De langverwachte verkiezingen in Madagaskar: binnenkort de tweede ronde

Madagaskar is op weg naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het zijn de eerste verkiezingen sedert de door het leger gesteunde staatsgreep van 2009. De resultaten van de eerste ronde op 25 oktober zijn druppelsgewijs binnengekomen, maar de einduitslag is 21,1% van de stemmen voor de kandidaat Jean-Louis Robinson en 15% voor Henri  Rajaonarimampianina

De tweede ronde is vastgesteld op 20 december. De twee kandidaten worden beschouwd als stromannen van de in 2009 verjaagde ex-president Marc Ravalomanana, en van Andry Rajoelina, de huidige overgangspresident. Ravalomanana en Rajoelina waren uitgesloten van deelname aan de race naar het presidentschap. 

Er werd reikhalzend uitgekeken naar de verkiezingen en hoewel de stembusgang “overwegend vreedzaam” is verlopen en de internationale waarnemers snel met een verklaring kwamen dat het geheel “vrij en eerlijk” was verlopen, rapporteert allAfrica.com [link – eng] toch dat als gevolg van problemen met de kiezerslijsten veel potentiële kiezers hun stem niet hebben kunnen uitbrengen. 

The two candidates remaining in the run off JL Robinson (left) and H  Rajaonarimampianina. Photo via Ta Ramses on Facebook (with permission)

De twee kandidaten voor de tweede ronde van de verkiezingen: Jean-Louis Robinson (links) en Hery Rajaonarimampianina. Foto via Ta Ramses op Facebook (met toestemming gebruikt)

Bloggers reageerden op deze resultaten. Lalatiana Pitchboule schrijft op haar blog:

Tijdens de verkiezingsavond was ik op een stembureau in een volkswijk en ik kan getuigen dat de aanwezigen erg enthousiast waren over de gang van zaken. En dat zij de resultaten respecteerden. Fantastisch blijk van de democratische gezindheid van het volk, elke nieuwe uitslag werd met vrolijke instemming begroet. 

Een video van Tossoa Bacca laat zien hoe de stemming is op een stembureau [malagassisch] :

Anderen wilden de resultaten van de tweede ronde voorspellen aan de hand van de eerste ronde:

Pessimistische stemmen voorspellen al een nieuwe crisis, volgens Radio France Internationale:

Alle ingrediënten voor een nieuwe crisis zijn al aanwezig: onbetrouwbare instituties, slordig en snel georganiseerde verkiezingen, zonder dat voldaan was aan de voorwaarde van een rustige en vreedzame situatie. Verschillende kandidaten hebben trouwens al gevraagd om het ongeldig verklaren van de eerste ronde. Een van zijn eigen aanhangers beschuldigde de kandidaat van de regering Hery Rajaornarimampianina ervan de regels te hebben geschonden en eiste dat hij gediskwalificeerd zou worden! Er zijn legio voorbeelden van een oneerlijke gang van zaken bij de verkiezingen. Om deze reden zal de regeringskandidaat, als hij in de tweede ronde wint, nooit de noodzakelijke legitimiteit hebben om zijn presidentiële gezag te vestigen. 

De kandidaat van de oppositie heeft geen enkele kans om de verkiezingen te winnen, want de huidige machthebbers doen alles om die macht te behouden. Het “noch – noch” (noch Rajoelina noch Ravalomanana is kandidaat) was een enorme vergissing, zoals de resultaten van de eerste ronde aantonen. De kiezers hebben de twee kampen die verantwoordelijk waren voor de crisis van 2009 weer in het zadel geholpen hebben iedereen uitgeschakeld die voorstander was van de derde weg. 

Ondanks de kieswetten die de overgangspresident verbieden om zich zich expliciet ten gunste van een kandidaat uit te spreken, heeft Andry Rajoelina in het openbaar zijn steun uitgesproken voor Rajaonarimampianina, zijn ex-minister van Financiën. Radio France Internationale bericht:

Jean-Eric Rakotoarisoa, hoogleraar in de rechten aan de universiteit van  Antananarivo, bevestigt: “Deze steun van Andry Rajoelina kan leiden tot de diskwalificatie van Hery Rajaonarimampianina. Daartoe dient het bijzondere Hof voor de verkiezingen [CES, nvdr] een onderzoek in te stellen en vast te stellen of Hery Rajaonarimampianina inderdaad voordeel had of heeft van de steun van Andry Rajoelina. »

De journalist Sébastien Hervieu berichtte over de reactie van de kandidaat van de oppositie op  deze openlijke, maar onverwachte steun: 

Susanne [eng] vergeleek de verkiezingen in Madagaskar met een carnaval:

In Madagaskar spreekt het niet vanzelf om te gaan stemmen. Er zijn geen politieke partijen. Geen verkiezingsprogramma's. Geen ideologie, geen links, geen rechts, geen centrum, geen Republikeinen of Democraten [sic]. Het is moeilijk om een weloverwogen keuze te maken als je geen programma's kunt vergelijken. Dus hoe moet een kandidaat de aandacht van de kiezers trekken? Met T-shirts. veel t-shirts. En liedjes. Er is een kandidaat die Sylvain heet. Zijn slogan is “Sylvain sur vingt” [onvertaalbare woordspeling – vrtlr]. Zijn liedje is goed gevonden: Bye Bye werkloosheid, bye bye honger, bye bye ziektes. In mijn oren klinken de meeste liedjes alsof ze rechtstreeks uit de kerk komen, de anderen klinken als Antilliaanse carnavalhits. Sommige kandidaten gaan zover dat ze zich als calypsozangers verkleden. 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.