Vrijheid in zicht voor Kaavan, ‘de eenzaamste olifant ter wereld’

Een olifant in een dierentuin in Pakistan. Image via Wikipedia door Mfawadazhar. CC BY-SA 4.0

Een olifant in een dierentuin in Pakistan. Afbeelding van Wikipedia door Mfawadazhar. CC BY-SA 4.0

Kaavan [en-alle links], de enige Aziatische olifant van Pakistan, wordt al meer dan drie decennia in de Marghazar-dierentuin in Islamabad in gevangenschap gehouden.

Dierenrechtenactivisten hebben al langere tijd de aandacht gevestigd op de slechte behandeling van de olifant, en in 2015 startten ze een door popster Cher gesteunde campagne om Kaavan uit de dierentuin te redden. In mei 2020 oordeelde het Hooggerechtshof van Islamabad dat Kaavan van Islamabad naar een geschikt opvangcentrum moest worden gebracht.

‘s Werelds eenzaamste olifant

In 1985 schonk de regering van Sri Lanka Kaavan, toen nog een jonge kalf, aan Pakistan, in een poging de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen te versterken. In 1990 kreeg Kaavan gezelschap van een partner uit Bangladesh, Saheli genaamd. Saheli stierf in 2012, waardoor Kaavan “de eenzaamste olifant” werd. Hij begon tekenen van lethargie, stress en later ook agressie te vertonen, wat ertoe leidde dat zijn verzorgers hem aan de ketting hebben gelegd.

Journalist Kasim Abbasi tweet:

Kaavan in The Guardian tot ‘de eenzaamste olifant ter wereld’ verklaard.

De lange strijd om Kaavan te bevrijden

In 2015 lanceerde student Samar Khan een online petitie om de kettingen van Kaavan te laten verwijderen, en om te wijzen op zijn slechte toestand en staat van isolatie. Khan creëerde ook een Facebook-pagina met de titel “Free Kaavan The Elephant” (Bevrijd Kaavan De Olifant) om nieuws over de toestand van de olifant te delen.

Cher heeft campagne gevoerd voor de vrijlating van Kaavan via haar stichting Free The Wild (Bevrijd Het Wild), die het doel heeft wilde dieren in gevangenschap te beschermen.

In juli 2020 stelde de Pakistaanse regering tijdens een spoedvergadering bij het Islamabad Wildlife Management Board (IWMB) (Bestuur voor Natuurbeheer Islamabad) voor om Kaavan van Islamabad naar het olifantenopvangcentrum van Lek in Cambodja te verhuizen, waar hij in het gezelschap van meer dan 80 andere dikhuiden zal zijn en zal worden verzorgd door natuurdeskundigen.

De verhuizing zal worden uitgevoerd met de hulp van Four Paws International (Vier Poten Internationaal), een Australische dierenwelzijnsorganisatie die de redding van meer dan 30 dierentuindieren in Pakistan heeft ondersteund.

De transportkist waarmee Kaavan naar Cambodja zal worden vervoerd is al met steun van Free The Wild gebouwd en is versierd met traditionele kunstwerken.

DAMES EN HEREN! #KAAVAN‘S TRANSPORTKIST!

Hoop voor andere dieren in de Marghazar-dierentuin

Op 22 mei beval het Hooggerechtshof van Islamabad (Islamabad High Court/IHC) het IWMB alle dieren in de Marghazar-dierentuin, inclusief Kaavan, over te dragen aan opvangcentra.

Het Hooggerechtshof heeft bevolen dat alle 800 dieren en vogels naar hun respectieve natuurreservaten worden verplaatst. Onbekwaamheid van het management van de dierentuin van Islamabad en het aangewezen wildbestuur heeft al bijgedragen aan de dood van leeuwen, leeuwinnen, struisvogels, Indiase nijlgauen, zebra's en veel meer dieren tijdens het vang- en vervoerproces.

Van de 917 dieren en vogels in de dierentuin raakten er 513 vermist tijdens verhuizingen, en 10 anderen stierven, waaronder twee leeuwen die zijn gestikt nadat ze rook hadden ingeademd die hun verzorgers hadden gebruikt om ze bang te maken. De rest is met succes door de IWMB overgeplaatst.

Bablo en Suzie gaan eindelijk naar Jordanië. Er worden exportvergunningen afgegeven.

Deskundigen van Four Paws kwamen in augustus 2020 naar Pakistan, en sindsdien werkt de Egyptische Dr. Amir Khalil, directeur van Four Paws, met Kaavan, door hem te trainen, voor hem te zingen en met hem te spelen. Khalil, die de omstandigheden in de Marghazar-dierentuin beoordeelde en ze gevaarlijk achtte voor de dieren, heeft de campagne geleid voor hun overplaatsing.

Opluchting voor #Kaavan in zicht nu Cambodja een herplaatsingsvergunning afgeeft. ?Kaavan wordt binnen een maand naar een olifantenopvangcentrum in Cambodja verplaatst. De Cambodjaanse regering heeft vrijdag een vergunning afgegeven voor de overplaatsing van Kaavan van de dierentuin van Islamabad naar een plaatselijk reservaat.

Dierenactivisten in Pakistan hebben er lang aan gewerkt om betere omstandigheden voor dierentuindieren te creëren, en ook om het ruimen van honden en andere vormen van wreedheid te beëindigen. Faryal Haque, een dierenactivist uit Islamabad, vertelde Global Voices dat:

Kaavan is weer tot leven gekomen dankzij Four Paws en de inspanningen van Dr. Amir Khalil. Ze zijn goede vrienden geworden. Maar het is jammer hoe de dieren in de dierentuin van Islamabad werden gehouden. Het is tijd om een einde te maken aan deze dierentuinen, over te gaan op digitale dierentuinen, en dieren in hun natuurlijke habitat te laten leven.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.