Japanse bruine beer maakt amok in de grootste stad van het eiland Hokkaido

 

De Ussuribeer, ook bekend als de Ezobeer of zwarte grizzly, in het berenpark Noboribetsu in Hokkaido, Japan. De bruine Ussuribeer behoort niet tot dezelfde subsoort als de grizzlybeer. Deze beren waren niet betrokken bij de aanvallen op 17 juni 2021. Foto  brian, van Flickr. Beeldlicentie: CC BY-SA 2.0

Op vrijdag 18 juni rende een bruine beer door een wijk in de grootste stad van het eiland Hokkaido, viel een militaire basis binnen, daarna een vlieghaven, en takelde vier voorbijgangers toe vooraleer hij werd doodgeschoten door plaatselijke jagers. Het incident illustreert de toenemende interactie tussen beren en mensen in Japan.

De beer, een bruine Ussuri- of Ezobeer, haalde het nationale nieuws toen zijn vlucht door noord en oost Sapporo, een stad van 2 miljoen in centraal Hokkaido, het noordelijkste van Japans 4 grootste eilanden, live te volgen was op televisie en streaming video.

(Toen videobeelden van de dolle beer op YouTube of andere platformen gedeeld werden, plaatsten een aantal  mediakanalen een waarschuwingsbericht, sommige video-opnames toonden immers ook beelden van de beer die voorbijgangers aanviel.)

Vier mensen werden door de beer toegetakeld, waaronder een voorbijganger die er een gebroken rib aan overhield en een officier van de Japanse Zelfverdedigingsmacht. Beide aanvallen waren te zien op video.

Nadat hij door een buitenwijk en een militaire basis gerend was, liep de beer rond over de landingsbanen van een klein plaatselijk vliegveld en werd daarna doodgeschoten door lokale jagers die ter hulp waren geroepen. Eerder op de dag was de beer nog gespot bij een plaatselijk warenhuis.

De beer was slechts een van de rare voorvallen, waaronder een naaktloper, een ninja, en een messenzwaaiende maniak, die diezelfde dag gemeld werden op het eiland Hokkaido.

~ Vandaag op Hokkaido ~

Vanaf 3 am – Meldingen van een beer in een wooncomplex in Higashi (Oost), Sapporo.

10 am – Een volledig naakte (maar gemaskerde) man gespot in Kita (Noord).

11 am – Messenzwaaiende man gemeld in Shiraishi, Sapporo.

Tijdstip ongekend – Een ninja wordt gemeld op het dak van een gebouw.

<Breaking news!>

Een uur of wat geleden, gevaarlijk rijgedrag gemeld in Tomakomai (een kleine stad 70 km ten zuiden van Sapporo).

Japan is de thuisbasis van twee soorten beren, de Aziatische zwarte beer (Ursus thibetanus), en de bruine Ussuribeer (Ursus arctos lasiotus), die uitsluitend leeft op het eiland Hokkaido, een dunbevolkt en afgelegen eiland bezaaid met bossen en bergketens.

Ussuriberen zijn lang geassocieerd met Hokkaido en hebben het eiland een van de huiveringwekkendste en gruwelijkste plaatselijke legendes gegeven, ze vormen ook een van Japans vreemdste toeristische attracties.

Ussuriberen behoren nog niet tot een bedreigde diersoort – er leven er naar schatting 6 500 tot 10 000 op Hokkaido. Mannelijke beren kunnen tot 2,3m groot worden en 250kg wegen. De beren zijn omnivoren en opportunisten; confrontaties tussen beren en mensen komen vaak voor in de nabijheid van vuilnisbakken en in gebieden waar de wildernis heeft plaatsgemaakt voor menselijke nederzettingen.

Naar verluidt zijn berenaanvallen in Japan de laatste jaren  in opmars, deels te wijten aan een combinatie van klimaatverandering en regionale en landelijke ontvolking. Vermits klimaatverandering ecologische verschuivingen veroorzaakt, trekken beren naar nieuwe gebieden op zoek naar voedsel. Wat ook meespeelt is het feit dat Japans verouderende samenlenleving heeft geleid tot een daling van de bevolking, vooral in landelijke regio's zoals Hokkaido; beren geraakten minder gewend aan, en minder bang en afkerig van mensen en menselijke nederzettingen.

In de herfst van 2020 bereikten berenmeldingen over heel Japan het hoogste aantal in vijf jaar, vermoedelijk omdat de daling van menselijke buitenactiviteit wegens de huidige COVID-19-pandemie ruimte liet aan de beren om hun actieradius uit te breiden. In 2019 vielen beren in heel Japan 157 mensen aan, 6 285 dieren werden gevangen, het grootste aantal in 10 jaar.

Sommige inwoners van Hokkaido hebben geleerd te leven met de Ussuriberen. Op het nagenoeg ongerepte schiereiland Shiretoko, aan de noordoostelijke kust van Hokkaido, werden de plaatselijke beren beroemd in Japan door hun jongen te presenteren aan de plaatselijke vissers.

In 2017 zond een televisieomroep van Sapporo een serie in twee delen uit over nauwe interacties tussen mensen en Ussuriberen van Shiretoko. Het eerste deel van de serie is hieronder opgenomen; het tweede deel kan je zien op YouTube (in het Japans).

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.