Jemen: Weer dodelijk slachtoffer op achtste dag van demonstraties

Op zaterdag werd in Jemen voor de achtste achtereenvolgende dag in een groot deel van het land gedemonstreerd tegen president Ali Abdullah Saleh. De botsingen tussen demonstranten en het leger lijken elke dag erger te worden [en – alle links] sinds de demonstraties op 11 februari begonnen.

Ten minste zes demonstranten zijn sinds 16 februari in Jemen gedood en zaterdag zou volgens het AFP nog een demonstrant zijn omgekomen in een van de buitenwijken van Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Al Jazeera meldde dat een groep van zo'n 1.000 antiregeringsdemonstranten slaags raakte met een groep van 300 tot 400 aanhangers van Saleh. Sommige mensen zeiden dat ze geweerschoten in de menigte hadden gehoord. De Yemen Post meldde dat in Sanaa vier mensen zijn gearresteerd.

Saleh is al meer dan dertig jaar aan de macht en demonstranten klagen dat zijn regime corrupt is en tot geweld heeft aangezet. Terwijl demonstranten in Egypte eerder deze maand eisten dat Hosni Mubarak aftrad, hoopte Saleh de interne kritiek het hoofd te bieden door te beloven dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen als zijn ambtstermijn in 2013 afloopt. Saleh beweert dat demonstranten van de oppositie, die het land zouden kunnen destabiliseren, zijn beïnvloed door buitenlandse bronnen.

Dit is een video van demonstraties en geweerschoten in de straten rond de universiteit van Sanaa.

Het blog Waq al-Waq deed verslag van de gebeurtenissen van zaterdag:

De dag begon slecht in Sanaa toen studenten door de [regeringspartij General People's Congress] betaalde criminelen* uit het gebied rond de universiteit van Sanaa wisten te verdrijven. (Michelle Shephard heeft een uitstekend, gedetailleerd verslag van de dag geschreven voor de Toronto Star.) Hierna liep het nog verder uit de hand. Naast de gebruikelijke met stokken bewapende criminelen openden een aantal mannen, naar verluidt stamleden, het vuur op de studenten, waarbij verschillende van hen gewond raakten…

Deze escalatie is zorgwekkend, zeker gezien het feit dat veel verslaggevers ter plekke (lokale Jemenitische verslaggevers) zeiden dat ze onder de GPC-criminelen in burger ook leden van de veiligheidsdienst hadden herkend. Er waren ook onbevestigde berichten dat de regering stamleden van buiten Sanaa naar de stad had gebracht in een poging de studentenprotesten neer te slaan.

In Taizz verliepen de protesten vandaag relatief vreedzaam, na de granaataanslag van gisteren…

Aden was gewelddadiger, hoewel het geweld vandaag deels werd beperkt doordat de veiligheidstroepen zich terugtrokken uit sommige gebieden. Gisteravond staken demonstranten in Aden een politiebureau en verschillende overheidsvoertuigen in brand.

Hier volgen een paar Twitter-berichten van later op de dag:

@shephardm: Na de universiteit van Sanaa hebben ze zonder incident gedemonstreerd, na het geweld van vanmiddag. #yemen. #yf.

@nazaninemoshiri: Ons Al Jazeera-team in #Jemen wordt geïntimideerd. Het is zo erg dat ze hun kantoor niet kunnen verlaten.

@HarunAlAmriki: Saba Net: twee doden, 19 gewonden na vandalisme in #Aden http://bit.ly/dHQ4OW #yemen

@WomanfromYemen: Vandaag dreigde #alisaleh het volk dat “hij politie & leger nog niet heeft gestuurd om demonstraties te onderdrukken”. Wat een schaamteloze leugen! #yemen #yf

@ionacraig: Heb met @jebboone in een steegje geschuild om aan agressieve oproerpolitie te ontkomen. Vrouw in huis boven ons gooide stenen naar ons. Nu veilig thuis. #yemen

Op de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders staat Jemen momenteel op de 170ste plaats van in totaal 178 landen, tussen Rwanda en China.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.