135 jaar strijd en overwinning van een Puerto Ricaans eiland

La marina de guerra de los Estados Unidos utilizó la isla de Culebra, un municipio de Puerto Rico, como campo de entrenamiento militar por muchos años, dejando contaminación en su tierra y agua hasta el día de hoy. En la foto, culebrenses confrontándose a la marina. Imagen tomada de video.

De Amerikaanse marine gebruikte gedurende vele jaren het eiland Culebra, een gemeenste van Puerto Rico, als een militair opleidingskamp en verontreinigde hun land en water tot op de dag van vandaag. Op de foto verzet de bevolking van Culebra zich tegen de marine. Screenshot van “Culebra 135-40.”

Het Puerto Ricaanse eiland Culebra is befaamd voor zijn stranden, algemeen beschouwd als één van de mooiste ter wereld. Culebra heeft echter meer te bieden dan zon, zee en strand. de bewoners van Culebra waren getuige van en hoofdrolspelers in een geschiedenis vol verzet en strijd om hun land en water, waarvan een groot deel bezet werd door de Amerikaanse marine voor militaire opleidingsbasissen.

Playa Flamenco es un ejemplo de las playas prístinas de Culebra. Foto por Christopher Zapf. Utilizada bajo licencia CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Het Flamenco-strand is een voorbeeld van één van de ongerepte stranden. Foto van Christopher Zapf.  Gebruikt onder licentie CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Gedurende veel jaren moest de bevolking van Culebra leven tussen de explosies, bommen, kogels en de verontreiniging veroorzaakt door de marine, die heimelijk aan de Puerto Ricaanse regering voorstelde om zich te ontdoen van de eilandgemeenschappen van Vieques en Culebra en hun bewoners naar het hoofdeiland van Puerto Rico te sturen; ze zouden zelfs de doden uit hun graf halen.

De bedoeling van de marine was om het exclusieve gebruik van beide eilanden te verkrijgen en de bevolking van Vieques en Culebra te verbieden nog voet aan land te zetten, zelfs al was het maar om bloemen op de graven van hun geliefden te leggen. Vanwege de macabere aard van het voorstel van de marine werd het bekend als “Plan Dracula”.

Desondanks triomfeerde de bevolking van Culebra en slaagde erin de marine van hun eiland te verjagen in 1975. Vieques verdreef de marine in 2003 na jaren burgerlijke ongehoorzaamheid, inspanningen van sociale bewegingen en individuen over het hele politieke spectrum.

Aún quedan vestigios de los ejercicios de la marina contaminando las playas de Culebra, como este tanque. Foto tomada por Christopher Zapf. Utilizada bajo licencia CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Restanten van de Amerikaanse marine zoals deze tank bestaan nog steeds en vervuilen de strande van Culebra. Foto genomen door Christopher Zapf.  Gebruikt onder licentie CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons.

Enkele memoires van deze gevechten zijn gecompileerd in de documentaire genaamd “Culebra 135-40” [es] gerealiseerd door het Puerto Ricaanse maandblad Diálogo UPR. De film is onderdeel van de speciale serie uitgegeven ter gelegenheid van de viering van 135 jaar sinds de stichting van Culebra en 40 jaar sinds het vertrek van de marine.

Bekijk hieronder de documentaire (in het Spaans):

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.