Beschuldigd van godslastering: drie bloggers opgepakt in Bangladesh

Het staat vast [en] dat de Afdeling Recherche van de Nationale Politie van Bangladesh in de avond van maandag 1 april drie bloggers — Rasel Parvez, Mashiur Rahman Biplob en Subrata Adhikari Shuvo — in hechtenis heeft genomen voor vermeende schriftelijke belediging van de islam en de Profeet Mohammed. Ze werden in eerste instantie ontboden op het bureau en daarna naar hun huis vervoerd, waar laptops, mobiele telefoons en andere apparaten in beslag werden genomen. Vervolgens werden de mannen naar een onbekende locatie gebracht.

De situatie is ontstaan nadat de regering stappen aankondigde [en] tegen bloggers en Facebookgebruikers die zich laatdunkend over de islam en de Profeet Mohammed uitlaten. Op 31 maart overhandigden vertegenwoordigers van streng islamitische geestelijken een lijst van 84 bloggers [bn] aan een commissie ingesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De bloggers worden beschuldigd van goddeloosheid en anti-islampublicaties.

Het is van belang te weten dat Bangladesh een seculiere parlementaire democratie is, zonder shariawetgeving of een wet tegen godslastering. Als iemand beweert een atheïst te zijn, heeft hij of zij dezelfde rechten als andere burgers. Maar volgens artikel 295A van het Bengaalse Wetboek van Strafrecht (uit 1860) kan een ieder die met een “weloverwogen” of “kwaadwillige” bedoeling “religieuze gevoelens kwetst” gevangen worden genomen.

De drie vermeende anti-islambloggers poseren met hun computers. Foto door Rehman Asad. Copyright Demotix (2-4-2013)

De drie vermeende anti-islambloggers poseren met hun computers. Foto door Rehman Asad. Copyright Demotix (2-4-2013)

Intellectueel, natuurkundige, blogger en schrijver Rasel Parvez heeft twee hoofdblogs, een op Somewherein.net en een ander op Amarblog.com. De beschuldigingen tegen hem zijn echter gebaseerd op uitlatingen op een ander weblog, gedaan onder het pseudoniem Opobak.

Mashiur Rahman Biplob maakt gebruik van het pseudoniem Allama Shoytaan (Duivelse Schriftgeleerde) op verschillende sites, waaronder Somewherein.net.

Subrata Adhikari Shuvo schrijft voor Amarblog.com onder zijn eigen naam. De aantijgingen tegen hem behelzen stukken gepubliceerd onder de naam Lalu Koshai.

Het valt nog te bezien of de autoriteiten erin slagen bewijzen aan te voeren dat deze bloggers een “weloverwogen” of “kwaadwillige” bedoeling hadden “religieuze gevoelens te kwetsen” met hun publicaties. De Afdeling Recherche zal op 2 april om 12.00 uur (Bengaalse tijd) de pers van informatie voorzien [bn].

Het weblog van Rasel op Somewherein.net

Screenshot van het weblog van Rasel op Somewherein.net

Per 1 april is toegang tot het populaire blogplatform Amarblog.com onmogelijk. Via een proxyserver is de site wel bereikbaar. In een verklaring met betrekking tot de arrestaties [bn] zegt de weblogsite het volgende:

আমারব্লগ আটক করা সকল ব্লগারের নিঃশর্ত মুক্তি দাবী করে এবং আশা প্রকাশ করে যে বাংলা ব্লগে স্বাধীনতাবিরোধী যে কোনো প্রচারণা ও প্রকাশনার বিরুদ্ধে সদাতৎপর আমারব্লগ এবং তার ব্লগারদের হয়রানী করা অতিস্বত্তর বন্ধ হবে!আমরা অতি সত্বর বাংলাদেশ সরকারের আরো কাছে জানতে চাই আদৌ সরকার আমারব্লগ ডট কমে বাংলাদেশে ব্লক করেছে কিনা এবং কি কারনে করা হয়েছে তাও জানতে চাই।

Amarblog eist de onvoorwaardelijke vrijlating van alle gearresteerde bloggers en hoopt dat het geweld tegen bloggers en Amarblog, dat uitgesproken tegen de anti-vrijheidspropaganda [van de islamisten van Jamaat-e-Islami] is, onmiddellijk wordt gestaakt. We willen ook weten van de Bengaalse regering of Amarblog.com in Bangladesh wordt geblokkeerd en waarom.

Update:

Asif Mohiuddin [en], die in 2012 met zijn blog [bn] winnaar werd van de Best of Blogs Award in de categorie ‘activisme via social media’, werd woensdag door de Afdeling Recherche gearresteerd [en]. The Daily Star zegt het volgende:

De arrestatie vond plaats na sterke kritiek op de rol van de regering, die door velen wordt omschreven als “onderdanig” nadat radicale islamisten dreigden met anarchie als “goddeloze bloggers niet worden opgehangen”.

Muhiuddin Khan Alamgir, de minister van Binnenlandse Zaken van Bangladesh, deelde mee [en] dat het ministerie 11 bloggers had geïdentificeerd “die de religieuze gevoelens van moslims hebben gekwetst met hun artikelen”. Vier van hen zijn al gearresteerd, naar de andere zeven wordt gezocht.

Hefajat-e Islam, een organisatie van islamisten die campagne voert tegen de Shahbag-protesten [en] van de bloggers, heeft aangekondigd op 6 april naar hoofdstad Dhaka te marcheren en het publieke leven lam te leggen. Ook dreigen zij met het loslaten van 313 leden van een zelfmoordbrigade als de regering de mars verhindert.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.