Midden-Oosten: Het Handboek voor de Dictator wordt nu in Bahrein gebruikt

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale pagina Bahrain Protests 2011.

Veel oude Arabische regimes worden ineens belaagd door demonstrerende onderdanen. De voorspelde golf van revoluties [en] die momenteel plaatsvindt in de Arabische wereld, dwingt de betrokken heersers om alle bekende trucs in te zetten om hun troon te behouden. Maar het lijkt erop dat alle dictators dezelfde denkwijze volgen, en dat elkaar kopiëren het beste actieplan is.

Rode loper voor de koning van Bahrein. Van de Braziliaanse illustrator Carlos Latuff.

Rode loper voor de koning van Bahrein. Van de Braziliaanse illustrator Carlos Latuff.

Schakel ooggetuigen uit

In navolging van de regimes in Tunesië, Algerije en Egypte, werd ook ook in Bahrein het internet geblokkeerd [en]. En ook hier waren journalisten ter plekke niet bepaald welkom [en].

Demonstraties vóór het regime!

Enkele weken geleden, tijdens de Egyptische revolutie, ontstonden er in de straten van Caïro pro-Mubarak-demonstraties [en], en ook in Bahrein wordt nu door aanhangers van het regime gedemonstreerd. Nog geen twee dagen geleden werden demonstranten in hun slaap aangevallen door de Bahreinse veiligheidstroepen. Er wordt geen einde gemaakt aan deze demonstraties vóór het regime, volgens dit Twitter-bericht van Hussain Yousif uit Bahrein:

@hussain_info [en]: Veel tweets over proregeringsdemonstraties in Manama en Riffa die bevelen van leger negeren en niet worden beëindigd in #Bahrein #feb14.

Ook de staatstelevisie richt zich bij voorkeur alleen op de proregeringsdemonstraties. Twitter-gebruiker Hazemps uit Egypte noemt dit een scenario dat in verschillende landen wordt herhaald:

@Hazemps: محافظات البحرين تبتهج بمسيرات تعبر عن الولاء للوطن والقيادة الرشيدة ( نفس سيناريو سقوط نظام بن علي ومبارك)
@Hazemps [ar]: Opgewekte demonstraties in de gouvernoraten van Bahrein uit steun voor het land en zijn wijze leider. (Zelfde scenario dat voorafging aan de val van de regimes van Ben Ali en Mubarak)

Ook blogger Jamal Ghosn uit Libanon vergeleek degenen die de demonstranten in Bahrein aanvielen met degenen die de demonstranten in Egypte aanvielen:

@jamalghosn [en]: Kopie van het tafereel met kamelen en ezels op het Tahrirplein: huursoldaten in gepantserde voertuigen vallen ‘s ochtends vroeg vreedzame demonstranten in Bahrein aan.

Proregeringspropaganda

De autoriteiten en de staatstelevisie in Egypte bleven leugens verspreiden over de reporters en de demonstranten op het Tahrirplein in Caïro [en]. Vervolgens beschuldigden de media de Egyptische demonstranten ervan dat ze banden hadden met Iran, Israël en Amerika. Verder beweerden ze dat ze allemaal leden van Hamas en de Moslimbroederschap waren. Abdulla Otaibi uit Koeweit schreef hoe ook de demonstranten in Bahrein ervan worden beschuldigd banden met Iran te hebben:

@aotaibi: للأسف مؤيدي السلطات البحرينية، لايملكون سوى فزاعة التخويف من “الشيعة” وأنهم يتبعون “ولاية الفقيه” الايرانية، نفس قصة الاخوان المسلمين بمصر
@aotaibi [ar]: Helaas: de aanhangers van het regime in Bahrein hebben niets beters te doen dan de sjiitische demonstranten bang maken en zeggen dat ze bevelen van de Iraanse religieuze leiders opvolgen. Zelfde verhaal als met de Moslimbroederschap in Egypte.

De Egyptische blogger Mina Zekri vraagt zich af of de minister van Informatie van het omvergeworpen Egyptische regime misschien ook een baan heeft in Bahrein:

@minazekri: الشعب أغلبيته شيعة، والنظام السياسي بيضطهد أغلبية السكان، إزاي فيه ناس شايفاها مظاهرات طائفية؟ هي البحرين فيها أنس الفقي برضو؟
@minazekri [ar]: De meerderheid van de mensen daar zijn sjiieten, en het regime onderdrukt deze meerderheid. Hoe kan iemand deze demonstraties als sektarisch beschouwen? Hebben ze in Bahrein ook hun eigen Anas El-Fiqqi [en]?

Ook Arwa Mahmoud uit Egypte, Khaled uit Bahrein en Jenna Alawi reageerden op de beweringen dat de demonstraties sektarisch zouden zijn:

@arwasm [en]: De recente opstand is een volksopstand van soennieten EN sjiieten, georganiseerd door de soennitische groepering Wa3d. Soennieten hebben dezelfde grieven #Feb14

@khalidbmm:بالامس حاول سفاح الخارجية ان يقول ان الشعب انقسم عموديا بثا للطائفية ونحن نقول له الدولة انقسمت افقيا بين الحاكم والمحكوم
@khalidbmm [ar]: Gisteren zei de minister van Buitenlandse Zaken dat het volk van Bahrein nu verticaal verdeeld is, waarmee hij doelde op de religieuze sekten. Maar wij zeggen: de verdeling in het land is een horizontale verdeling tussen het regime en het volk.

@jennaalawi [en]: Menigte scandeert: “Geen verschil tussen soennieten en sjiieten, wij zijn allen Bahreiners”. #Bahrain #Feb14

Foto van het YFrog-account van @S_Alwahabi

Saeed Al-Wahabi denkt dat deze foto is gemanipuleerd om de beweringen van de Bahreinse regering te staven. De bovenste foto zou de originele foto zijn. Het spandoek is handgeschreven en bevat een oproep tot een vreedzame demonstratie. Op de onderste foto (de foto die zou zijn gemanipuleerd omdat er drukletters op het spandoek staan) staat een tekst die Iran steunt en de Arabieren vervloekt. Dit incident doet denken aan het beruchte incident in de Egyptische staatskrant Al-Ahram [en] van een paar maanden geleden.

Foto van het YFrog-account van @S_Alwahabi

In reactie op de beschuldigingen dat er banden met andere landen zouden zijn, plaatste FroozyO op Twitter een tekst die de laatste Facebook-status zou zijn van een van de Bahreinse martelaren [en], waarin deze schrijft dat hij bereid is zijn eigen leven op te offeren voor zijn land.

Dialoog en onderhandelingen

Ook de oproep van de koning tot een dialoog en het recente optreden van de Bahreinse kroonprins op de nationale televisie [en] zijn te vergelijken met de toespraken van Mubarak [en] en de oproep van Omar Suleiman om te onderhandelen.

@idrobinhood [en]: Bahreinse koning biedt dialoog om crisis op te lossen http://t.co/kYlhVhy. Hoe is Mubarak koning van #Bahrain geworden! #Feb14 #lulu Nog meer onzin.

Leidt dezelfde aanpak tot dezelfde resultaten?

Net als de regimes volgen de demonstraties in de verschillende landen elkaars voetsporen. Zelfs de locaties waar de demonstraties worden gehouden, lijken op elkaar. Er zijn grote overeenkomsten tussen het Luluplein (Parelplein) in Bahrein en het Tahrirplein in Egypte [en]. De Palestijnse blogger Muhammad Abu-Allan schreef op zijn blog over deze overeenkomsten [ar]:

من الآن فصاعداً ستعرف العواصم العربية من خلال ميادينها التي باتت تشكل رمزاً للمطالبة بالحرية وإسقاط أنظمة الظلم والفساد والاستبداد، فبعد شارع بورقيبة في تونس، وميدان التحرير في القاهرة، يعلو اسم ميدان اللؤلؤة في البحرين
Vanaf nu zijn de Arabische hoofdsteden bekend vanwege de pleinen die symbool stonden voor vrijheid en voor de eisen van het volk om het onrechtvaardige en corrupte regime omver te werpen. Na Bourguiba Avenue in Tunis en het Tahrirplein in Caïro wordt daar nu het Luluplein in Bahrein aan toegevoegd.

De vraag is echter: helpen deze overeenkomsten de regimes om te leren van elkaars fouten? Volgens Abu-Allan hebben ze helemaal niets geleerd:

النظام السياسي في البحرين وغيره من الأنظمة العربية لا تريد التعلم أو الاتعاظ مما جرى في تونس ومصر، ولا يريدون الاقتناع أن الشعوب إن هبت طلباً للحرية لا يمكن أن تكسر شوكتها مهما بلغ حجم القتل أو الاعتقال بين المحتجين، لا بل أصبحت الممارسات القمعية لأجهزة الأمن العربية بمثابة الوقود لهذه الثورات الشعبية ضد أنظمة الظلم والفساد.
Het politieke regime in Bahrein weigert net zomin als andere Arabische regimes iets te leren van wat er in Tunesië en Egypte is gebeurd. Ze willen maar niet begrijpen dat als het volk om vrijheid vraagt, ze zich niet laten tegenhouden door detentie en moord. Sterker nog, de meedogenloze reacties van de Arabische veiligheidstroepen zijn nu eerder olie op het vuur van de volksrevoluties tegen onrechtvaardigheid en corruptie.

Michael Habib schrijft:

@maverickzz [en]: Er moet ergens een Handboek voor Arabische Dictators zijn. Ik kan me niet voorstellen dat ze toevallig allemaal hetzelfde denken, dezelfde bevelen geven.

Essam El-Zamel uit Saoedi-Arabië is het ten slotte met Abu-Allan en Habib eens. Hij denkt dat het, dankzij dit patroon, eenvoudig is om het lot van deze regimes te voorspellen:

@essamz: نفس الأخطاء تتكرر في البحرين:مطالب مشروعة ومعقولة للمتظاهرين، تجابه بتصرفات حمقاء وعنف من قبل الحكومة،ترتفع المطالب ثم يختفي النظام
@essamz [ar]: In Bahrein worden dezelfde fouten gemaakt. Redelijke en wettelijke eisen van de demonstranten worden beantwoord met domme en meedogenloze reacties van de regering. Vervolgens worden de eisen steeds hoger, en uiteindelijk valt het regime.

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale pagina Bahrain Protests 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.