India: Obama-gekte

De Amerikaanse president Barack Obama is op dit moment in India. Dit bezoek maakt deel uit van zijn tiendaagse rondreis door Azië en heeft veel interesse gewekt in dit land met 1,2 miljard mensen. De Indiase media proberen opgewonden verslag te doen van alles wat Obama in India doet en ook de netburgers laten van zich horen. Hanna Ingber Win, een correspondent van Global Post uit Bombay, legt het enthousiasme [en- alle links] van de Indiërs vast:

Welkomstborden bij het American Center New Delhi. Foto door Amerikaanse ambassade in New Delhi. CC BY-ND

‘Ala, ala, ala,’ (Hij komt eraan, hij komt eraan, hij komt eraan) schreeuwt een jongetje in het Marathi, de taal die in Bombay gesproken wordt.

Bij een andere afzetting staan honderden mensen te duwen en te trekken en op en neer te springen in de hoop een glimp op te vangen van de president als hij uit het Mani Bhavan komt, het museum waar Mahatma Gandhi verbleef toen hij in Bombay was tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van India. Oude mannen hangen over de balustrade van hun balkon, jongens klimmen in bomen, meisjes zitten op schouders – en allemaal houden ze hun mobiele telefoon gereed om een foto te kunnen maken van Obama. Wanneer de president naar buiten komt, wordt de menigte wild, de mensen zingen, juichen en joelen.

Greatbong op Random Thoughts Of A Demented Mind beschrijft hoe de Obama's in India worden onthaald:

Op het moment dat een Amerikaanse president bij ons bezoek komt, neemt het pavlov-instinct het van ons over en vallen we terug in het opzitten en pootjes geven. De kokosnoten worden uit de bomen gehaald zodat ze niet op het hoofd van zijne heiligheid vallen. Er worden speciale Indiase massages voor hem en zijn vrouw geregeld. Er worden gerechten naar hem vernoemd. De hoge heren knielen voor hem in het stof. Overheidsgeld wordt over de balk gesmeten en gewone burgers hebben overlast opdat hij comfort geniet.

In New Delhi stelt onderzoeker en blogger Varun Dixit de vraag waarom Barack Obama in India is. Hij schrijft:

Obama probeert meer banen te scheppen in de VS en daar is hij tot nu toe niet in geslaagd en ik weet zeker dat hij er in de toekomst ook niet in zal slagen. De Amerikaanse financiële wereld weet dat het hun op de lange termijn zal helpen om bedrijven op te zetten in India, terwijl Obama alleen maar de politicus uithangt en het Amerikaanse volk beloftes doet die hij niet kan nakomen.

De Indiërs wilden ook graag weten wat Obama's standpunt met betrekking tot Pakistan was en hij maakte nogal wat mensen aan het schrikken met zijn toespraak. Ghulam Muhammed uit Bombay legt uit:

Hij (Obama) zei, het is in het belang van India dat het buurland Pakistan een vreedzaam en stabiel land wordt, zodat de progressie die India zelf boekt op zijn weg naar een toekomst van economische groei en welvaart gelijkmatig en vreedzaam kan verlopen. Commentatoren op alle Engelse zenders ontploften in openlijke vijandigheid terwijl de toespraak nog bezig was. De in Washington gevestigde felle politieke verslaggever van de Times of India noemde het toegeven aan Pakistaanse chantage.

De hilarische post van Khamba over dingen die Obama nooit zal zeggen in India werd met die toespraak bijna werkelijkheid.

Bord met parodie op het bezoek van Obama. Afbeelding via Twitpic-gebruiker rushikeshgk

Hier zijn enkele reacties van Indiase Twitter-gebruikers:

aasthabiyani16: @ArjunKP Echt! Ik ben ziek van Obama Obama en nog meer Obama, hé held Rama, kom me redden van dit drama, o dat rijmt :p

hopfans: Poeh!! Hoop dat Barack Obama in slaap is gevallen. De Amerikaanse president heeft beslist wat stof doen opwaaien in India… http://goo.gl/fb/hmKIO

jhunjhunwala: Waarom hebben de Indiase media met z'n allen een orgasme vanwege Obama? Kuch bolo bhai (zeg ajb iets).

Greatbong bekritiseert de Obama-gekte en stelt het volgende voor:

We moeten het bezoek van Obama gewoon zien als het bezoek van een staatshoofd en we moeten het niet beschouwen als een bewijs van hoeveel respect de VS heeft voor India. Want dat heeft de VS niet. In ieder geval niet onder Obama.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.