Een Amerikaanse stad erkent zijn inheemse verleden, heden en toekomst

Native Americans to respond to "Christopher Columbus." The video, produced by WatchCut Video, was originally published in November 2015, but circulated again on social media around Columbus Day 2016.

Inheemse Amerikanen reageren op “Christopher Columbus.” Deze video, geproduceerd door WatchCut Video, werd in november 2015 gepubliceerd en was weer trending topic op social media rondom Columbusdag 2016. Klik op de afbeelding om de video te bekijken op YouTube.

Dit artikel van de The World Staff verscheen oorspronkelijk op PRI.org op 10 oktober 2016. Het wordt hier opnieuw gepubliceerd als onderdeel van een content-sharing overeenkomst.

De Amerikaanse stad Denver (Colorado) heeft zich aangesloten bij de bescheiden, maar langer wordende lijst van Amerikaanse steden die klaar zijn met Columbusdag.

Vorige week stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel om de tweede maandag van oktober aan te wijzen als Indigenous Peoples Day.

Eerder dit jaar stemde de gemeenteraad van Asheville (Noord-Carolina) al voor het instellen van een Indigenous Peoples Day. Eugene (Oregon), Cambridge (Massachusetts), Boulder (Colorado), Santa Fe (New Mexico), Yakima (Washington), Phoenix (Arizona) en de staat Vermont deden hetzelfde.

Inheemse Amerikaanse activisten hebben jarenlang gestreden voor afschaffing van Columbusdag, omdat met deze herdenkingsdag de Europese ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus wordt herdacht die in 1492 voet aan wal zette in Amerika om een continent te “ontdekken” dat al werd bevolkt door honderden inheemse bewoners. De herdenkingsdag en de man werden symbool voor een wijdverspreide kolonisatie en decimering van inheemse culturen in Noord- en Zuid-Amerika.

Gemeenteraadsleden van Denver verklaarden dat het uitroepen van de nieuwe herdenkingsdag onderdeel is van de beweging die eer wil betonen aan de oorspronkelijke inheemse Amerikanen en de historische rol die Christoffel Columbus circa vijfhonderd jaar geleden daadwerkelijk heeft gespeeld in een ander daglicht wil zetten.

‘We hebben de stichting van onze stad te danken aan autochtone bevolkingsgroepen in Denver,’ zei gemeenteraadslid Paul Lopez na de stemming.

‘Wij doen dit omdat onze geschiedenisboeken die geschiedenis uitwist,’ zei Lopez. ‘Je betoont respect door die geschiedenis weer voor het voetlicht te halen.’

De Arapaho en Cheyenne indianenstammen gebruikten honderden jaren geleden het land en de rivieren rondom Denver voor hun seizoensgebonden kampementen. De huidige Amerikaanse indianen zijn afstammelingen van de meer dan honderd stammen die in en rondom Denver leefden.

‘Ik ben heel erg trots op de Denver American Indian Commission,’ zegt Maymangwa Flying Earth.

‘Ik ben zelf een afstammelinge van de Lakota, Ojibwe en Akimel O'odham indianen,’ zegt Maymangwa. ‘Het vervult me met trots dat mensen beginnen te praten over wat het betekent om een inheems persoon te zijn. Inwoners van Denver herinneren zich waarschijnlijk dat er nog niet zo lang geleden een tamelijk heftige confrontatie plaatsvond tussen voor- en tegenstanders van Columbusdag.’

‘De nieuwe herdenkingsdag markeert een overwinning. Het laat zien dat in onze stad onderwijs en kennis effect sorteren. Het narratief wordt getransformeerd tot een verhaal waarin de bijdrage van de inheemse bevolking wordt geëerd en erkend,’ zegt Maymangwa.

‘Ik ben heel trots dat mijn dochter dit meekrijgt als onderdeel van haar ervaring om op te groeien in een stad die inheemse mensen erkent.’

De nieuwe herdenkingsdag in Denver is voornamelijk symbolisch. Voor de meeste inwoners van Denver zal het geen vrije dag worden. Volgens Maymangwa laat de stad met dit besluit echter zien dat attitudes aan het veranderen zijn.

‘De geschiedenis vanuit zijn perspectief wordt verteld door de overwinnaar, en in ons geval de veroveraar,’ zegt ze. ‘Koloniale perspectieven van onze geschiedenis werken niet voor ons. Ze zijn misplaatst.’

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.