Het Hong Kong multimedia project gedenkt de 30ste verjaardag van de massale moordpartij in Peking op 4 juni

Beeld uit “Ik ben journalist, mijn verhaal over 4 juni”

Ter herdenking van de 30ste verjaardag van de massale moordpartij op 4 juni 1989 in Peking, besloten zestig journalisten uit Hong Kong om deze gebeurtenis met een multimedia project vast te leggen: Ik ben journalist, mijn verhaal over 4 juni.

30 jaar zijn voorbijgegaan sinds de opkomst en neergang van de 89′ Democratische Beweging (八九民运) in China. De democratische beweging die onder aanvoering van studenten 50 dagen standhield, werd door de militairen op 4 juni bloedig neergeslagen. Een geheim Amerikaans regeringsdocument onthulde in 2014 dat volgens een interne Chinese raming tenminste 10.454 burgers werden vermoord.

In China zelf is deze moordpartij een politiek taboe dat wordt doodgezwegen. Maar in Hong Kong gedenken de inwoners ieder jaar tijdens een wake bij kaarslicht de slachtoffers die 30 jaar geleden het leven lieten.

Het project  “Ik ben een journalist, mijn verhaal over 4 juni”, benadrukt de rol van journalisten als getuigen van het verleden, hun plicht om de waarheid boven water te krijgen en hun verhaal met anderen te delen:

30 jaar zijn voorbijgegaan sinds de massale moordpartij op 4 juni. De doden zijn nog steeds anoniem, terwijl de de demonstranten zijn vervolgd en de moordenaars nog steeds vrij rondlopen. De feiten worden verdraaid en herschreven, zodat de jongere generatie nooit zal weten wat er werkelijk is gebeurd. Geen enkele zichzelf respecterende journalist mag hier genoegen mee nemen, vooral zij die van de moorden getuige zijn geweest. Het is hun taak om niet alleen de tragedie door te vertellen, maar deze ook vanuit een eigen perspectief aan het licht brengen. Dat is een verplichting die elke getuige van dit verschrikkelijke verleden op zich moet nemen.

De verhalen over de moordpartij zijn door 60 journalisten opgetekend in een boek dat 4 juni 2019 is verschenen. Het project omvat ook een video-interview dat vanaf 5 mei 2019 dagelijks kan worden bekeken. Dit is de trailer:

De eerste journalist die zijn verhaal over de moordpartij in een videoserie naar buiten brengt is Ching Cheong. 30 jaar geleden was hij adjunct-hoofdredacteur van het door de Chinese regering gecontroleerde nieuwsblad Wen Wei Pao in Hong Kong.Tot ieders verbazing publiceerde de krant een redactioneel artikel waarin Ching Cheong zijn ongenoegen uitsprak over het uitroepen van de staat van beleg door Peking op 19 mei 1989. Ching Cheong onthulde dat de redactie verbijsterd was toen bij het uitroepen van de staat van beleg bleek dat de oudere generatie uit de Chinese Communistische Partij zou kiezen voor het vermoorden van 100.000 onschuldige burgers in ruil voor twintig jaar stabiliteit:

Een getuigenis op video komt van Leung Wai Man, journalist bij de Singtao Evening News, op een geluidsopname over haar persoonlijke ervaringen van 3 tot 4 juni:

Wong Kan Tai, ook journalist bij het nieuwsblad Wen Wei Pao, vertrok na zijn afscheid van de krant in mei 1989 naar Peking. Als onafhankelijk journalist deed hij vanuit zijn eigen perspectief verslag van de vreselijke moordpartij. Na tien jaar diepgaand onderzoek om de waarheid te achterhalen, reisde hij opnieuw naar Peking af. Hij denkt dat de gebeurtenis nog steeds leeft en veel nieuwe feiten aan het licht komen.

Het project is mogelijk gemaakt door de ‘People Will Not Forget Foundation’, onder auspiciën van de ‘Hong Kong Journalists Association’.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.