verstreken sinds Moeder Natuur de mens een demonstratie gaf van haar kracht. De IJslandse vulkaan met de onuitspreekbare naam “Eyjafjallajökull” vulde het Europese luchtruim met as. Naarmate de aswolk verder naar het oosten trok, gingen steeds meer luchthavens dicht en dat leidde ertoe dat het transport in heel Europa tot stilstand kwam. Russische bloggers – die ook door de natuurramp werden getroffen – reageerden op verschillende manieren: ze maakten grappen, wisselden informatie uit, gaven uiting aan hun irritatie en ze boden elkaar hulp aan.

De meest actieve discussie vond plaats op de Livejournal-community ru_travel (ongeveer 30.000 lezers). De moderators moesten een speciale “vulkaan-tag” [ru] maken om de vele berichten over de uitbarsting in goede banen te leiden. Bloggers hielpen elkaar met advies over de rechten die passagiers hebben, informatie over vliegtuigmaatschappijen, hotelreserveringen en routes voor transport over land.

Individuele bloggers boden meer hulp dan alleen het uitwisselen van informatie. Lacrizza bood aan [ru] een aantal mensen op te halen van vliegveld Sheremetyevo in Moskou en ze tijdelijk onderdak te verschaffen. Nata_vasilisa stelde hetzelfde voor in Krakau, in Polen [ru]:

Если у вас кто-то застрял в Кракове в связи с вулканом, и негде переждать облако – я могу приютить.

Als er iemand door de vulkaan is gestrand in Krakau en je hebt geen plaats waar je kunt wachten tot de wolk is weggetrokken, dan heb ik onderdak voor je.

Ook weddenschappen maakten onderdeel uit van de discussie. Lj-gebruiker asy stelde voor [ru] weddenschappen af te sluiten over de datum waarop het Europese vliegverbod zal worden opgeheven. Hieronder staan de origineelste:

так как наш рейс на завтра с вероятностью 99,999% отменят, то сделаю ставку, что именно полное снятие ограничений будет в районе 3-4 мая. Правда к тому времени большинство а/к обанкротятся в виду возвратов денег за полеты :)

Omdat we 99,999% zeker weten dat onze vlucht van morgen wordt geannuleerd, wed ik dat het vliegverbod volledig zal worden opgeheven rond 3 of 4 mei. De meeste luchtvaartmaatschappijen zullen echter tegen die tijd failliet zijn :)

elena_w1 [ru]:

У меня билеты в Париж на 9 мая. шансы к тому времени 50/50. но я вообще думаю что конец света наступает- так что….думаю что больше ничего летать не будет

Ik heb tickets om op 9 mei naar Parijs te gaan. Ik denk dat de kansen om te vliegen tegen die tijd fifty-fifty zijn. Maar eigenlijk denk ik dat het eind van de wereld nadert – dus… ik denk dat er dan helemaal geen vliegtuigen meer vliegen.

Allevtinka antwoordde [ru] daar sarcastisch op:

вот кстати да! прошлый раз этот вулкан пыхал 2 года подряд. (200 лет назад). Если к 2010+2=2012 :) как всё просто, однако!

Dat is waar ook! De laatste keer (200 jaar geleden) barstte deze vulkaan twee jaar achter elkaar uit. Dus 2010 + 2 = 2012 ;) zo eenvoudig is het!

ingushetiya_ru citeerde de Koran [en], waarin wordt verwezen naar de Apocalyps:

Wacht dan de dag af waarop zichtbare rook aan de hemel zal verschijnen.

Yuri-yum suggereerde [ru] dat de uitbarsting eerder een gevalletje “Sodom” was dan de Dag des Oordeels. Hij verwees hiermee naar de IJslandse minister-president Johanna Sigurdardottir, de eerste lesbische regeringsleider ter wereld [en].

Het apocalyptische thema was behoorlijk populair bij de bloggers. Ze lieten elkaar prenten zien van Vladimir Manyukhin [ru] waarop Moskou na de “nuclaire winter” wordt afgebeeld:

Apocalyptic Red Square, photo by Vladimir ManyukhinApocalyptisch Rode Plein, foto van Vladimir Manyukhin

dmitrivrubel schreef [ru]:

Летайте самолётами компании “Эйяфьятлайокудль”! Почему до сих пор не придумали шлягера, мультика, нет ни одного сувенира? Ведь какой замечательный персонаж – м-р Эйяфьятлайокудль. И его супруга Мирдальсйёкюдль, которая ещё не проснулась.

Vlieg met luchtvaartmaatschappij “Eyjafjallajökull”! Waarom zijn er geen liedjes, cartoons, souvenirs? Het is zo'n prachtige herinnering – Meneer Eyjafjallajökull. En zijn vrouw Mirdal'sjekjudl’, die nog ligt te slapen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.