Mexico en Hongkong: Angst voor het dodelijke varkensgriepvirus

Het aantal bevestigde en vermoedelijke gevallen van varkensgriep blijft toenemen en de dodelijke griepepidemie heeft zich met verontrustende snelheid over de hele wereld verspreid.

Er zijn in Mexico al meer dan 100 mensen aan de ziekte overleden en in Canada, de Verenigde Staten, Spanje, Groot-Brittannië en Zuid-Korea is de ziekte ook vastgesteld. In Brazilië, Frankrijk, Israël en Australië zijn verdachte gevallen geconstateerd.

Voordat Margaret Chan directeur-generaal werd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), stond ze aan het hoofd van het departement voor volksgezondheid in Hongkong en speelde binnen de Hongkongse regering een leidende rol bij de aanpak van de H5N1 vogelgriep (in 1997) en de SARS-uitbraak (in 2003). Desondanks twijfelen inwoners van Hongkong er ernstig aan of Margaret Chan wel de juiste persoon is om de strijd tegen de varkensgriep te leiden.

Martin Oei, een belangrijke journalist in Hongkong, twijfelt [zh] aan de capaciteiten van Margaret Chan om deze nieuwe uitbraak aan te pakken:

相信年資十年以上的記者或評論員,都不會忘掉現任世衛總幹事陳馮富珍醫生,她在擔任香港衛生署署長時,對抗H5N1和SARS時的表現,她在中國政府全力支持下居然做到世衛總幹事,簡直可以用無天理來形容。我在這裡的博客文章都講,我寧可支持日本的尾身茂醫生擔任總幹事。
豬流感蔓延全球,這次是對陳馮富珍一次重大考驗,但作為香港人,見她H5N1和SARS時的表現,你敢對她有信心?所以,香港人絕對要自求多福…

Ik denk dat geen enkele journalist of nieuwscommentator met meer dan 10 jaar ervaring zich Dr Margaret Chan, de huidige directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie, zal herinneren. Als je kijkt naar wat ze gedaan heeft in de strijd tegen H5N1 and SARS toen ze aan het hoofd stond van het departement voor volksgezondheid in Hongkong dan is het absoluut bespottelijk dat ze bij haar verkiezing tot directeur-generaal van de WHO zo enorm veel steun kreeg van China. In het vorige artikel heb ik geschreven dat ik liever Dr Shigeru Omi uit Japan op die post had gezien.
De varkensgriep, die zich momenteel over de hele wereld aan het verspreiden is, wordt een hels probleem voor Margaret Chan. Als ik terugdenk aan wat ze gedaan heeft tegen H5N1 en SARS, hoe kunnen we dan vertrouwen in haar hebben? De inwoners van Hongkong kunnen niets anders doen dan er het beste van hopen…

Ook andere mensen uit Hongkong hebben zich op Hong Kong Discuss [en] in de discussie gemengd, waarbij de spot wordt gedreven met Margaret Chans advies (“Ik eet elke dag kip”) net na de uitbraak van de vogelgriep in 1997.

Lezer Phmo vraagt zich af [zh]:

唔知陳馮富珍今次會唔會日日食豬呢!

Zou Margaret Chan nu ook elke dag varkensvlees eten?

En Edric beschimpt haar als volgt:

佢會日日食國內空運豬肉

Ze eet vast elke dag uit China geïmporteerd varkensvlees

Doordat de mensen in Hongkong zulke slechte ervaringen hebben met de aanpak van de vogelgriep in 1997 en SARS en 2003, zou de recente uitbraak van varkensgriep onder hen een angstreactie kunnen uitlokken. Er zijn momenteel vijf studenten van de Chinese universiteit van Hongkong die in het kader van een uitwisseling in Mexico verblijven en een van hen, Daydrew Ng, schreef op Facebook [zh] over zijn besluit om Mexico onmiddellijk te verlaten:

Daydrew Ng op 27 april  om 15:55
我同sandy 會這個星期走…我知我冇什麼資格影響你的決定…但大家都係係uitwisseling Mexico 的香港人…算係比較了解你現在心情的人….我真係覺得…我地應該走!!!

我唔知係唔係傳媒誇張…也唔知真實的情況去到幾嚴重…其實應該無人會知…我都無需要知…

因為我肯定的係…我有好多愛我的朋友和家人…佢地都好擔心我…我唔想佢地為我擔心, 佢地支時我每一個決定, 但我都要正面回應佢地的支持…唔可以令佢地失望!…

Sandy en ik vertrekken deze week. Ik weet dat ik jullie besluit niet kan beïnvloeden, maar ik begrijp hoe jullie je op dit moment voelen aangezien we allemaal mensen uit Hongkong zijn die nu aan een uitwisseling meedoen in Mexico…..Ik denk echt….dat we nu moeten vertrekken!!
Ik weet niet of de massamedia overdrijven…Ik weet ook niet wat de situatie werkelijk is…maar dat hoeft ook niet….

Ik weet zeker dat ik veel vrienden en familieleden heb waar ik veel van houd….ze maken zich zorgen over mijn situatie…Ik wil ze niet teleurstellen….ze steunen me wat ik ook besluit en ik moet hun steun positief beantwoorden….kan ze niet teleurstellen!!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.