Het tij keert tegen diepzeemijnbouw

De #BlueMarch in Lissabon werd bijgewoond door milieuactivisten en activisten tegen diepzeemijnbouw. Foto via Twitter van The Deep Sea Conservation Coalition

Wereldleiders, wetenschappers, milieuverdedigers en maatschappelijke organisaties uitten tijdens de UN Ocean Conference, die werd gehouden van 27 juni tot 1 juli in Lissabon, Portugal, verzet tegen diepzeemijnbouw.

Diepzeemijnbouw is het opgraven van zeebodem om daar zeldzame mineralen zoals mangaan, kobalt, koper en nikkel uit te halen. Deze mineralen worden vaak gebruikt voor het maken van batterijen, die vooral gebruikt worden voor elektrische auto's. De Internationale Zeebodemautoriteit (International Seabed Authority of ISA), een orgaan van de Verenigde Naties, is momenteel bezig met het opstellen van regelgeving dat in 2023 door de mijnbouwindustrie gebruikt zou kunnen worden. Tot nu toe heeft de eilandstaat Nauru in de Stille Oceaan belangstelling getoond voor het toestaan van diepzeemijnbouw op zijn grondgebied.

Gemeenschappen in het Pacifische gebied behoren echter tot de meest standvastigen in het hevige verzet tegen diepzeemijnbouw, waarbij ze als argument de destructieve koloniale erfenis van het uitvoeren van kernproeven in de regio gebruiken.

Op de Ocean Conference van de Verenigde Naties startten de leiders van Palau en Fiji de lancering van het Bondgenootschap van landen die oproepen tot een moratorium op diepzeemijnen (the Alliance of Countries Calling for a Deep-Sea Mining Moratorium). De president van Palau, Surangel Whipps Jr., zei tijdens het evenement:

We all have to make sacrifices and come together as nations to achieve the greater good for our planet and our people. We know that deep-sea mining compromises the integrity of our ocean habitat that supports marine biodiversity and contributes to mitigating the impacts of climate change.

We moeten allemaal offers brengen en als staten samenkomen voor onze planeet en ons volk. We weten dat diepzeemijnbouw de integriteit van onze oceanen, die zorgen voor onderhoudt van de mariene biodiversiteit en het verzachten van gevolgen van klimaatverandering, in gevaar brengt.

Weerstand tegen #DeepSeaMining wint aan terrein tijdens #UNOC22! Gisteren deed @Surangeljr een oproep tot de Alliance of Countries om #DeepSeaMining te onderbreken, vandaag deed Frans parlementslid @marietouss1 een oproep tot internationale parlementsleden voor het lanceren van een moratorium. https://t.co/zlNf1WyljN pic.twitter.com/03wjjpbaNP

— DSCC (@DeepSeaConserve) 28 juni 2022

Frank Bainimarama, premier van Fiji, zei:

If allowed to go ahead, mining will irreversibly destroy ancient deep sea habits and impact those who rely on the ocean for their livelihood.

Als dit doorgaat zal de mijnbouw onherroepelijk oude diepzeegebieden vernietigen en dat zal gevolgen hebben voor degenen die in hun levensonderhoud van de oceaan afhankelijk zijn.

Fiji heeft zich aangesloten bij de bondgenootschap voor een #DeepSeaMining moratorium, omdat we weigeren iets te vernielen dat we niet begrijpen.

De potentiële ontdekkingen die door mijnbouw op de zeebodem tot stof zouden worden verpulverd kunnen we niet terughalen – we moeten kennis op de eerste plaats zetten. #DefendTheDeep

— Frank Bainimarama (@FijiPM) 27 juni 2022

De regering van Fiji waarschuwt dat diepzeemijnbouw het leven van mensen die “al lijden onder door klimaatverandering veroorzaakte rampen” verder in gevaar zal brengen.

Tijdens een afzonderlijk evenement op de conferentie liet Franse president Emmanuel Macron weten tegen mijnbouw op de open zee te zijn, hoewel Frankrijk exploratieovereenkomsten heeft met de Internationale Zeebodemautoriteit. De klimaatgezant van de Verenigde Staten vroeg om meer onderzoek naar de gevolgen van diepzeemijnbouw. In een brief aan de jaarlijkse vergadering van de staten die partij zijn bij het VN-Verdrag inzake het recht van de zee, drong Chili aan tot een 15-jarig moratorium op het aannemen van verordeningen die diepzeemijnbouw mogelijk zouden maken.

Arlo Hemphill, projectleider Oceaan bij Greenpeace, zei over de groeiende weerstand tegen diepzeemijnbouw:

The wall of silence is finally being shattered as countries begin to speak out against the destructive deep-sea mining industry, which would put the health of the ocean on which we all depend and the lives and livelihoods of billions of people living in coastal communities at risk.

Nu landen zich beginnen uit te spreken tegen de verwoestende diepzeemijn industrie, die de gezondheid van de oceaan, waar we allemaal afhankelijk van zijn, en de levens en bestaansmiddelen van miljarden mensen die in kustgemeenschappen wonen in gevaar zou brengen, wordt de muur van stilte eindelijk doorbroken.

Inmiddels hebben 146 parlementsleden een wereldwijde parlementaire verklaring ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een moratorium op mijnbouw op de diepe zeebodem (the Global Parliamentary Declaration Calling for a Moratorium on Deep Seabed Mining). De verklaring biedt een alternatief voor staten die diepzeemijnbouw wilden gebruiken om mineralen te winnen die nodig zijn voor een overgang naar een zogenaamde “groene economie”:

Rather than launching a vast new extractive industry, States should be investing in new technologies and systems that reduce the demand for raw minerals through reuse, recycling and innovative design. The green transition must not come at the expense of biodiversity and our planet’s biggest natural carbon sink.

In plaats van het beginnen van een enorm nieuw winningsindustrie, zouden staten moeten investeren in nieuwe technologieën en systemen die de vraag naar ruwe mineralen verminderen door middel van hergebruik, recycling en innovatief ontwerp. Groene transitie mag niet ten koste gaan van biodiversiteit en de grootste natuurlijke koolstofput van onze planeet.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.