Een pleidooi om de wilde vogels op Jamaica te beschermen

De elegante grijze koningstiran, die in Jamaica bekendstaat als de petchary. Foto van Wendy Lee, gebruikt met toestemming.

In de Wildlife Protection Act van Jamaica staat [en] dat “alle inheemse vogels beschermd zijn.” Voorbeelden van beschermde vogels zijn de inheemse papegaaien [en] en parkieten, uilen, zeevogels en kustvogels [en]. Zelfs de trekvogels [en], die maar een korte tijd op het eiland doorbrengen, vallen onder de wet, maar gedomesticeerde vogels zoals kippen niet.

De kalkoengier [nl] (Cathartes aura), die op Jamaica “John Crow” wordt genoemd, was de eerste Jamaicaanse diersoort die, al in 1687, bij wet beschermd [en] werd. De vogel is groot, maar werd als ‘onschadelijk’ beschouwd en bovendien als nuttig, omdat het een aaseter is. De boete op overtreding van de wet bedroeg 436 jaar geleden 5 Britse ponden (bijna 6 euro); de helft van dat bedrag werd gegeven aan degene die de overtreding meldde. Dat boetebedrag zou vandaag de dag overeenkomen met ongeveer 470 euro.

Vogelliefhebber en Global Voices-auteur Emma Lewis vertelt [en] dat de Jamaicanen een ‘nogal gespannen relatie hebben met wilde vogels’. Het is namelijk heel gewoon dat kinderen op vogels schieten met een katapult. Ze denkt wel dat de populariteit van vogeltje-schieten minder is geworden door de komst van technologie:

Jongens zitten tegenwoordig wat vaker binnen, waardoor de vogels misschien meer met rust worden gelaten.

Bioloog Damion Whyte plaatste kort geleden echter twee video's op social media waar Lewis naar eigen zeggen “diep door geraakt” werd:

In één van de filmpjes pocht een jongeman dat hij “met zijn blote handen” een vogel kon vangen. De vogel in kwestie was een jonge noordelijke reuzennachtzwaluw [Nyctibius jamaicensis], ook wel potoo genoemd, die rustig op een boomtak zat te rusten. De vogel raakte in paniek toen hij plotseling doorhad dat hij in gevaar was. De jonge man greep hem beet en deed hem pijn. Ik weet niet of de vogel het heeft overleefd. Volgens de wet is het niet alleen verboden om inheemse vogels te doden of verwonden, je moet ze ook met rust laten.

Omdat potoos nachtdieren zijn, brengen ze de dag door “met hun ogen dicht, volledig bewegingloos en rechtop, in een soort meditatieve trance”. Hoewel de naam van deze potoo vaak wordt verward met de lokale naam voor uil (patoo) is het een heel ander soort vogel. De potoo legt maar één ei en dat maakt het nog dringender om de soort te beschermen..

In het tweede filmpje is een man te zien die trots een dode grijze koningstiran [nl] (Tyrannus dominicensis) laat zien. De koningstiran wordt in Jamaica een petchary genoemd, wat toevalligerwijs ook de naam is van Lewis’ blog. De petchary is een trekvogel die van Zuid-Amerika naar de Caraïben vliegt om te broeden. De man in de video gebruikt een illegale manier om vogels te vangen: er wordt lijm op boomtakken gesmeerd om vogels te vangen. Als de vogel op de tak neerstrijkt, komt hij vast te zitten en “spartelt in paniek totdat hij doodgaat of door de stroper wordt gepakt”.

Lewis vermoedt dat deze vogelstropers meeliften op het jachtseizoen, ook al mogen er in deze periode slechts vier soorten duiven beperkt worden geschoten. Het jachtseizoen in Jamaica, dat Lewis bestempelt als “een neokoloniale terugkeer naar de tijd waarin de Engelse hogere klasse vogels ging schieten” opende op 19 augustus en duurt tot 24 september. De jacht wordt strikt gereguleerd [en] door de National Environment & Planning Agency (NEPA), die al minstens drie jagers heeft gedagvaard omdat ze de regels hebben overtreden, zoals schieten buiten de voorgeschreven tijden en schieten dicht bij een woongebied.

In gebieden waar vogels niet bang hoeven te zijn om gedood te worden, gedijen ze prima. In de vogelvriendelijke tuin van Lewis zijn kort geleden bijvoorbeeld twee soorten trekvogels neergestreken: de Amerikaanse roodstaart [en] (Setophaga ruticilla) en de prairiezanger [en] (Setophaga discolor). Ze nestelen beide in een dichtbegroeide ligusterhaag die ze nu het Zanghotel noemt. Ze verwacht dat de vogels tot maart of april 2024 blijven en dan iets naar het noorden trekken, naar Texas of Louisiana, om daar te broeden.

Lewis citeert [en] een parel van wijsheid van de Amerikaanse ornitholoog en natuuronderzoeker Roger Tory Peterson [en]. Het citaat maakt duidelijk hoe belangrijk het is om de vogelstand te beschermen:

Alle inheemse vogels worden beschermd door de Wildlife Protection Act. Punt.

Onze vogels zitten in de problemen. We moeten ze beschermen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.