Malawi: Reacties op adoptie van Chifundo door Madonna

Sommige mensen die nog nooit van Malawi hadden gehoord, kennen dit Afrikaanse land nu enkel en alleen dankzij Madonna, van wie de volledige naam maar bij weinig mensen bekend is.

Het lijkt erop dat veel Malawiërs over het algemeen blij zijn dat Madonna arme kinderen uit Malawi kan adopteren, ondanks bezorgdheid over waar deze trend toe kan leiden.

Toen ze in 2006 voor het eerst naar Malawi kwam om David Banda [en] te adopteren, waren de reacties gemengd. Toen de discussie over deze adoptie eindelijk verstomd was, ging het gerucht dat ze naar Malawi terug zou komen om nog een kind uit te zoeken: dit keer een meisje met de naam Chifundo (Mercy) James.

Blogger Rex Chikoko [en] meldde dat de reis dit keer echter minder soepel verliep, want rechter Esme Chombo van het Hooggerechtshof had gezegd dat, volgens de internationale adoptiewetten van Malawi, Madonna het kind niet mocht meenemen omdat ze niet ongeveer 18 maanden in Malawi had gewoond. In beroep bepaalde het Opperste Gerechtshof [en] echter dat er voor Chifundo een uitzondering kon worden gemaakt, omdat een verblijfplaats tegenwoordig overal kan zijn en iemand meer dan één verblijfplaats kan hebben.

Veel mensen hebben hierop gereageerd en er wordt nog steeds gedebatteerd en gediscussieerd over wat deze uitspraak van het Opperste Gerechtshof voor Malawi zal betekenen.

Ondertussen is Chifundo in Londen aangekomen [en]:

De nieuwe dochter van Madonna is vanuit haar geboorteland Malawi met een privévliegtuig naar Londen gevlogen, zo werd afgelopen zaterdag gemeld door een medewerker van het vliegveld en door iemand die bekend is met de adoptieprocedure van Madonna in dit land in het zuiden van Afrika.

De medewerker van het vliegveld, die anoniem wilde blijven omdat hij niet over de kwestie mocht praten, zei dat de 3-jarige Chifundo “Mercy” James vrijdagavond laat naar Londen was vertrokken, met een tussenstop in het buurland Zuid-Afrika. Het meisje, het tweede kind dat Madonna uit Malawi heeft geadopteerd, zou tijdens de vlucht worden begeleid door een kindermeisje, een kinderverpleegkundige en nog een derde assistent.

Kondwani Munthali, journalist en actief blogger, schreef over Madonna en was woedend over een artikel [en] in The Guardian van ene Jacques Peretti waarin hij Malawi belachelijk maakt, en over een ander artikel in The Mirror waarin wordt beweerd dat Madonna de Malawiërs met 19 miljoen dollar [13,5 miljoen euro] heeft omgekocht om het kind te mogen meenemen. Zieke, hele zieke verhalen.

Als de heer Peretti nog eens naar Malawi komt, dan nemen we hem mee naar onze journalistenopleidingen waar hij kan leren hoe hij moet schrijven over “feiten” in plaats van over zijn eigen verzinsels, zoals hij heeft gedaan. Hij beweert dat er een massagraf in Malawi is waar we elke dag drie baby's begraven. Wat een onzin!

Munthali zegt dat hij zijn artikel alleen heeft geschreven om de waarheid te vertellen over deze laatste adoptie door Madonna.

Ndagha [en], een andere blogger, zei dat hij, gezien de context van de discussie, niet begreep waarom Madonna toestemming had gekregen een tweede kind te adopteren.

Sommige Malawiërs noemen Madonna ‘Ma Donor’, waarmee ze verwijzen naar het feit dat ze geld geeft aan het Malawische volk, en dan vooral aan de paar fortuinlijke [en] kinderen in haar Malawi Raising Project.

Er zijn nog meer reacties in Malawi op Madonna's adopties, maar die zijn niet geregistreerd.

Ondanks het grote aantal reacties vragen de Malawiërs zich vooral af of Madonna en andere beroemdheden nu naar Malawi zullen komen om nog meer kinderen te adopteren, op basis van het precedent dat is geschapen door de uitspraak van het Opperste Gerechtshof van Malawi.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.