Tsjaad: De lijdensweg van de slachtoffers van Hissène Habré

Jacqueline Moudeïna schrijft [link – fr] op pambazuka.org naar aanleiding van de installatie van een speciaal tribunaal in Senegal voor de berechting van Hissène Habré, de vroegere dictator van Tsjaad:

slachtoffer zijn is een toestand waaraan men zich niet kan ontworstelen zolang er geen recht is gedaan. Het lijden houdt nooit op. Slachtoffers verliezen daardoor hun waardigheid. De juridische strijd die ze hebben moeten voeren om te bereiken dat er eindelijk een bevoegde instantie is die het op zich neemt om de misdaden van hun vroegere beul te berechten, is voor hen een lange en pijnlijke lijdensweg geweest. Elke keer dat de zaak een nieuwe wending nam, elk nieuw uitstel, elke fout, elke door de vorige Senegalese regering mogelijk gemaakte politiek-juridische farce, betekende nieuwe wonden voor de slachtoffers. Na meer dan 22 jaar, meer dan twee decennia na de val van het regiem van Habré, wordt het mes nog steeds in hun wonden rondgedraaid.

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.