Rusland: Winnares Politkovskaya-prijs vermoord

Vanochtend, 15 juli, is de vooraanstaande Russische mensenrechtenactiviste Natalya Estemirova door gewapende mannen uit haar huis in Ingoesjetië ontvoerd. Ze is later dood teruggevonden, met een kogel door haar hart. Voor de reguliere media is het de zoveelste dood van een activist – ook al is het dan de moord op een van de meest vooraanstaande mensenrechtenverdedigers van het land -, maar sommige bloggers reageren met afschuw.

size1_12692Estemirova en Kovalev ontvangen de Robert Schuman-medaille

Maar wie was Natalya Estemirova eigenlijk? xanzhar vertelt [ru] op bloggingsite LiveJournal in het kort wie deze bekende persoon was:

Natalya Estemirova was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van [de Russische mensenrechtenorganisatie] Memorial [en] in de Kaukasus. De autoriteiten in de Tsjetsjeense Republiek hebben zich nooit negatief uitgelaten over haar werk. Estemirova's mensenrechtenwerk heeft haar veel internationale prijzen opgeleverd. Ze won als eerste de Anna Politkovskaya-prijs [en] in 2007 en in 2004 kreeg ze de Zweedse [—] Right Livelihood Award [en]. In 2005 kende het Europese Parlement haar de Robert Schuman-medaille [en] toe.

LiveJournal-gebruiker nansyenspb geeft uiting [ru] aan haar gevoelens over de moord:

Zo dichtbij en zo verschrikkelijk… [—] Ik ken mensen die bevriend waren met Natalya Estemirova… En nu vermoorden ze haar. Het lijkt wel een roman van de broers Strugatsky [auteurs van sciencefictionromans]… Wat moeten we nu doen? Kaarsen branden… De moordenaars vervloeken en brieven schrijven aan de openbare aanklager met het verzoek om de moord te onderzoeken zodat deze moordenaars kunnen worden berecht – moordenaars die waarschijnlijk epauletten dragen en verantwoordelijke functies binnen de veiligheidsdiensten bekleden.

LiveJournal-gebruiker for efel gaat [ru] op dezelfde toon verder:

Het kan niet anders of [de moord] heeft te maken met [de Tsjetsjeense president] Kadyrov. We weten alleen niet hoe. Om hem een plezier te doen of om hem dwars te zitten, net als met de moord op Politkovskaya. Het heeft (volgens mij) te maken met de officiële opheffing van de grenzen tussen Tsjetsjenië en Ingoesjetië voor zijn sonderkomand [speciale eenheden]… [—] Het is een feit dat Natasha [Estemirova] zelfs nog waardevoller was als persoon dan Anna Politkovskaya. Men zou een monument kunnen oprichten voor elke mensenrechtenactivist die actief is in de Kaukasus. Ik hoop alleen niet dat moordenaars dat verkeerd opvatten: ik bedoel een monument voor levende activisten!

Weer een moord – weer een in memoriam. Maakt het iets uit? Dat is een vraag waar ieder voor zich over mag nadenken. Maar afgaand op de reacties van bloggers heeft Natalya Estemirova wel degelijk iets betekend voor veel mensen die het slachtoffer zijn van het willekeurige geweld en de terreur van het dagelijks leven in de door conflicten geteisterde Russische republiek Tsjetsjenië.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.