Hongarije: De Boedapest Gay Pride Parade onder bescherming

Afgelopen zaterdag (5 september) heeft de 14de Boedapest Pride Parade [en] plaats gevonden. De parade was een van de afsluitende evenementen van het LGBT Film- en Cultuurfestival dat op 30 augustus was geopend. Omdat in 2007 en 2008 de parade gewelddadig was aangevallen vond de 14de editie onder grotere politiebescherming plaats.

Eva S. Balogh van Hungarian Spectrum schreef [en] over de gespannen sfeer voorafgaande aan het afsluitende evenement:

[…]Binnen een paar dagen was de sfeer zo gespannen geworden dat er een verklaring is uitgebracht door de ambassades van Australië, Canada, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen, Slovenië, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. (Een gedeelte van) de verklaring luidt als volgt: “Wij spreken onze steun en solidariteit uit met de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele gemeenschappen in Hongarije. We ondersteunen het recht van deze gemeenschappen om samen op een vreedzame en legale wijze deze traditionele parade te houden waarmee zij de stilte willen doorbreken rond de hen specifiek rakende kwesties.” De verklaring eindigde met de volgende woorden: “Het beleid van onze regeringen op dit vlak is in overeenstemming met de beginselen zoals vermeld in de Gemeenschappelijke Verklaring over mensenrechten, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, uitgesproken tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 18 december 2008.” Het feit dat onder deze 13 landen zich ook Tsjechië en Slovenië bevinden is een echte oorvijg en toont aan hoe laag Hongarije zelfs in de eigen regio is gezonken. Vandaag sprak Mátyás Eörsi (SZDSZ, Alliantie van Vrije Democraten (vert.)) zijn dank uit voor de steun van deze landen. Bovendien was Whoopi Goldberg, die Hongarije in haar hart heeft gesloten sinds zij daar enige tijd heeft doorgebracht voor het maken van een film en weleens schertsend heeft gezegd dat ze het niet erg zou vinden de V.S.-ambassadeur in Hongarije te zijn, zo bezorgd over de situatie in Hongarije dat zij zich met een toespraak op YouTube tot Hongarije heeft gewend.

Hieronder de toespraak van Whoopi Goldberg op YouTube [en]:

Zaterdag was een drukke dag voor de Hongaarse politie want Hongarije speelde ook een Wereldbekerkwalificatiewedstrijd tegen Zweden. IndymediaCalling berichtte [en]:

[…] Het enige positieve punt van de 2009 Pride parade was de grote aandacht van de media en de toegenomen veiligheid dit jaar (uiteindelijk blijken niet alle politieagenten klootzakken te zijn). Niet alleen de Andrassylaan waar de parade dit jaar plaatsvond maar ook omliggende straten waren afgesloten en omheind met hekken. Eigenlijk was een groot gedeelte van het centrum van Boedapest en de metro afgesloten. […] Buiten de hekken was er publiek, maar schijnbaar niet zoveel als vorig jaar. Bovendien was er vandaag de voetbalwedstrijd tussen Hongarije en Zweden en waren de hooligans zeer waarschijnlijk al bij het stadion toen de Parade eindigde. Voor eventuele aanvallers bleek het moeilijk om bij de paradedeelnemers te komen. De politie was zelfs na het einde van de parade aanwezig op het Deakplein en het Blaha Lujzaplein, het metrostation dat de deelnemers was aangeraden om in en uit te stappen.

Hungarian Spectrum heeft ook over de manifestatie geschreven [en]. De voormalige Hongaarse minister-president Ferenc Gyurcsány nam ook deel aan de parade maar vertrok voor het einde met zijn echtgenote via een metrostation van de gele lijn:

[…] Er waren ongeveer 1000 deelnemers met onder hen voormalig minister-president Ferenc Gyurcsány en zijn echtgenote, voormalig parlementslid voor de SZDSZ Tamás Bauer, SZDSZ-parlementslid Mátyás Eörsi, schrijver Péter Kende en András Léderer, voormalige voorzitter van de jeugdorganisatie New Generation van SZDSZ. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van Amnesty International, Democratisch Charta en andere maatschappelijke organisaties. Dit was het eerste publieke optreden van de voormalige minister-president sinds zijn aftreden in maart. […] Ik weet niet zeker hoe de politie de antihomogroepen op afstand hield maar ze had succes hoewel er al voor het begin van de parade problemen ontstonden. Het was een naar verhouding kleine maar luidruchtige groep bij Hosötere. Eerst bezigden ze alle mogelijke scheldwoorden tegen homo's en joden en toen ze Gyurcsány tussen het publiek ontdekten kreeg ook hij de volle laag.

Dankzij de toegenomen en uitgebreide politiebescherming konden de deelnemers, ongestoord door tegendemonstranten, van de parade genieten.

Hier zijn links naar twee videoverslagen van de parade: in de eerste vertellen mensen (HUN, ENG) hoe belangrijk het is om aan dit soort evenementen deel te nemen, terwijl de tweede – met de titel: “100% hetero” – de politie en de antihomogroepen toont.

IndymediaCalling kwam tot de slotsom [en] dat de parade van 2009 min of meer vreedzaam is verlopen:

[…] Over de 2009 Pride zelf: er waren verschillende groepen en individuele personen uit Hongarije en uit het buitenland. De openingstoespraken waren gehouden door Juris Lavrikovs en Paata Sabelashvili van ILGA Europa, die de deelnemers verwelkomden en uiteenzetten waarom de Pride zo belangrijk is. Er waren twee voertuigen met geluidssystemen, een groep mensen die een regenboogvlag meedroegen en een aantal kleinere groepen waaronder Amnesty-Hongarije (de gele groep) en het zwart-roze blok.

In het algemeen was het gewoon weer een goede gelegenheid voor homo's om hun recht op gelijkheid op te eisen en voor hun aanhangers om hun solidariteit te betuigen. Hopelijk zal de vreedzaamheid van de Pride Parade 2009 een goede traditie worden en zal de tolerantie in de Hongaarse samenleving voor homo's dusdanig toenemen dat er in de toekomst geen hekken meer nodig zullen zijn.

De waakzame blogger van Hungarian Spectrum deed verslag [en] van de rellen rond de beschermde Pride-manifestatie en het afsluitende feest op Corvinteto (“Corvin-dak”) op het Blaha Lujzaplein:

[…] Echter verderop in de straat probeerden een paar honderd demonstranten door het politiecordon bij Octogon te breken. En weer lukte het ze niet. De deelnemers waren zich blijkbaar niet eens bewust van het opstootje buiten het afgezette gebied. Om 4 uur 30 verzamelden 300 tot 400 mensen zich bij Deák tér waar zij de politie aanvielen en de politie met traangas moest antwoorden. De menigte viel uiteen maar de mensen bleven helaas hangen in de omliggende straten waaronder Dohány utca waar de beroemde synagoge van Boedapest staat. U kunt zich voorstellen wat toen gebeurde. Ze scholden de joden uit en trokken de posters van het Joodse Zomerfestival aan flarden. Dit gebeurde allemaal terwijl die wilden de Hongaarse vlag meedroegen. Wat een patriottisme. Niet ver van Dohány utca ligt het Astoriahotel waar een andere groep bij elkaar kwam en langs Rákóczi út naar het Corvin-warenhuis ging waar het platdak wordt gebruikt voor allerlei feesten. Schijnbaar wilden een paar homo's daar een feestje bouwen. Terwijl ongeveer 150 personen zich voor het warenhuis verzamelden en met de politie op de vuist gingen, gooiden op Deák tér rond 200 personen flessen en stenen naar de politie en sloegen de ruiten van tenminste een auto kapot. In totaal werden 11 mensen gearresteerd. Enkele van deze “heren” hebben naar het schijnt een jonge vrouw geslagen die een t-shirt van de parade droeg. Toen ze op de tram wachtte kwamen drie mannen uit de metroingang voor het Astoria tevoorschijn en begonnen haar, zonder een woord te zeggen, te slaan. Als gevolg van de klappen viel de vrouw op de grond en werd ze ten overvloede nog een paar keer geschopt. Ze liep hoofd- en armletsel op.

Volgens de The Budapest Times [en] heeft de politie tegen 17 personen proces-verbaal opgemaakt voor geweld tegen politieambtenaren en zijn op verschillende plaatsen in de stad in totaal 41 personen vastgehouden om verschillende redenen, waaronder het niet gehoorzamen van de politie, het in gevaar brengen van de openbare veiligheid en het bij zich dragen van explosieven. De homoparade, bijgewoond door zo'n 1500 mensen en beveiligd met ijzeren hekken en veel politie is zonder grote problemen verlopen.

En Zweden versloeg Hongarije met 2-1.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.