Brunei: Koninklijke echtscheiding leidt tot online discussies

Sultan van BruneiVorige maand zond RTB, de officiële televisiezender van Brunei, een speciale verklaring uit over de scheiding [en] van Zijne Majesteit de Sultan en Yang Di-Pertuan van Brunei Darussalam, van zijn derde vrouw, de Maleisische Azrinaz Mazhar Hakim.

In de Brunei Times [en] stonden meer details:

In opdracht van Zijne Majesteit Sultan Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, Sultan en Yang Di-Pertuan van Brunei Darussalam, Voorzitter van de Vergadering van Adat Istiadat, maakte Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Haji Sufri Bolkiah gisteren bekend dat Zijne Majesteit is gescheiden van Hare Koninklijke Hoogheid Azrinaz Mazhar Hakim Mazhar.

In de verklaring stond: “Op woensdagavond (16 juni 2010) heeft Zijne Majesteit, om specifieke redenen (die niet bekend zijn gemaakt), geleid door en volgens sharia-wetten met betrekking tot huwelijkszaken, en in overeenstemming met een passage van vers 229 van soera Al-Baqarah in de Heilige Koran, (waarin staat) hoe op de juiste manier moet worden getrouwd (Ma'aruf) en ook hoe het huwelijk op de juiste manier moet worden ontbonden (Ihsan), de talaq satu (eerste categorie scheiding) uitgesproken tegenover de echtgenote van Zijne Majesteit, Hare Koninklijke Hoogheid Azrinaz Mazhar Hakim Mazhar”.

Met ingang van gisteren zijn de terasul (koninklijke titel), de Bintang Kebesaran van Brunei (koninklijke versierselen) en de Pingat Kehormatan (eremedailles) die aan de voormalige echtgenote waren verleend, ingetrokken.

Na de verklaring gonsde het op Twitter en op blogs van het nieuws. Veel mensen gaven uiting aan hun verdriet en speculeerden tegelijkertijd over de reden van de scheiding:

Tweet

Laatste nieuws: HKH Pengiran Isteri Azrinaz Mazhar is gescheiden en is daardoor haar titel kwijtgeraakt

Maleisische blogs als Oh Bulan, Beautiful Nara, Roti Kaya, Noji en Faish [ms] maakten melding van het nieuws, maar in de reacties uit Maleisië en Brunei werd levendig gediscussieerd over het huwelijk en vlogen de beschuldigingen over en weer over wie de misstap had begaan in het huwelijk.

Roti Kawin [ms] schreef over de scheiding:

Baca komen pembaca kami dari Brunei di’bawah, rata-rata mereka menyenangi pemergian Azrinaz Mazhar dari istana

Lees hieronder de reacties van onze lezers uit Brunei, veel mensen zijn blij dat Azrinaz Mazhar het paleis heeft verlaten.

Nasir, een lezer van Roti Kawin, schreef:

TAK ELOK KITA DUA BUAH NEGRA NI BERGADUH SESAMA SENDIRI….. BERDOSA SALING MENUDUH DAN MENGHAMPIRI FITNAH PULA. JANGANLAH BERGADUH YA.

Het is niet netjes dat beide landen hierover ruzie maken. Het is een zonde om mensen te beschuldigen en verhalen te verzinnen. Maak alsjeblieft geen ruzie.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.