Zuid-Azië: Bloggers over de “Verbrand-een-Koran-dag”

De Heilige Koran, foto van arabicdes op Flickr (CC-BY-NC-ND)

De Heilige Koran, foto van arabicdes op Flickr (CC-BY-NC-ND)

Het verhaal dat de afgelopen week wereldwijd de aandacht heeft getrokken, was het door de Amerikaanse dominee Terry Jones aangekondigde plan om een  “Verbrand-een-Koran-dag” [en – alle links] te houden om de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 luister bij te zetten. Terry Jones staat aan het hoofd van een instelling die staat voor “de wereldmissie van de Duif ”, dat wil zeggen van het in Gainsville in Florida gevestigde Dove World Outreach Center, dat de laatste jaren bekendheid heeft gekregen vanwege de verspreiding van anti-islamitische boodschappen en geschriften. Ondanks dat talrijke organisaties en vooraanstaande personen, waaronder president Obama, zich tegen deze actie hebben uitgesproken, is dominee Jones doorgegaan met zijn plan en heeft zo de nodige stof doen opwaaien tot zijn aankondiging op 9 september om het plan ongedaan te maken.

Bloggers van over de hele wereld hebben zich gemengd in deze gevoelige kwestie en groepen op Facebook zoals deze hebben de spanning verder doen oplopen. In dit artikel zullen we de mening van enkele bloggers uit Zuid-Azië voor het voetlicht brengen:

Bhutan:

Passu schrijft:

Wat één enkel solitair mannetje zegt, een dominee Jones van een kleine gemeente in Florida met slechts zo’n 50 leden, heeft de geesten van miljoenen op de wereld in beroering gebracht. [..]

Ik zat op de middelbare school van Drukgyel toen de Twin Towers in stukken en brokken naar beneden kwamen, wat de oorlog in Afghanistan teweegbracht; nu negen jaar verder hebben zo veel mensen de dood gevonden en waar staan we nu? Er moet toch een betere manier zijn om 11 september te herdenken!

Bangladesh:

Asif lanceert op de blog Unheard Voice deze vraag:

Denk eens na over deze vraag … nu een christelijke dominee zich opmaakt om de Koran te verbranden, zullen we dan alle christenen maar het stempel van dweepzieke koranverbranders opdrukken – op dezelfde manier als dat conservatief rechts moslims in dit land in de hoek zet?

Nu 11 september dichterbij komt, gonzen de media van berichten en artikelen over deze gevoelige kwestie. Het is 6 jaar geleden dat ik uit dit land ben weggegaan maar ik verbaas me er elke keer dat ik hier kom over hoe de politiek en de media zich steeds weer laten gijzelen door die halve garen van conservatief rechts. Sarah Palin, haar dochter, de dominee, de Sean Hannity’s van deze wereld, schijnen de ether te domineren.

Blogger Jerome D'Costa, die oorspronkelijk uit Bangladesh komt en nu in Canada woont, noemt de stunt van dominee Jones onchristelijk. Hij merkt het volgende op over het koranverbrandingsprogramma:

  • Het gedrag van de dominee en de leden van zijn kerk is niet alleen onchristelijk maar ook infantiel en onbezonnen.
  • Wat deze op aandacht beluste dominee doet, komt neer op het aanzetten tot geweld.
  • Hij verlaagt zich nog een graadje erger dan die radicale moslims.
  • Dominee Jones die zelf ergens veilig zit weggestopt in de VS heeft geen idee van hoe het voor een tot een minderheid behorende christen is om te leven in een land met een moslimmeerderheid. Hij ziet niet in dat zijn futiele uiting van haat en wraak geweld teweeg kan brengen tegen een aantal onschuldige mensen daar.
  • Korans verbranden helpt de radicale moslims de wereld niet uit.

De blogger waarschuwt:

Als dominee Jones zijn programma uitvoert dan heeft hij niet het recht staande te houden dat hij een christelijke dominee is. Dit is het soort mensen dat het christendom en het domineeschap te schande maken door hun persoonlijke en zelfzuchtige motieven de vrije loop te laten.

Pakistan:

Kalsoom op CHUP! – Changing Up Pakistan vraagt dominee Terry:

Neem me niet kwalijk, dominee. Maar waarvoor bidt u nu eigenlijk precies? Voor enigerlei vorm van een greintje gezond verstand? Voor verdraagzaamheid, die in zowel de Bijbel als de Koran wordt gepredikt?

De blogger vervolgt:

Net als bij de gevoelige kwestie van de “Ground Zero-moskee” op Park 51 doet nu de kerk uit Florida het voorkomen alsof de hele “moslimwereld” – een absurde en aan de fantasie ontsproten term – met hetzelfde kwalijke sop is overgoten. En de consequenties van zulke acties zijn niet mals. Tegelijkertijd is het echter zo dat hoe meer regelrechte media-aandacht we aan dominee Jones en zijn kerk geven, hoe meer garen hij erbij spint en hoe groter de kans dat dit islamofobische debat zal voortwoekeren. Het is schijnbaar een eindeloze en rampzalige cyclus.

Raza Habib raza op Pak Tea House bekritiseert de moslims echter vanwege hun disproportionele reacties:

Wat me echt stoort is dat wij moslims ons altijd weer mee laten slepen door zulke gebeurtenissen. Ondanks dat goed opgeleide moslims heel goed op de hoogte zijn van de beperkte mogelijkheden van de Amerikaanse overheid om in te grijpen, zijn er zelfs onder hen sommigen die uiting geven aan misplaatste woede en, erger nog, anderen daarin proberen mee te trekken.

Sri Lanka:

The Abyss schrijft:

Aan degenen onder jullie die meedoen aan deze internationale actie, ik vraag me werkelijk af of jullie ze nog wel allemaal op een rijtje hebben. Denken jullie nu echt dat een boek verbranden de tijd zal terugdraaien en al die levens zal redden? Denken jullie nu echt dat het nooit zou zijn gebeurd als dat boek er niet was geweest? Ik bedoel. [..]

Jullie actie zal alleen maar de woede wekken van degenen die niet al een aanleiding hadden om jullie het leven zuur te maken. Jullie zullen hierdoor alleen maar meer problemen krijgen dan jullie al hadden, en om niet meer dan zo'n stompzinnige actie als het verbranden van een Koran. Het is niet de godsdienst die de schuld is van de gebeurtenissen van 11 september. Ook niet van de aanhangers ervan. Het zijn die religieuze extremisten die de woorden van de Koran uit hun verband hebben gerukt en onder leiders die hen een rad voor ogen hebben gedraaid naar wegen hebben gezocht om jullie te vernietigen. Die zijn de schuld, het is het fundamentalisme op zichzelf. Niet de Koran.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.