In Bangladesh biedt een app een platform aan waar vrouwen vrijuit kunnen praten.

Women’s participation in economic activities is increased but their health issues are neglected. Image by Zakir Hossain Chowdhury. Copyright: Demotix (03/10/2011)

Meer vrouwen nemen deel aan de economische activiteiten in Bangladesh, maar hun gezondheidsproblemen worden genegeerd. Foto door Zakir Hossain Chowdhury. Copyright: Demotix (03/10/2011)

Het woord Maya Apa [en] klinkt als een naam, maar is het niet. Het is een app voor Android. Deze app geeft de vrouwen van Bangladesh advies over een verscheidenheid aan sociale, juridische en gezondheidsproblemen.

Met behulp van deze app kan elke vrouw om het even welke vraag stellen zonder haar naam bekend te maken. De app zorgt voor volledige anonimiteit van de gebruikers [en], die enkel een e-mailadres nodig hebben om te registreren. Een team van dokters, advocaten en adviseurs geeft binnen 24 tot 48 uur deskundig advies. Ze antwoorden in de taal waarin de vraag gesteld wordt. Een startende onderneming met de naam maya.com.bd [en] bracht deze app uit voor vrouwen in Bangladesh. De ontwikkelaars van de app, Achia Khaleda Nila en Shubrami Moutushy Mou, allebei vrouwen, stellen [en] dat de app de vrouwen in het land kan helpen. De app werd gefinancierd door de ontwikkelingsorganisatie BRAC

De gezondheidstoestand van vrouwen in Bangladesh is beneden alle peil. Elk jaar sterven 600.000 vrouwen aan complicaties bij zwangerschappen. 66% van de tienermeisjes trouwt voor de leeftijd van 18 jaar en 64,3% wordt voor die leeftijd zwanger. Deze meisjes kunnen niet met elkaar over hun gezondheidsproblemen praten door het sociale stigma dat ermee verbonden is. Als gevolg blijven talrijke sociale, juridische en gezondheidsproblemen onopgelost. Deze vrouwen vormen de belangrijkste gebruikers van de app.

Shahana Siddiqui, [en] diensthoofd van Content en Communicatie bij Maya, vertelde de New York Times:

In Bangladesh, women’s health and bodies are always discussed within the context of pregnancy, and prior to that it is as though their health is not an issue. she says. Maya provides a platform where women can freely speak about their emotional, medical, legal, and social needs anonymously, without being judged.

In Bangladesh wordt er enkel over de gezondheid van vrouwen gepraat binnen de context van zwangerschap en het lijkt alsof ze voor hun zwangerschap geen gezondheidsproblemen hebben. Maya biedt een platform waar vrouwen vrijuit en anoniem kunnen praten over hun emotionele, medische, juridische en sociale behoeften zonder beoordeeld te worden.

Taniza T is dokter. Zij kent de problemen die verband houden met de gezondheidstoestand van vrouwen in Bangladesh goed. Ze schreef een bespreking van de app in Google Play Store: [en]

Impressive. Being a doctor I know how ppl hesitate to talk about their health related issues for long time before actually consulting to a professional. I love the concept and the app is phenomenal. But I would really like to see rapid response to questions. So 4 stars. I see great possibilities.

Indrukwekkend. Als dokter weet ik dat mensen lang aarzelen om over hun gezondheidsproblemen te praten vooraleer ze daadwerkelijk bij een dokter op consultatie gaan. Het concept spreekt me heel erg aan en de app is fenomenaal. Ik vind het belangrijk dat de vragen snel beantwoord worden. Van mij krijgt de app 4 sterren. Volgens mij heeft de app veel mogelijkheden.

‘Maya village’, de Facebook-pagina van maya.com.bd, vermeld dat ze positieve reacties kregen van vrouwen die de app gebruiken om advies te vragen over juridische, psychologische en gezondheidsproblemen.

Aanika Islam [en] verwacht dat elke vrouw in Bangladesh voordeel zal hebben van de app. Ze tweet: [en]

Maya Apa geeft elke vrouw in Bangladesh informatie.

De app Maya Apa kan gratis gedownload worden in de Google Play Store. Samsung Mobile Bangladesh maakte ook bekend [en] dat deze app nu verkrijgbaar is voor alle Samsung Smartphones die verkocht worden in Bangladesh als onderdeel van de uitbreiding van de dienstverlening van hun bedrijf. 

De app is verschenen op een tijdstip waarop er van een daling in de vraag naar communicatieproducten in Bangladesh nog geen sprake is. Op het einde van januari 2015 waren er in Bangladesh 121.860 miljoen [en] abonnees. De helft daarvan waren vrouwen. Bovendien zal 80 % van de GSM's tegen 2016 internet kunnen ontvangen [en].  De app is ontwikkeld voor Smartphones met de bedoeling iedereen te kunnen bereiken, vooral plattelandsvrouwen.

Niet enkel in Bangladesh, maar overal ter wereld zullen vrouwen Maya kunnen gebruiken en advies vragen over hun problemen.

Ivy H Russel, de oprichtster van Maya, wil de app blijven ontwikkelen.

Zij vertelde de lokale media:

We are motivated to continue innovating with the Maya Apa app. Our mission is to connect women to the knowledge they are looking for through technology, and there is a lot more on the roadmap this year.

We zijn gemotiveerd om de app Maya Apa te blijven vernieuwen. Onze missie is om vrouwen door technologie te verbinden met de kennis die ze zoeken en we zijn dit jaar nog veel meer van plan.

Ivy H Russel geeft tijdens haar TEDxDhaka-gesprek informatie over het initiatief:

Het team van Maya won ook de ‘ Inspiring Women Award 2015 ‘ [en] in de categorie Beste Starters van het Bangladesh Brand Forum.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.