‘De echte “Hunger Games” zijn in Thailand’, zeggen demonstranten op de première in Londen

The #DistrictThai demonstration in London, via the District Thai Facebook page

#DistrictThai demonstratie in Londen, van de Facebook-pagina District Thai.

Op maandag 10 november verzamelde een groep Thaise inwoners zich op Leicester Square in Londen voor bioscoop Odeon waar de internationale première van ‘The Hunger Games: Mockingjay Part 1’ plaatsvond. Ze deden dit om aandacht te vragen voor de echte bedreiging van de democratie, de vrijheid van meningsuiting en de rechtsorde in Thailand.

In Thailand is de film voor veel mensen van grote betekenis. Zelfs zo groot dat tegenstanders van de onlangs gepleegde staatsgreep in Thailand – waarmee de democratisch gekozen regering van Yingluck Shinawatra werd afgezet – de beroemde groet met drie vingers uit de film heeft overgenomen [en – alle links]. Het gebaar is er zo populair geworden dat de militaire junta het, naast verschillende andere uitingen van afwijkende politieke meningen, verboden heeft. Onlangs brachten honderden Thaise mensen deze groet toen Yingluck Shinawatra aankwam bij de uitvaartceremonie van voormalig vicevoorzitter van de senaat, Apiwan Wiriyachai, om hem de laatste eer te bewijzen.

Veel van de activisten die in Londen actief waren droegen een masker, omdat zij bang waren voor represailles tegen hun vrienden en familie in Thailand.

De activisten hebben een Facebook-pagina en Twitter-account met de hashtag #DistrictThai, geopend om hun activiteiten te coördineren. ‘District’ is een verwijzing naar het plot van de ‘Hunger Games’, waar een gecentraliseerd, autoritair regime de macht heeft over verschillende geografische gebieden (districten). In het merendeel van die districten heerst armoede en zijn de bewoners onderworpen aan de ‘Capital’ (de hoofdstad).

Om mensen in zowel Thailand als in de rest van de wereld aan te spreken, worden de pagina’s op sociale media in het Thai en het Engels onderhouden. De Facebook-pagina van de activistengroep was erg populair en genereerde 1000 ‘likes’ in een enkel weekend. Het eerste bericht werd geplaatst op vrijdag 7 november:

districtthai message

Het personeel van de Odeon in London had meteen aandacht voor de #DistrictThai-demonstratie en twitterde:

— ODEON (@ODEONCinemas) November 10, 2014

#DistrictThai is in de stad en ze zien er geweldig uit. Een dikke tien! #mockingjay

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.