Massale koraalverbleking van het Australische Groot Barrièrerif verdwijnt onder de mediaradar

Great Barrier Reef faces another severe bleaching event

Een screenshot van een ABC News-video “Groot Barrièrerif wordt weer geconfronteerd met een ernstige verblekingsgebeurtenis”

De drukke nieuwscyclus lijkt de berichtgeving over de vierde massale koraalverbleking [en – alle links] in zes jaar tijd van het Australische Groot Barrièrerif te hebben verdrongen. De Great Barrier Reef Marine Park Authority (Autoriteit van het Groot Barrièrerif Marine Park) bevestigde dit in haar Reef Health-rapport op 25 maart 2022:

Het kreeg niet de aandacht die zo'n gebeurtenis gewoonlijk in de reguliere of sociale media, zowel lokaal als internationaal, genereert. De oorlog in Oekraïne, overstromingen in Oost-Australië, debatten over de federale begroting van Australië voorafgaand aan de nationale verkiezingen in mei, de onverwachte dood van de alom bewonderde cricketspeler Shane Warne en ander nieuws over beroemdheden, stonden centraal ‘down under’.

Koraalrifwetenschapper professor Terry Hughes klaagde:

Will Smith krijgt deze week, vanwege slecht gedrag, meer media-aandacht dan de aanhoudende achteruitgang van de koraalriffen in de wereld.

Hoe gestoord is dat?

Het NPR-radioprogramma “All things Considered” (Alles in Overweging Nemend) bevatte een kort verslag:

LUISTER: Het Australische Groot Barrièrerif ondergaat een enorme verblekingsgebeurtenis, meldt @npratc.

“We moeten leren van deze verblekingsgebeurtenissen,” zegt @emilysdarling van WCS. “We moeten onze dagelijkse gang van zaken veranderen. We moeten actie ondernemen op #climatechange.”

Het bevatte deze opmerking van Emily Darling van de Wildlife Conservation Society (Natuurbeschermingsvereniging):

What jumps out at me is the frequency of these events. There's just been no recovery window for the corals.

Wat mij opvalt is de frequentie van deze gebeurtenissen. Er is gewoon geen herstelperiode voor de koralen.

Niet iedereen op de sociale media is overtuigd:

Als ik het me nog goed herinner, zou het Groot Barrièrerif er 20 jaar geleden al niet meer geweest zijn vanwege klimaatverandering.

Aan de andere kant van het continent vreest federaal parlementariër Josh Wilson dat soortgelijke schade aan het Ningaloo-rif in zijn staat West-Australië meer publiciteit behoeft:

Het klopt dat het verbleken van het Groot Barrièrerif een zaak van enorme nationale en internationale zorg is, maar hittegolven op zee voor de kust van West Australia hebben ook ernstige ecologische en biodiversiteitsgevolgen.

De Australische federale begroting werd een week na de aankondiging van de verbleking naar beneden gehaald. In de toespraak van minister van Financiën Josh Frydenberg, werd klimaatverandering slechts één keer genoemd. Velen veroordeelden het gebrek aan extra financiering om klimaatverandering tegen te gaan. De Climate Council (Klimaatraad) betreurde dit falen van de financiering:

THE 2022 Federal Budget has failed to deliver any meaningful commitments to address escalating climate change in Australia.

Nicki Hutley, Climate Councillor, leading economist and former Partner at Deloitte Access Economics, who was in today’s Budget lockup, has calculated that just 0.3% of total expenditure for 2021-2024 has been committed to climate change initiatives, falling even lower, to just 0.2% in 2024-2026.

In de federale begroting voor 2022 wordt geen enkele zinvolle toezegging gedaan om de escalerende klimaatverandering in Australië aan te pakken.

Nicky Hutley, klimaatraadslid, vooraanstaand econoom en voormalig partner bij Deloitte Access Economics, die deel uitmaakte van de huidige begrotingsblokkering, heeft berekend dat slechts 0,3% van de totale uitgaven voor 2021-2024 wordt toegezegd aan klimaatveranderingsinitiatieven, en dit zakt nog lager tot slechts 0,2% in 2024-2026.

Het pro-hernieuwbare energiebronnen Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA) (Instituut voor Energie-Economie en Financiële Analyse) had een sombere kijk op de cijfers:

Zij voerden aan dat: “Ondanks dat de federale regering zegt dat ze in de begroting voor 2022-23 geld uittrekt voor energie- en emissiereductiemaatregelen, de uitgaven voor klimaat de komende vier jaar afnemen, en de uitgaven voor LNG, gas, koolstofafvang en -opslag, en ‘schone’ maar niet noodzakelijk ‘groene’ waterstof zijn toegenomen”.

In de Australische begroting voor 2022-23 nemen de uitgaven voor het klimaat de komende vier jaar af, en de uitgaven voor LNG, gas, koolstofafvang en -opslag en ‘schone’ maar niet noodzakelijk ‘groene’ waterstof zijn toegenomen.

Op The Conversation benadrukten wetenschappers van de James Cook University in Noord-Queensland een ander ongewoon aspect van het verbleken:

This is the first time the reef has bleached under the cooling conditions of the natural La Niña weather pattern, which shows just how strong the long-term warming trend of climate change is.

Dit is de eerste keer dat het rif is verbleekt onder de verkoelende omstandigheden van het natuurlijke La Niña-weerpatroon, wat aantoont hoe sterk de opwarmingstrend van klimaatverandering op lange termijn is.

Toevallig bracht de toezichthoudende missie van het Werelderfgoedcentrum van de Verenigde Naties een bezoek aan Australië om te beslissen of het rif moet worden vermeld als een bedreigde werelderfgoedlocatie:

UNESCO’s World Heritage Centre and IUCN (International Union for Conservation of Nature) will undertake a mission to Australia’s Great Barrier Reef from 21 to 30 March 2022 to assess its state of conservation and a long-term sustainability plan for its protection.

Het Werelderfgoedcentrum van UNESCO en IUCN (International Union for Conservation of Nature) (Internationale Unie voor Natuurbehoud) zullen van 21 tot 30 maart 2022 een missie naar het Australische Groot Barrièrerif sturen, om de staat van het behoud en een langetermijnplan voor de bescherming ervan te beoordelen.

In juli 2021 slaagde minister van Milieu Sussan Ley erin deze potentieel gênante uitkomst te voorkomen.

In een ander deel van Oost-Australië onderging het wereldberoemde Bondi-strand van Sydney een andere klimaatgerelateerde gebeurtenis:

Sorry maar met ‘ongekend’ komen we niet meer weg.

Ondertussen heeft het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) (Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering) gewaarschuwd dat ‘het beperken van de opwarming van de aarde met 1,5% onhaalbaar is’.

Gepensioneerd voetbalster en mensenrechtenactivist Craig Foster was slechts een van de velen die de urgentie onderstreepten:

“De wereld kan er nog steeds op hopen de ergste verwoestingen door het klimaat af te kunnen wenden, maar alleen met een ‘nu of nooit’ sprong naar een koolstofarme economie en -samenleving .. een laatste waarschuwing voor regeringen over het klimaat”.

En Australië gaat achteruit.

Het is crimineel.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.