Wereldgezondheid: Bewust stinken op Wereldtoiletdag

Tiled ToiletOp 19 november was het Wereldtoiletdag [en-alle links] en hoewel het op een slechte grap zou kunnen lijken, vraagt men op deze dag aandacht voor een minder grappig onderwerp waar bijna de helft van de wereldbevolking mee te maken heeft — het ontbreken van toiletten en rioleringen.

Vaak schamen mensen zich om er openlijk over te praten, maar iedereen doet het, of ze nu een toilet hebben of niet. Door de Wereldtoiletdag staat men stil bij het belang van rioleringen en vraagt men aandacht voor de 2,5 miljard mensen in de wereld die geen gebruik kunnen maken van een toilet en die geen goede riolering hebben. In deze video belicht de non-profit organisatie WaterAid de luxe van het bezit van een toilet.

Het lijkt misschien gek om te vieren dat je een wc hebt, maar als je er geen hebt, leidt dat niet alleen maar tot schaamte, gebrek aan waardigheid en veiligheid, maar ook tot ziektes die zouden kunnen worden voorkomen en zelfs tot de dood. Als mensen geen toilet hebben, zijn zij genoodzaakt om hun behoefte op straat, in het veld of in achterafstraatjes te doen. Het gevolg? Vervuiling van drinkwater en voedselbronnen, hetgeen weer leidt tot een reeks gezondheidsrisico's. Het ontbreken van rioleringen is wereldwijd de voornaamste oorzaak van infecties waaraan jaarlijks 1,8 miljoen mensen, voornamelijk kinderen, sterven. Zelfs landen waar toiletten in overvloed zijn te vinden, hebben te kampen met problemen die variëren van onhygiënische openbare toiletten tot rioolwaterzuivering die een bedreiging vormt voor het vaarwater.

Vanilla uit Singapore blogt op Let's Look At It This Way. Zij zegt dat men zich om toiletten moet bekommeren:

“Ik weet dat de meeste mensen het ‘shit’ vinden om er over te praten. Jammer genoeg is dit onderwerp nog taboe en praat men er niet openlijk over. Daardoor zijn veel mensen nog steeds niet op de hoogte van de omvang van het probleem. Ik begrijp niet waarom men niet meer belang hecht aan dit onderwerp, aangezien wij gemiddeld toch zo'n 2.500 keer per jaar ofwel 6-8 keer per dag naar het toilet gaan. We brengen in ons leven ongeveer 3 jaar door op het toilet.”

De Wereldtoiletdag wordt georganiseerd door de non-profit Wereld Toilet Organisatie en wordt over de hele wereld gevierd met allerlei activiteiten. Om de bekendheid verder te vergroten heeft WaterAid aangekondigd dat deze week de nieuwe Toiletvinder wordt gelanceerd, een nieuwe applicatie voor de gebruikers van iPhone in Groot-Brittannië. De gratis applicatie moet Britten helpen om het dichtstbijzijnde openbare toilet te vinden en hen er tegelijkertijd aan herinneren dat ze blij mogen zijn met hun schone en veilige toiletten. Het grootste evenement op 19 november was The Big Squat [de massale hurkzit]. De bedoeling was dat mensen een minuut op een openbare plek zouden stoppen en op hun hurken gaan zitten om aandacht te vragen voor het probleem. Op deze foto's zijn mensen over de hele wereld te zien die op hun hurken zitten, zoals deze kleuters in Singapore:

Singapore Squat

Op een blog uit Brunei, the world according to panyaluru …, wordt ook waardering uitgesproken voor het toilet, zoals blijkt uit het volgende voorbeeld:

“Stel je voor dat je langs de winkels loopt in Kiulap of Gadong. Dan begint ineens je buik te rommelen en die maakt het ergste lawaai dat je je kunt bedenken. Nergens redding. Rommel de rommel. Gerommel. Het licht is oranje en staat op het punt op groen te springen. Maar nergens een wc te bekennen. Niet één openbaar toilet tussen winkels…En ook geen water, geen toiletpapier, niets!  Dat kon wel eens de beroerdste dag in je leven worden, je ergste nachtmerrie, erger nog dan de nachtmerrie die de kinderen hadden in de films Nightmare on Elm Street. Laten we vandaag tonen dat we blij zijn met ons toilet.”

Ondanks de serieuze kant van de zaak hebben veel mensen de Wereldtoiletdag op een ludieke manier gevierd. In Groot-Brittannië bracht de blog London City Drains een toiletquiz, bestaande uit 10 vragen, en in deze video zingt Matt Cheplic, een leraar aan een middelbare school, een lied over deze dag.

Er zijn bloggers die erop wijzen dat toiletten alléén misschien niet de oplossing zijn. Sandhya, blogger op Maradhi Manni in India, zegt dat er veel mannen zijn die geen gebruik maken van het toilet, ook al is die wel voorhanden:

“In een stad als Chennai, waar het bijna 10 maanden per jaar heet is, zie ik voortdurend mannen langs de kant van de weg plassen. Waarom vrouwen hun behoefte kunnen ophouden tot ze thuis naar de wc kunnen en mannen niet, is me een raadsel. Mensen moeten dus allereerst ter plekke een fikse boete krijgen voor deze misdaad (ja, een misdaad). Ik zag dat ze tegen de muur van een openbaar toilet stonden te plassen! In Srirangam, zag ik zelfs mannen tegen de muur van de tempel hun behoefte doen, terwijl er in elke straat in de buurt van de tempel een schoon toilet is, maar ja, daar moet wel voor betaald worden!”

Hoewel iedereen te maken heeft met het ontbreken van riolering, hebben vooral vrouwen last van het taboe rond toiletten. In sommige landen worden vrouwen uit fatsoen gedwongen om hun behoefte voor zonsopgang in de velden te doen of om te wachten tot de zon is ondergegaan, met alle gevolgen voor hun gezondheid en veiligheid van dien. Joanne Sprague, blogger op Overturning Boulders in India, merkt op dat er tijdens het toiletritueel in Chennai ‘s morgens geen vrouwen te bekennen zijn, terwijl in Ethiopië op de blog AN ADVENTURE IN ADDIS een zelfde situatie wordt waargenomen:

“Ik heb zo vaak gehoord dat er een gebrek is aan toiletvoorzieningen in het algemeen of voor vrouwen in het bijzonder; of dat tienermeisjes op het platteland om 4 uur ‘s ochtends opstaan om hun behoefte buiten in het donker te kunnen doen, zodat ze niet gepest worden door de jongens op school. Of ze gaan helemaal niet meer naar school. Mannen plassen gewoon overal, sigaret in de hand en als zij er al over nadenken, gaan zij ervan uit dat vrouwen niet hoeven….Ik wil eigenlijk dat er een levensgroot aanplakbiljet komt met daarop een foto van een Barbie die op het toilet zit en de tekst ‘Meisjes moeten ook’.”

Ter ere van de Wereldtoiletdag neemt blogger Jonathan Stray zijn lezers mee op een internationale tour langs de toiletten die hij bezocht van Thailand en Groot-Brittannië tot West Afrika en Oman, en hij kwam tot de slotsom:

“In het westen zijn wij een uitzondering met onze toiletten die we kunnen doorspoelen, ons toiletpapier en blinkende douchecabines; in de rest van de wereld vindt men de badkamer, als men die al heeft, een natte, stinkende plaats. Als jij een goed toilet hebt, betekent dat naar alle waarschijnlijkheid dat jouw kwaliteit van leven heel goed is, geniet er dus van. Prettige Wereldtoiletdag!”

Foto van Betegeld Toilet is gemaakt door nedrichards op Flickr, Creative Commons.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.