‘Afval-selfies’ voor een schoon Tunesië

Er zijn de laatste tijd verschillende Tunesiërs die selfies maken terwijl ze in de buurt van afval poseren. Vervolgens publiceren ze die selfies op socialemediasites via de hashtag #SelfiePoubella (‘afval-selfie’), om de bergen afval aan de kaak te stellen waarmee de straten van het land vol liggen.

Dit gebeurt als reactie op een aantal selfies en foto's die de minister van Toerisme Amel Karboul op sociale media plaatste om het toerisme naar het meest noordelijke Afrikaanse land te promoten.

selfies
Op 16 mei riepen de admins van de Facebook-pagina ‘Clean Tunisia’ gebruikers op om hun selfies te uploaden [fr]:

Nous attendons vos photos selfies qui montreront la gravité de la situation ds nos rues et partout ds le pays..Ils cherchent à cacher la triste réalité de nos quartiers avec les cartes postales des beaux paysages de la Tunisie et oublient qu'il y'a un peuple 3ayech fi ezzebla ….

We verwachten selfies van jullie waarop de ernst van de situatie in onze straten en overal in het land te zien is…Ze proberen de trieste werkelijkheid in onze buurten te verbergen met ansichtkaarten van mooie Tunesische landschappen, en ze vergeten dat er mensen zijn die leven tussen vuilnis…

selfie 3

In een ander bericht dat op 19 mei werd gepost [fr], zeggen ze:

Si les selfies de Karboul sont généralement justifiés par la bonne cause touristique, cette campagne de Selfie Poubella se montre tant d’intérêt touristique que citoyen, puisqu’elle appelle, tout simplement, à débarrasser les villes de Tunisie des déchets qui jonchent ses rues.

Le principe est tout simple( …)Avec pour objectif que le citoyen tunisien, autant que le touriste de passage, profite d’un espace public propre.

«Montrons aux responsables de ce pays le vrai visage de nos rues et la pollution de l'environnement A vos Selfies!!

De selfies van Karboul zijn in principe gerechtvaardigd vanwege het goede toeristische doel, maar deze Selfie Poubella-campagne is van belang voor het toerisme én voor burgers, omdat er heel gewoon wordt opgeroepen om het afval op te ruimen dat de straten van de Tunesische steden vervuilt.

Het principe is heel eenvoudig (…). Ons doel is dat zowel de Tunesische burgers als de toeristen kunnen genieten van een schone openbare ruimte.

Laten we de verantwoordelijken in dit land het echte straatbeeld en de milieuvervuiling laten zien. Ga aan de selfies!

selfie 2

Afgelopen april schatte de regering dat er inmiddels in totaal 300.000 ton afval op straat lag, wat te wijten zou zijn aan “defecte” afvalinzamelingsapparatuur en het stijgende aantal ziekmeldingen onder vuilnismannen. Ondanks meerdere campagnes van de overheid en maatschappelijke groeperingen in verschillende regio's in het land blijft het afval zich opstapelen.

selfie 1

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.