Saudi-Arabië: Straat afgesloten voor vrouwelijke joggers

Een straat in de provincie Asir, Saudi-Arabië, waar veel vrouwen graag sportten, is onlangs afgesloten voor vrouwelijke joggers omdat het er volgens de Haia (Commissie voor de Promotie van Deugd en de Preventie van Ondeugd) niet veilig is.

Volgens de Haia is de reden van de afsluiting dat de straat slecht verlicht is en bekendstaat om de misdaden die er worden gepleegd: de straat is afgesloten om vrouwen te beschermen. Veel bloggers zijn het hier echter niet mee eens en denken dat er andere redenen zijn waarom de straat is afgesloten.

In een reactie op een artikel hierover in Arab News [en – alle links] schreef Ahmed Faraz Rao:

Als deze plek onveilig is voor vrouwen, maak het er dan veilig voor vrouwen in plaats van vrouwen te verbieden er te gaan joggen.
Als het ergens onveilig is voor mensen, moeten de mensen dan maar weggaan of moet de politie in actie komen om het weer veilig te maken?

Saudi Jeans schrijft dat de straat volgens joggers uit de buurt goed verlicht en veilig is en vergelijkt de beslissing met die van een futuristische misdaadeenheid met voorspellende gaven:

Je zou kunnen zeggen dat deze beslissing door Haia deels een preventieve actie is, en deels een beschuldiging van het slachtoffer. In plaats van dat ze deze zogenaamde onveilige gebieden bewaken en de vrouwen beschermen door mensen te arresteren die hen proberen lastig te vallen, verbieden ze vrouwen om er te sporten…Nu is dat soort gedrag natuurlijk niet geheel nieuw of verrassend voor Haia…

Zo wijst American Bedu erop dat de beslissing niet zonder precedent is:

Ministeries hebben al eerder ingegrepen als het om vrouwen en sporten gaat. Vorig jaar werden veel sportscholen voor vrouwen illegaal verklaard als ze niet door de ministeries waren goedgekeurd. Ze werden niet gezien als bedrijven en omdat vrouwen hier sportten in plaats van te shoppen of naar de kapper te gaan, hadden ze een vergunning van de overheid nodig.

Ze schrijft verder over hoe moeilijk het voor vrouwen in Saudi-Arabië is om te sporten:

Veel Saudische scholen, zowel lagere scholen als middelbare scholen, bieden hun leerlingen geen gymnastieklessen. Vrouwen worden niet aangemoedigd om te sporten. Niet alle vrouwen kunnen de motivatie en discipline opbrengen om thuis te sporten, niet alle vrouwen kunnen tijd vrijmaken om naar een privésportschool te lopen of vervoer te regelen en niet alle vrouwen kunnen het lidmaatschap betalen. Mannen kunnen daarentegen wanneer ze maar willen gaan joggen in hun sportbroekje. Er zijn meer dan genoeg sportscholen voor mannen. De sportscholen voor mannen zijn zichtbaar vanaf de straat en je kunt de mannen zien sporten door de grote ramen aan de voorkant van de meeste sportscholen.

American Bedu wijst er verder op dat sporten niets te maken heeft met ijdelheid, maar alles met gezondheid. Dit argument krijgt steun in de reacties op dit artikel, waar Abu Sinan schrijft:

Dit is een van de redenen waarom diabetes een groot probleem is onder Saudische vrouwen. Ze sporten niet, ze eten ongezond, dat draagt daar allemaal aan bij.

Ondertussen verkondigt Qusay in zijn reactie op het blog van Saudi Jean een cynischer opvatting:

Ik durf te wedden dat iemand fitnessapparatuur voor thuis verkoopt en probeert om alle buitenactiviteiten te verbieden zodat hij meer verkoopt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.