VIDEO: ‘Niets te verbergen’. Echt niet? #TheDayWeFightBack

“Als je niets te verbergen hebt, waarom laat je dan niet iemand filmen in je slaapkamer en badkamer?” vraagt Jérémie Zimmermann van de Franse digitale burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net in een liedje waarin hij samen zingt met La Parisienne Libérée, die blogt [fr] op de onafhankelijke Franse internetkrant Mediapart.

In dit aanstekelijke liedje leggen de twee uit hoe onze privacy in het geding is doordat de NSA al onze persoonlijke gegevens verzamelt, daarbij geholpen door Facebook, Google en andere platformen. Zimmerman zegt:

Als je jezelf wijsmaakt dat je je nergens schuldig over hoeft te voelen en dus niets te verbergen hebt, sta je helemaal los van de werkelijkheid waarin de afluisterpraktijken van de NSA zijn gestoeld op het principe van de ‘three degrees of separation’ [dat inhoudt dat je drie handdrukken bent gescheiden van een mogelijke terrorismeverdachte]. Als je hebt gesproken met iemand die in contact heeft gestaan met iemand die een (misschien allang uit het oog verloren) broer heeft, een jongen met een baard die verdacht wordt van terroristische activiteiten, dan worden misschien al jouw e-mails, je internetactiviteiten, je telefoongesprekken, je sms-berichten, enzovoorts, allemaal gecontroleerd door de NSA.

De video is in het Frans, met Engelse en Spaanse ondertiteling.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.