Arrestatie van Indiase klimaatactiviste Disha Ravi vanwege protest-‘toolkit’ lokt verzet uit

Disha Ravi in a protest. Screenshot from YouTube Video by Mojo Story. Fair use.

Disha Ravi in een protest. Screenshot van een YouTube Video door Mojo Story.

De arrestatie van de 22-jarige Indiaanse klimaatactiviste Disha Ravi in Delhi wegens haar vermeende betrokkenheid bij een “protest toolkit” heeft in India en wereldwijd veel kritiek uitgelokt [en].

Een studente [en] aan het Mount Carmel College in Bengaluru, Ravi, is de oprichtster van de Indiase tak van Schoolstaking voor het klimaat, een klimaatbeweging gestart door de Zweedse activiste Greta Thunberg.

Ravi werd gearresteerd [en] op 13 februari in verband met een online document met een lijst van middelen voor activisten en sympathisanten die de maandenlange landbouwersprotesten in India willen steunen. De activiste werd beschuldigd van opruiing en criminele samenzwering en werd voor vijf dagen in voorlopige hechtenis genomen [en].

Honderdduizenden Indiase boeren protesteren al sinds oktober 2020 tegen de liberalisering van de landbouwhervormingen [en] en de autoriteiten hebben velen waarvan ze denken dat ze hen steunen hard aangepakt [en]. Tientallen zijn gearresteerd, sommige daarvan werden beschuldigd van opruiing — ook journalisten [en]. Eerder deze maand blokkeerde Twitter tijdelijk op vraag van de regering meer dan 250 accounts die hun steun zouden hebben betuigd aan de boeren.

Op 4 february  twitterde [en]  Thunberg samen met andere internationale persoonlijkheden ter ondersteuning van de Indiase boeren. Later deelde de Zweedse activiste ook de zogenaamde “protest toolkit” (haar oorspronkelijke tweet is sindsdien verwijderd).

De anonieme toolkit is een open tekstbestand met informatie over de protesten en tips om de beweging van de boeren te organiseren of te steunen. Het document legt kort uit waar de protesten over gaan, deelt een lijst van relevante hashtags en de Twitternamen van Indiase politici, en voorziet links voor petities. Het document bevat geen teksten die oproepen tot geweld.

Volgend op Thunberg's tweet heeft de politie van Delhi een Eerste Informatierapport ingediend [en] om het document te onderzoeken. De volgende dag hielden menigten in Delhi [en] spandoeken omhoog tegen “internationale inmenging,” en foto's van Thunberg en popster Rihanna, die ook getwitterd had over de boerenprotesten, werden in brand gestoken.

Deze week beweerde [en] de politie dat Ravi één van de auteurs van het document was, dat de jonge activiste een Whatsapp groep had opgericht zodat anderen konden meewerken aan de tekst, en dat zij diegene was die het had gedeeld met Thunberg. Op woensdag, in de rechtbank [en], ontkende [en]   Ravi alle beschuldigingen maar  ze gaf toe [en] dat ze twee lijnen tekst had bewerkt op het document.

In een gezamenlijke verklaring [en] noemden meer dan 50 academici, artiesten en activisten Ravi's arrestatie “verontrustend”, “illegaal van karakter” en een “overreactie van de staat”.” De hashtag #IndiabeingSilenced is populair op Twitter sinds het weekend.

Velen hebben op sociale media kritiek geuit op de politie, zoals Siddharth Varadarajan, een redacteur bij The Wire:

“De @DelhiPolice chef zou zijn hoofd van schaamte moeten laten hangen voor #DishaRavi‘s arrestatie, en zo zou ook @DrSJaishankar & collega's wegens het bijdragen tot hysterie over de toolkit. Al deze slimme mannen zien er opruiing in, ze zijn niet geschikt om een openbaar ambt te bekleden in een democratie.”

En schrijver Danish Husain zei:

“Een google document dat de boeren ondersteunt, bewerken is nu een daad van opruiing in dit land.”

#LongLiveDemocracy #DishaRavi

— Danish Husain । دانش حُسین । दानिश हुसैन (@DanHusain) 15 february 2021

De Indisch-Canadese dichteres Rupi Kaur zei:

“disha ravi, een 21-jarige klimaatactiviste is gearresteerd door de politie van delhi omdat ze een toolkit deelde @GretaThunberg als steun voor de #farmersprotest.

disha's arrestatie is alarmerend en de wereld moet er aandacht aan besteden.#freedisharavihttps://t.co/IYGsLpNjwZ

— rupi kaur (@rupikaur_) 14 february 2021

Politici van de oppositie hebben ook hun bezorgdheid geuit, zoals de Eerste Minister van Delhi en nationaal voorzitter van de Aam Aadmi Party, Arvind Kejriwal:

“De arrestatie van de 21-jarige Disha Ravi is een ongeziene aanslag op de democratie. Onze boeren steunen is geen misdaad.”

— Arvind Kejriwal (@ArvindKejriwal) 15 february 2021

Verschillende regeringsgezinde politici prezen het optreden van de politie. BJP-parlementslid en minister van Binnenlandse Zaken van Haryana Anil Vij twitterde dat “zaden van anti-nationalisme… zouden moeten vernietigd worden… of het nu Disha Ravi is of iemand anders.” Twitter verwijderde de tweet en herstelde die daarna weer nadat ze tot de conclusie waren gekomen dat de tweet niet in strijd was met hun regels over extreme meningsuiting.

Ondertussen werd op 15 februari een aanhoudingsbevel zonder borgtocht uitgevaardigd [en] tegen activist-advocate Nikita Jacob [en] eveneens op beschuldiging van haar betrokkenheid bij het maken en delen van de “toolkit”.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.