Ongelimiteerde hechtenis gelegaliseerd in Saoedi-Arabië

In Saoedi-Arabië is net een wet goedgekeurd waardoor rechters de mogelijkheid krijgen om mensen voor onbepaalde tijd in hechtenis te houden.

In september 2012 heeft een commissie van het Raadgevend Parlement van Saoedi-Arabië het voorstel gedaan [en] om de limiet voor hechtenis zonder vorm van proces, die tot dan toe nog maximaal zes maanden was, op te heffen. Het voorstel werd destijds bekritiseerd door mensenrechtenactivitsten omdat daardoor de misstanden van de zogenaamde strijd tegen het terrorisme zouden kunnen worden gelegaliseerd en de deur wijd open zou kunnen worden gezet voor een nog grotere strafcampagne tegen andersdenkenden. Het wetsvoorstel stelt rechters in staat om de hechtenis oneindig te laten voortduren, zelfs als er geen rechtszaak tegen de gevangene wordt aangespannen.

De Saoedische koning heeft het wetsvoorstel op 22 november goedgekeurd, waardoor het een wet is geworden. De wet is op vrijdag 6 december in werking getreden.

Er is altijd al kritiek geweest op de Saoedische regering over het onderwerp van willekeurige gevangenhouding. Onafhankelijke mensenrechtenbronnen zeggen dat er meer dan 30.000 mensen [ar] willekeurig worden vastgehouden. Die mensen zijn opgepakt zonder een rechterlijke machtiging, hebben geen toegang tot een advocaat en hebben geen proces gekregen. Velen van hen zijn opgepakt gedurende de grootschalige strijd tegen het terrorisme van na 9 september 2011 [en].

De Mensenrechtencommissie van de regering heeft de koning tijdens een vergadering bedankt voor het goedkeuren van het wetsvoorstel. De krant Al Riyadh [ar] publiceerde dit erover:

وأشار المجلس إلى أن صدور هذه الأنظمة الثلاثة تؤكد النهج السليم الذي سارت عليه المملكة منذ تأسيسها في ترسيخ دعائم الحق والعدل، موضحاً أن تلك الأنظمة ستحقق، بإذن الله، نقلة جوهرية في مسيرة نظام القضاء الذي كفل حفظ الحقوق وصونها، وستسهم في تطوير أجهزة القضاء.

Het bestuur merkt op dat met het uitvaardigen van deze drie voorschriften wordt bevestigd dat het koninkrijk vanaf het moment van zijn oprichting rechten en rechtvaardigheid op de juiste manier bevordert. [Het bestuur] merkt op dat deze voorschriften, zo God het wil, het juridisch systeem waarmee de rechten worden beschermd drastisch zal veranderen en zal bijdragen aan de verbetering van de rechterlijke macht.

Activist Mohammad al-Abdualkareem legt de gevolgen van de wetswijziging zo uit:

Artikel 114 maakt het mogelijk dat de rechter een verdachte opsluit, zonder enige beperking en geheel naar eigen inzicht. Het is dus mogelijk dat iemand vijf jaar opgesloten zit zonder een vorm van proces en daarna onschuldig blijkt te zijn, zonder dat hij daarvoor wordt gecompenseerd.

Twitteraar Sultan al-Fifi bekritiseerde het wetsvoorstel door te citeren uit een eerdere rechtszaak, waarin de rechter keihard was geweest tegen politieke actievoerders:

Al wordt de voorwaarde van een rechterlijke machtiging verbonden aan hechtenis voor onbepaalde tijd, dat biedt nog geen garanties. Dat blijkt wel uit wat de rechter zegt tegen [politieke actievoerder] al-Hashmi: Je verdient (het om te sterven door) het zwaard, maar ik heb de straf omgezet naar een gevangenisstraf van 30 jaar.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.