Russisch internet-censuur blokkeert websites Team Navalny

A screenshot from globalcheck.net showing the accessibility of navalny.com in the past 24 hours up to 15:20 GMT+1 on July 26, 2021. A sharp drop in accessibility can be observed around 8:30 GMT+1.

Screenshot van globalcheck.net met de aantallen bezoekers van navalny.com  gedurende de laatste 24 uur tot 16:20 uur GMT+1 (18:20 uur Moskoutijd) op 26 juli 2021. Een scherpe daling van het aantal bezoekers tekent zich af tegen 9:00 uur GMT+1 (11:00 uur Moskoutijd).

Roskomnadzor, het Russische staatsagentschap, belast met het monitoren en censureren van het Russische internet, heeft de website van de gedetineerde oppositieleider Alexey Navalny voor gebruikers in Rusland geblokkeerd.

Op 26 juli 2021 rapporteerde Navalny's team op Telegram dat de belangrijkste website navalny.com, alsmede free.navalny.com en 40 andere webpagina's die deel uitmaken van Navalny's nationale netwerk van campagnekantoren, door de Russische staat als geblokkeerde websites waren geregistreerd. Een openbare kopie van de zwarte lijst, die wordt aangestuurd door de groep voor het behoud van digitale rechten, Roskomsvoboda, bevestigt dat op 26 juli  een aantal van Navalny's websites aan de lijst werd toegevoegd, waardoor het totale aantal geblokkeerde websites die aan Navalny zijn gelinkt, op 79 komt te staan.

A screenshot posted by Team Navalny to their Telegram channel on July 26 of a browser message saying Navalny's website is blocked.

Screenshot gepost door Team Navalny op hun Telegram channel op 26 juli 2021 vanaf een browser, met het bericht dat Navalny's website is geblokkeerd.

Vertaling: “Deze bron is geblokkeerd! Op basis van het decreet van het Gouvernement van de Russische Federatie van 26 oktober 2012 No. 1101 en overeenkomstig de Artikelen No. 9 en 151 van de Federale Wetgeving van 27 juli 2016 No. 149-FZ ” betreffende informatie, informatietechnologieën en het beschermen van informatie”, bevat deze bron informatie waarvan de verspreiding in de Russische Federatie is verboden!”

Volgens Roskomnadzor vond deze actie plaats op verzoek van de Russische Procureur Generaal, hoewel de werkelijke reden voor de blokkade wel nooit bekend zal worden. In juni verklaarde het gerechtshof in Moskou Lexey Navalny’s Anti-Corruption Foundation (FBK), de Citizens’ Rights Protection Foundation en haar regionale campagne-hoofdkwartieren tot “extremistische organisaties”, waarbij abrupt een einde kwam aan de Russische activiteiten.

Volgens Navalny's team activisten werd deze wet “verwacht” en werden supporters aangemoedigd om met specifieke mobiele apps toegang te krijgen tot de blog van de politicus, die altijd beschikbaar blijft voor Russische gebruikers, omdat “deze nooit kunnen worden geblokkeerd.” Het team liet ook weten dat de website “Project Kiezersregistratie”, Umnoye Golosovanie (Stem Slim), nog steeds bereikbaar was en gebruikers aanmoedigde om zich daar te registreren. Team Navalny's YouTube- kanalen zijn ook nog steeds bereikbaar.

Roskomsvoboda kwam er later achter dat veel andere websites ook waren geblokkeerd, waaronder die van Navalny's vertrouwde volgelingen Lyubov Sobol en Leonid Volkov, soboll.ru en leonidvolkov.ru. Andere URL's zoals de officiële  websites Anti-Corruption Foundation (fbk.info), Teachers’ Union (teachers-union.ru) en Doctors’ Union (alyansvrachey.ru), zijn  organisaties die Navalny's beweging een warm hart toedragen, maar er zijn bijvoorbeeld ook websites met informatie over oudere Navalny anti-corruptie projecten zoals RosZKH en RosYama.

Alexey Navalny zit op dit moment een gevangenisstraf van 2,5 jaar uit, omdat hij volgens een rechtbank in Moskou in februari 2021 zijn borgwaarden niet zou zijn nagekomen, terwijl hij  in een Duitse kliniek herstelde van een poging tot vergiftiging.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.