Vechten tegen de vijandigheid rond vaccinaties in Japan

The New Normal is life with Covid-19

‘Het Nieuwe Normaal is leven met Covid-19′, door MIKI Yoshihito op Flickr, (CC BY 2.0) ‘

Na een moeizame start komt er een eindelijke vaart in de inspanningen van Japan rond de COVID-19 vaccinaties. Begin juni werden ongeveer 500.000 mensen per dag [en] gevaccineerd. Tegen 24 juni, 3 weken later, was het aantal vaccinaties gestegen naar ongeveer een miljoen [en] mensen per dag. Terwijl steeds jongere leeftijdsgroepen worden uitgenodigd om zich te registreren voor een eerste dosis van het vaccin, zijn er echter kleine maar intense bubbels opgedoken die zich vijandig opstellen tegenover vaccinaties. Deze groepen delen onjuiste informatie en uiten zelfs bedreigingen tegen de vaccinatie-inspanningen.

Volgens een recente bevraging door televisienetwerk FNN zegt ongeveer 70 procent [ja] van de Japanners dat ze van plan zijn zich te laten vaccineren of al gevaccineerd zijn. Zo'n 20 procent van de mensen die deelnamen aan de FNN-bevraging zei dat ze met zorgen zaten over het vaccin, terwijl ongeveer 10 procent van de bevraagden zei dat ze weigeren zich te vaccineren. Tegenstand of twijfel rond vaccins kwam vaker voor bij mensen rond de 20 en 30 jaar.

Volgens een recent onderzoek door nieuwsagentschap Jiji kan onzekerheid rond vaccins overschakelen naar een echte “vaccin vijandigheid” (ワクチン敵視). Dit kan een ernstig probleem vormen, zeker op sociale media platformen.

Gemeentes over heel Japan hebben gemeld dat ze doodsbedreigingen [ja] krijgen wanneer ze, vooral voor tieners en jongvolwassenen, vaccinatieprogramma's aankondigen. Beledigende telefoontjes en e-mails beweren vaak onterecht dat het COVID-19 vaccin gevaarlijker is voor tieners en jongvolwassenen dan het virus zelf. Naar verluidt [ja] gebruiken anti-vaccinatie groepen Facebook om over heel Japan tegenbewegingen te organiseren en te coördineren.

Sinds het begin van de pandemie in Japan hebben foute informatie en hoaxes zich online verspreid [ja]. In de eerste helft van 2021 en het begin van de massavaccinatie in Japan, beweerden enkele typische anti-vax internet memes in Japan dat “de COVID-19 vaccins de genetische structuur van de mens veranderen [ja],” “het Pfizer vaccin onvruchtbaarheid veroorzaakt [ja],” en dat het vaccin “het menselijke lichaam magnetisch maakt [ja] in de buurt van 5G radiogolven.”

Sociale platformen zoals Facebook, Twitter en YouTube doen hun best om incorrecte informatie over COVID-19 te blokkeren of verwijderen, met wisselend succes [en]. Sociale media sites hebben ook medische experts in Japan toegestaan om rechtstreeks accurate informatie te geven over COVID-19 en vaccinaties.

Dat gezegd hebbende, foute informatie kan zich makkelijk online verspreiden.

Op 13 juni merkte een Japanse twittergebruiker op dat het populairste boek op de Japanse Amazonwebsite eentje was die de veiligheid van COVID-19 vaccinaties aanvecht (de tweede Amazon bestseller op 13 juni was een pre-order voor een opkomend boek, ongerelateerd aan COVID-19 of vaccinaties, over leven na de dood door de New Age goeroe en blogger Ise Hakusando [ja]).

Amazon zou haar verantwoordelijkheid moeten opnemen voor het mogelijk doden van vele Japanners door anti-vaccinatie boeken te tonen als de bestverkopende boeken in Japan. Dit is een terroristische aanval tegen de volksgezondheid in Japan en dit mogen we niet door de vingers zien.

Vertaling van de originele tweet: Is een anti-vaccinatie boek momenteel het nummer 1 boek op Amazon? Stof tot nadenken.

De titel van het boek vertaalt in het Nederlands naar “Een arts onthult de waarheid over het COVID-19 vaccin: onschuldige COVID-19 tegenover een echt eng vaccin.” en bevat een “dialoog” met de bekende Amerikaanse anti-vaccinatie-activist [en] Robert Kennedy Jr als verkoopsargument.

Het boek is geschreven door Utsumi Satoru, een arts [ja] en jarenlang vaccinatie- en “wetenschapsscepticus [en]”, die vlogt over “Hoe voorkom je misleid te worden door de Grote Leugen die geneeskunde heet” (“大ウソ医学に騙されない極意”) en andere onderwerpen op zijn Youtube-kanaal, dat 86.000 volgers heeft. Utsumi heeft ook 162.000 volgers op Facebook, waar hij over vaccinaties post en nog meer gerelateerde Facebookgroepen beheert rond het bespreken van vaccinaties en gezondheidsonderwerpen. Daarbovenop coördineert hij activiteiten van tienduizenden mensen over heel Japan die vaccinatietwijfels hebben.

Enkele politieke leiders in Japan doen hun best om foute informatie over COVID-19 vaccinaties te bestrijden. Kono Taro, de kleurrijke [en] minister die verantwoordelijk is voor de uitrol van de vaccinaties in Japan, heeft regelmatig en in het openbaar de problematiek van hoaxes aangekaart gedurende de pandemie.

Tara Kono lijkt de enige persoon in de Japanse regering te zijn die ik de confrontatie zie aangaan tegen onzin zoals complotgeruchten van anti-vaxxers (bijvoorbeeld dat vaccinaties mensen ‘steriliseren’).

Vertaling van de originele tweet: Tijdens een interview uitgezonden op 20 juni 2021 heeft Kono Taro, de minister verantwoordelijk voor de uitrol van de vaccinaties, gezegd: “Ze zeggen dat je onvruchtbaar zal worden als je een vaccinatie ingespoten krijgt, maar dit is een complete hoax.” Kono verduidelijkt dan: “We moeten uitleggen dat dit wetenschappelijk gewoon onmogelijk is.”

In een blogpost [ja] gepubliceerd op 24 juni zegt Kono dat de foute informatie die online verspreid wordt, mogelijk veroorzaakt kan zijn door de handelingen van buitenlandse regeringen:

EUの対外行動庁(EUの外務省にあたる)が4月に公表した報告書によれば、中国やロシアが、ファイザーやモデルナのmRNAワクチンの信頼性を傷つけるような情報発信をソーシャルメディアなどを使って複数の言語で行っています。

Volgens een in april gepubliceerd onderzoek [en] door het Agentschap van Buitenlandse Zaken van de EU [Europese dienst voor extern optreden (EEAS)], hebben China en Rusland sociale media en andere methodes gebruikt om informatie te verspreiden met de intentie om de geloofwaardigheid van Pfizer en het Moderna mRNA vaccin te ondermijnen.

In zijn blogpost doet Kono zijn beklag over “bevoegd medisch personeel” die foute informatie verspreiden, en begint dan verschillende hoaxes over de COVID-19 vaccinatie een voor een te ontkrachten.

Kono's reactie op de bewering dat alle katten die gebruikt werden tijdens het testen van het COVID-19 vaccin, gestorven zijn, is als volgt:

現に、ファイザー社のワクチンの研究でネコが使用されたことはありません。

Er zijn zelfs nooit katten gebruikt geweest in het vaccinatieonderzoek van Pfizer.

Sommige waarnemers suggeren [ja] dat angst, twijfel en verwarring rond de pandemie deels de oorzaak kunnen zijn van de twijfels over vaccinaties. In een artikel [ja] dat “vaccin vijandigheid” in Japan onderzoekt, zegt de academicus echter dat het belangrijk is om te voorkomen dat zij die twijfels hebben rond vaccinaties, uitgelachen en vervreemd worden:

ワクチンへの不安や警戒感だけでなく、そうした気持ちを理解されない『疎外感』がある」と分析。「接種を受けたい人も受けたくない人も、互いの判断を尊重し合うべきだ」と訴える。

“Wanneer gevoelens van onzekerheid [over de veiligheid van vaccins] en voorzichtigheid niet erkend en bijgestaan worden [door de bredere samenleving], zal er een gevoel van vervreemding ontstaan,” zegt een expert. “Mensen die gevaccineerd willen worden en zij die niet gevaccineerd willen worden, zouden elkaar moeten respecteren.”

De bron, Tsuchida Shoji [en], een professor psychologie en risicocommunicatie aan de universiteit van Kansai, zegt dat vervreemding kan leiden tot diepere sociale problemen, gezien de vaccintwijfelaars omarmd worden door meer extreme groeperingen:

「『ワクチン反対派はおかしい』などと安易にラベリング(レッテル貼り)して突き放すことは、事態をさらに悪化させる」と危惧。「社会が不安に寄り添わず、親身に話を聞いてくれるのはカルト集団や陰謀論者だけ、という状況は非常に危険だ」

Het bestempelen en vervreemden [van de vaccintwijfelaars], bijvoorbeeld door te zeggen dat “zij die tegen vaccinaties zijn, vreemd zijn”, maken de dingen alleen maar erger. Het is heel gevaarlijk voor de samenleving wanneer de enige mensen die naar de vaccintwijfelaars luisteren en met hen communiceren, sektes en complotdenkers zijn.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.