Naastenliefde zonder grenzen: vier Indiase donoren redden Bengalees met zeldzame bloedgroep

Diagram showing the molecular structure of the ABO(H) antigen system. Image via Wikipedia

Diagram van het ABO(H) antigeen systeem. Afbeelding: Wikipedia

‘Bloed geven doet leven’ zegt men wel eens. Op 25 mei werd de 25-jarige Kamruzzaman uit Dhaka in het ziekenhuis opgenomen na een ongeluk. Hij had een bloedtransfusie nodig voor een spoedoperatie vanwege meervoudige botbreuken. Zijn artsen ontdekten echter al snel, dat hij de zeldzame Bombay bloedgroep [en] had. Na een koortsachtige, vergeefse zoektocht onder 50 donoren in Bangladesh, slaagde de stichting ‘Think Foundation’ in Mumbai erin bloed af te nemen bij vier donoren uit die stad: Swapna Sawant, Krishnanand Kori, Mehul Bhelekar, and Pravin Shinde. Het bloed werd vervolgens door een collega van Kamruzzaman van India naar Bangladesh gebracht [en], waar het tijdens de levensreddende operatie werd gebruikt.

De nieuwssite The Better India zette deze video [en] online:

Rajesh Warna deelde informatie over de zeldzame bloedgroep op Facebook:

Er zijn in India nog geen 400 mensen bekend die de Bombay bloedgroep hebben. Hier volgen enkele details over deze zeldzame bloedgroep:

1. Het betreft een uiterst zeldzame subgroep van het ABO systeem, zo genoemd omdat hij voor het eerst werd ontdekt bij een aantal inwoners van Bombay (het huidige Mumbai).

2. Deze bloedgroep komt niet alleen voor bij mensen uit Oost-India, maar ook bij Kaukasiërs, Japanners, etc.

3. In de Bombay bloedgroep is het H-antigeen afwezig. Omdat H de grondsubstantie is waaruit de bloedgroepen A, B, AB en O gevormd worden, zijn deze bloedgroepen volledig onbekende entiteiten voor het lichaam van mensen met de Bombay bloedgroep.

4. De bloedgroep werd ongeveer 50 jaar geleden ontdekt in het KEM ziekenhuis in Parel (India), toen een patiënt tijdens een behandeling een afweerreactie kreeg op type O-bloed.

5. Mensen met de Bombay bloedgroep kunnen nooit een transfusie krijgen met bloed van een andere bloedgroep.

Himadri Shekhar Nath [en] vindt dat mensen vaker dit soort naastenliefde moeten tonen:

Voor een beter leven op deze wereld hebben we dringend behoefte aan medemenselijkheid, zonder dat landsgrenzen een rol spelen. Onze dank is groot: jullie hebben niet slechts een leven, maar een heel gezin  van de ondergang gered. Door dit soort voorbeelden raken wij altijd zelf weer geïnspireerd om goed te doen voor de mensheid.

Anirban Roy [en] ziet in de donatie het bewijs dat de mens nog steeds een humaan wezen is:

Deze vier nobele zielen hebben met hun gift een leven gered! Medemenselijkheid bestaat nog steeds!

Samia Mohsin [in] schreef dat de donoren hebben laten zien dat je mensen op geestelijk niveau niet van elkaar kunt scheiden:

আবার প্রমান হয়ে গেল মানুষ মানুষের জন্যে। যতই কাঁটা তারের বেড়া থাকুক না কেন আর যতই প্রোটকল থাকুক না কেন। সবার ওপরে মানুষ সত্য তাহার ওপরে নাই। যেখানে ধর্ম বর্ণ ভাষা সব তুচ্ছ হয়ে শুধু মানুষ কে ভালবাসার টানেই এমন কাজ করা যায়। আমি এই ১৬ কোটি মানুষের পক্ষ থেকে আপনাদের কে জানাই আমাদের আন্তরিক শুভেচ্ছা। আমাদের অনেকেরই জানা ছিল না, এমন বিরল গ্রুপের রক্ত মানুষের শরীরে বহমান। আপনারা বাংলাদেশের এক যুবক এর জন্যে যা করেছেন তা শুধুমাত্র ধন্যবাদ দিয়ে দায় শেষ হবার নয়। রক্তের ঋণ কক্ষনো ধন্যবাদ দিয়ে শেষ করা যায় না। সারা জীবন এই ঋণ মাথায় করে রাখতে হয়

Wederom is bewezen dat mensen voor elkaar klaarstaan. Of je nu probeert ze van elkaar te scheiden door prikkeldraad op de grens, of ze van elkaar probeert te vervreemden door protocollen, de goedheid van de mens staat overal boven. Naastenliefde overstijgt religie, ras en taalverschillen. Namens de 160 miljoen inwoners van Bangladesh bedank ik jullie, donoren uit India. Wij wisten niet dat jullie deze zeldzame bloedgroep hebben. Wat jullie voor deze Bengalees gedaan hebben, is niet met woorden terug te betalen. Een bloedschuld kan niet met slechts een bedankje worden afgedaan. Wij zullen voor altijd bij jullie in het krijt staan.

Volgens de laatste berichten is de operatie van Kamruzzaman geslaagd [en] en is hij nu herstellende [en]. Masud Alam, zijn oudste broer, zou zeer verbaasd zijn geweest dat hij uiteindelijk werd gered door bloed van vier inwoners van een ander land.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.